چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

وقتی دائم سرفه می‌کنیم


وقتی دائم سرفه می‌کنیم

سرفه‌های مزمن یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه مردم به پزشک است. سرفه مزمنی که ۸ هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند، نه‌تنها آزاردهنده است، بلکه می‌تواند نشانه‌ای از مشکلی جدی‌تر …

سرفه‌های مزمن یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه مردم به پزشک است. سرفه مزمنی که ۸ هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند، نه‌تنها آزاردهنده است، بلکه می‌تواند نشانه‌ای از مشکلی جدی‌تر باشد. علاوه بر این‌که این سرفه‌ها می‌تواند وضعیت جسمی شما را با مشکل مواجه کند، همکاران و اعضای خانواده را اذیت کرده و حتی داشتن خوابی راحت را نیز از شما می‌گیرد. ‌در نتیجه شما هم دائم احساس خستگی و عصبانیت می‌کنید.

گاهی تشخیص علت اصلی سرفه‌های مزمن کمی مشکل است. اما شایع‌ترین علل بروز چنین مشکلی ترشحات پشت بینی، برگشت اسید معده و آسم هستند. البته هروقت بیماری زمینه‌ای بهبود یابد، این سرفه‌ها هم خوب خواهند شد.

نشانه‌ها

سرفه‌های مزمن ممکن است با نشانه‌هایی دیگر نیز همراه باشند. آبریزش یا گرفتگی بینی، احساس روان شدن مایعی از گلو، خس‌خس سینه و تنگی نفس، سوزش سر دل یا ترش‌کردن و در موارد نادری نیز ممکن است در سرفه‌های فرد خون هم وجود داشته باشد.

مراجعه به پزشک

اغلب به سرفه‌ای مزمن می‌گویند که ۸ هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند، اما هر سرفه مداومی می‌تواند زندگی شما را با مشکل روبه‌رو سازد. اگر سرفه شما همچنان باقی است، به خصوص زمانی که با خلط یا خون همراه باشد، اگر منجر به بی‌خوابی شما می‌شود یا بر روابط و کار شما تاثیر گذاشته است، مراجعه به پزشک را فراموش نکنید.

علل بروز مشکل

زمانی که محرکی مانند اسید معده، عطر، اسپری یا حتی غذایی تند موجب تحریک اعصاب دستگاه تنفس شوند، سرفه شروع می‌شود. البته سرفه‌های گاه به گاه مشکلی ندارد و طبیعی است. اما سرفه‌ای که مدتی طولانی ادامه یابد، نشانه مشکل دیگری است که باید آن را برطرف کرد. به عنوان نمونه آبریزش و ترشحات بینی، آسم، بیماری ریفلاکس معده، عفونت دستگاه تنفسی، داروهای فشار خون، برونشیت مزمن و سرطان ریه از جمله دلایلی هستند که ممکن است این مشکل را به وجود آورند.اگرچه ممکن است هرکسی با این مشکل مواجه شود، اما سیگار کشیدن می‌تواند شرایط را وخیم سازد. البته قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز می‌تواند منجر به آسیب ریه شده و باعث سرفه شود. همچنین جالب است بدانیم خانم‌ها هم بیشتر از آقایان در معرض سرفه‌های مزمن قرار دارند. سرفه مداوم شما را خسته می‌کند، انرژی شما را کاهش داده و خواب راحت را از شما می‌گیرد. همچنین می‌تواند باعث سردرد، سرگیجه، عرق کردن بیش از حد و بی‌اختیاری ادرار شود.

شیوه زندگی برای کاهش سرفه‌ها

بسیاری از انواع سرفه‌های مزمن، به دلیل استعمال دخانیات شروع شده یا بدتر می‌شوند. بنابراین ترک سیگار به‌طور چشمگیری باعث بهبود این سرفه‌ها می‌شود.

در شرایطی نیز برگشت اسید معده از دیگر دلایل این سرفه‌هاست. بنابراین اگر سرفه شما هم به این دلیل ایجاد شده است، با حفظ وزن مناسب و خوردن وعده‌های غذایی کوچک در دفعات بیشتر می‌توانید تا حدی از بروز مشکل بکاهید. همچنین به یاد داشته باشید بلافاصله پس از خوردن غذا دراز نکشید و هنگام خواب سر خود را اندکی بالاتر بگذارید.در نهایت نیز خوب است بدانید با استفاده از مواد خاصی مانند عسل به خصوص در آب گرم یا چای می‌توانید به بهبود و کنترل سرفه‌ها کمک کنید.

Mayoclinic

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی