پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

۲ ژانویه ۶۹ ـ وعده کمک نظامی ایران به «وسپاسیان» و تغییر مسیر تاریخ روم


۲ ژانویه  ۶۹ ـ وعده کمک نظامی ایران به «وسپاسیان» و تغییر مسیر تاریخ روم

در پی خودکشی «نرون» که اکثریت خود را در سنای روم از دست داده بود و وجود تردید در شایستگی او در میان ژنرالهای این کشور، سنای روم «گالبا» را به عنوان امپراتور تازه انتخاب کرد، ولی …

در پی خودکشی «نرون» که اکثریت خود را در سنای روم از دست داده بود و وجود تردید در شایستگی او در میان ژنرالهای این کشور، سنای روم «گالبا» را به عنوان امپراتور تازه انتخاب کرد، ولی ارتش روم در منطقه «راین» که آلمان و فرانسه را زیر نظر داشت این انتخاب را نپذیرفت و دوم ژانویه سال ۶۹ میلادی «اولوس ویته لیوس» رئیس سیاسی این ارتش را به امپرتوری برگزید و این انتخاب را به سنا اعلام کرد که رد شد و ارتش «راین» به نافرمانی متهم گردید. ارتش «راین» که چنین دید به سوی ایتالیا به حرکت در آمد.

گارد محافظ امپراتور برای جلوگیری از یک جنگ داخلی، گالبا را که حاضر به کناره گیری نبود مقتول ساخت و «اوتو» جانشین وی شد.

«اوتو» ارتش مرکزی (یکم) را مامور سرکوب ارتش «راین» کرد که شکست خورد و خودکشی کرد و «ویته لیوس» وارد شهر رم شد و بدون مراجعه به سنا و درخواست رای اعتماد به خود، به نام امپراتور تازه، به حکومت کردن پرداخت. ژنرال وسپاسیان فرماندار متصرفات شرقی روم و فرمانده لژیون های رومی مستقر در مصر امپراتوری ویته لیوس را غیر قانونی اعلام داشت و سپس از دولت ایران برای برانداختن وی کمک خواست. ایران با تصویب سنای خود ــ مهستان ــ وعده اعزام چهل هزار سوار را به وسپاسیان (در صورتی که وی نتواند به تنهایی موفق شود) داد. وسپاسیان با اتکاء به این وعده، با لژیونرهای خود عازم ایتالیا شد و پس از شکست دادن نیروهای وفادار به «ویته لیوس» وارد شهر رم شد. سربازان وسپاسیان در همین روز «ویته لیوس» را که پنهان شده بود یافتند و پس از کشانیدن در خیابانها اعدام کردند و این شورش پس از نزدیک به یک سال پایان یافت و نیازی هم به اعزام نیروهای ایران پیدا نشد. مورخان تاریخ عهد باستان اظهار نظر کرده اند که اگر وعده دولت اشکانی ایران نبود، وسپاسیان جرات لشکرکشی به ایتالیا را به خود راه نمی داد و مسیر تاریخ روم تغییر نمی کرد.