سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مراقبت از دندان کودک؛ چرا و چگونه؟


مراقبت از دندان کودک؛ چرا و چگونه؟

مواد غذایی از طریق دهان وارد بدن می‌شوند و استفاده از صداها و کلمه ها برای برقراری ارتباط با دیگران از طریق دهان ممکن می‌شود. دهان جزئی مهم از ظاهر انسان‌هاست بنابراین داشتن …

مواد غذایی از طریق دهان وارد بدن می‌شوند و استفاده از صداها و کلمه ها برای برقراری ارتباط با دیگران از طریق دهان ممکن می‌شود. دهان جزئی مهم از ظاهر انسان‌هاست بنابراین داشتن دهانی سالم با دندان‌هایی سالم و مرتب، بسیار مهم است و والدین نقشی مهم در این مورد دارند...

اولین ماده غذایی برای کودکان، شیر (مادر، گاو، شیر خشک) است که در صورت مصرف نادرست، پتانسیل پوسیدگی‌زایی دارد. اگر کودک در حالی که سینه مادر یا شیشه شیر در دهان دارد، به خواب رود و در طول خواب این کار تکرار شود، پوسیدگی‌های شدید دندانی را در پی خواهد داشت. چنانچه شیرندادن به کودک حین خواب مقدور نیست، حداقل باید پس از هر بار شیر خوردن، کمی آب به کودک بدهید یا دندان‌های او را با گاز مرطوب تمیز کنید.

مواد غذایی چسبنده و موادی که مدت طولانی در دهان باقی می مانند، خطر بیشتری برای ایجاد پوسیدگی در دندان‌ها دارند. توصیه می‌شود به منظور پیشگیری از پوسیدگی‌های دندانی، برای دادن شیر یا آبمیوه به کودک از فنجان به جای شیشه شیر استفاده کنید. در کودکان بزرگ‌تر، هر چه تعداد وعده‌های غذایی و مصرف موادغذایی شیرین بیشتر باشد، احتمال پوسیدگی دندان‌ها بیشتر می‌شود.

علت اصلی ورود باکتری‌های پوسیدگی‌زا به دهان کودک، در اکثر قریب به اتفاق موارد، مادر است. بدیهی است که شرط سلامت دهان کودک، سلامت دهان والدین به‌ویژه مادر است. والدین باید بدانند که نباید از قاشق، لیوان و... مشترک با کودک استفاده کنند تا باکتری‌ها از دهان آنها به دهان کودک منتقل نشود. دندان‌های کودک باید هر روز تمیز شوند. بهتر است این کار شب‌ها قبل از خواب انجام گیرد. در ابتدای رویش دندان‌ها، این کار را با استفاده از یک گاز مرطوب انجام دهید. به تدریج استفاده از مسواک می‌تواند جایگزین شود. در کودکان زیر ۳ سال که هنوز توانایی تخلیه بزاق خود را ندارند، نباید از خمیردندان استفاده کنید و مسواک مرطوب به‌تنهایی برای تمیزکردن دندان‌ها کافی است. پس از این سن، به اندازه یک دانه عدس خمیر دندان مخصوص کودکان را روی مسواک بزنید. مسواک زدن کودکان تا هفت سالگی باید تحت نظارت والدین باشد.

اهمیت معاینه های منظم دندان‌پزشکی بر کسی پوشیده نیست. توصیه می‌شود تمامی افراد از جمله کودکان هر شش ماه یکبار تحت معاینه دندان‌پزشکی قرار گیرند. در این معاینات پوسیدگی‌های جدید احتمالی شناسایی می‌شود و تحت درمان قرار می‌گیرند. در صورت نیاز، فلورایدتراپی – که به پیشگیری از ایجاد پوسیدگی کمک می‌کند– برای کودک انجام می‌شود.

دکتر سمانه رازقی

متخصص دندان‌پزشکی کودکان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران