چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
این دانشگاه ها را فقط ببینید
در سراسر جهان دانشگاههایی وجود دارد که میتوان تاریخ یک کشور را با مشاهده بناها و دیوارنگارههایشان ورق زد یا در محوطه آنها که با بناهای بینظیر معماری سنتی یا مدرن در میان درختان تنومند و پربرگ و باغهای پر از گل چشمنوازی میکند، قدم زد. دانشجویان این دانشگاهها چند سال از بهترین سالهای عمر خود را درآنجا میگذرانند و دیگران در روزهای تعطیل به تماشای این بناها با معماری سنتی یا مدرن با ریشههای تاریخی ، طبیعت زیبا و چشمنواز میپردازند. در اینجا به معرفی ده دانشگاهی میپردازیم که طرح بناهایشان با تاریخ و هویت ملتهایشان گرهخورده است.
● دانشگاه بولونیای ایتالیا
اولین مکانی که از واژه لاتین دانشگاه استفاده کرد، بولونیا بود و پس از آن مراکز تحصیل علم که به سبک بولونیا ساخته شد، دانشگاه نامیده شد. بولونیا، قدیمی ترین دانشگاه جهان است که بیش از ۹۰۰ سال قدمت دارد و سال ۱۰۸۸ با همکاری گروهی از محققان در رشتههای زبان و منطق ساخته شد و هم اکنون ۲۳ دانشکده فعال دارد. ترکیبی از برجهای قرون وسطایی، ساختمانهایی با آجر قرمز، خیابانهای سنگفرش شده و باغهای باشکوه نئوکلاسیک که منزلگاه گیاهان استوایی و گلهای بومی است، این دانشگاه را در میان بافت زیبای سنتی این شهر جای داده است. بعضی از بناهای داخل دانشگاه متعلق به چند قرن پیش است. ساختمانهای سنگی و سقفهای کاشیکاریشده قرمز رنگ، تاقها و راهروهایی که نماد سبک معماری ایتالیایی است، حس ورود به شهری قرون وسطایی را در بازدیدکننده تقویت میکند. محوطه دانشگاه مملو از مجسمهها و نقاشیهایی است که نشان افتخار دانشگاه و شعار آن را که «دانشگاه، مادر آگاهی» است به نمایش میگذارد.
● دانشگاه آکسفورد انگلستان
نام آکسفورد یادآور نام متفکران و نویسندگان بزرگی است که در این دانشگاه از قرن ۱۱ تحصیل یا تدریس کرده و اعتبار دومین دانشگاه قدیمی پابرجای جهان را به این دانشگاه دادهاند.
آکسفورد یکی از مشهورترین دانشگاههای جهان است که با ایوانها و راهروهای سرپوشیده باشکوه و تاقهای سنگی شگفتانگیز سالانه دو میلیون گردشگر را به تماشای خود میکشاند و ساختمانهایی با سقف گنبدی، موزه هنرهای باستانی و باغهای گسترده بوتانیک را که قدیمیترین در بریتانیاست، در خود جای داده است.
یکی از زیباترین و قدیمیترین بناهای موجود در این دانشگاه، کتابخانهای است به نام «ردکلیف کمرا» که سال ۱۷۵۰ ساخته شد و لذت مطالعه در فضایی قدیمی را به ارمغان میآورد. این بنا اولین نمونه کتابخانه مدور است.
● دانشگاه کوُیمبرا لیسبون پرتغال
سر در آهنی این دانشگاه به حیاط سنگفرششده متعلق به کاخ سلطنتی که بر فراز تپه قرار دارد، باز میشود؛ جایی که معماری بناهای موجود در آن بازتاب معماری، تاریخ و هنر پرتغال است. بنای سن میگوئل ساخته شده در سال ۱۵۱۷ هزاران کاشی نقاشی شده را به نمایش میگذارد. برج این دانشگاه سال ۱۷۲۸ ساخته شد و ۱۱۵ پله مارپیچ این برج، بازدیدکنندگان را به تماشای منظرهای زیبا از شهر فرا میخواند.
● دانشگاه ییلآمریکا
این دانشگاه با ساختمانهایی به سبک گوتیک، سال ۱۷۰۱ تاسیس شد. معمار اصلی این دانشگاه، جیمز گمبل راجرز با شکستن تعمدی شیشه پنجرههای سرب گرفته و سپس تعمیر آنها به گونهای که حس مکانی رها شده در طول قرون گذشته را بدهد، فضای معماری قرون وسطایی را در بنای این دانشگاه منظور کرد. ولی محوطه این دانشگاه به داشتن چند بنای مدرن مثل گالری هنری ییل، نگارههای تزئینی روی دیوارها و مجسمههای متعدد از بزرگان به خود میبالد.
● دانشگاه پرینستون نیوجرسی آمریکا
دانشگاه پرینستون سال ۱۷۴۶ تاسیس شد و به سبک گوتیک ساخته شده است. در محوطه این دانشگاه ساختمانهای سنگی قدیمی و زیبایی با پوششی از پیچک قابل مشاهده است. نمای کلی محوطه دانشگاه حس فضای باز بزرگی را دارد با راهروهای سرپوشیده، نیمکتها ، راهروها و پلازاهایی که دانشجویان را به قدمزدن لذتبخشی در دل طبیعت زیبای این دانشگاه دعوت میکند.
● دانشگاه استنفورد کالیفرنیای آمریکا
بزرگراهی پر از درختهای نخل و معماری احیای سبک میشِن با ترکیبی از دیوارهایی از سنگهای شنی سفید و سقفهایی از کاشی قرمز ، محوطه دانشگاه استنفورد را منحصر به فرد میکند.
این دانشگاه سال ۱۸۹۱ توسط لیلند و جین استنفورد تاسیس شد. این زوج زمینهای کشاورزی خود را به یاد پسرشان که در شانزده سالگی بر اثر حصبه درگذشته بود، به ساخت دانشگاه اختصاص دادند. در میان این دانشگاه بزرگ با مساحت بالغ بر ۳۳ هزار مترمربع چند ساختمان زیبا به چشم میخورد که یکی از آنها خانه هاناست با ساختمانی شش ضلعی که از کندوی زنبور عسل الهام گرفته شده است و ساخت آن طی یک پروسه بیست و پنج ساله در سال ۱۹۶۲ به پایان رسید. ساختمان دیگر مرکز هنرهای کانتور است که در اصل موزه هنرهای تجسمی است با ۲۴ گالری و باغهای سرسبز و بزرگترین کلکسیون آثار نقاشی و مجسمهسازی رودِن در خارج از پاریس. همچنین مجسمهها و چوبکاریهایی در سراسر محوطه دانشگاه به چشم میخورد.
● دانشگاه پکینگچین
دانشگاه مرکزی پکن به دلیل سبک معماری سنتی چینیاش مشهور است، بویژه درِ ورودی غربی با شیرهای سنگی که از نمادهای نقاشی و حکاکی شده چینی بر دیوارها و درها محافظت میکنند و بر فراز آن بامهای چینی سنتی قرار دارد.
این محوطه ۶۷۵ جریبی با باغهای زیبا، برکهها و ستونهای آیینی آراسته شده است.
● دانشگاه یونام مکزیک
بنای دانشگاه یونام با معماری مدرن قرن بیستمی، با استفاده از مصالح ساختمانی محلی و با ارجاعاتی هنرمندانه به ریشههای بومی مکزیک، پیش از سلطه اسپانیاییها، پس از سهسال، سال ۱۹۵۲ پایان پذیرفت و در فهرست میراث فرهنگی یونسکو قرار گرفت. بارزترین ویژگی محوطه این دانشگاه نقاشی دیواریهای آن است که با همکاری ۶۰ هنرمند، معمار و مهندس مشهور مکزیکی کشیده شد که در این میان نام دیگو ریورا نیز به چشم میخورد. نقاشی موزاییکی موجود بر دیوار کتابخانه مرکزی از همه جالب توجهتر است که توسط خوان اُگورمان ساخته شد و برای ساخت آن از سراسر مکزیک کاشی رنگی جمعآوری کرد تا تصویری از تاریخ باستانی پرشکوه مکزیک ارائه کند.
● شهرک دانشگاهی دوحه قطر
محوطه دانشگاه دوحه با حدود ۹۰۰۰ مترمربع فضا، هشت شعبه از معتبرترین دانشگاههای اروپا و آمریکا را در خود جای داده و نمایشگاهی برای ارائه آثار بهترین معماران از سراسر جهان است. به عنوان مثال معمار مشهور ژاپنی ایسوزاکی سالنهای سخنرانی هندسی را برای دانشکده پزشکی شعبه وِیل کرنل بنا کرد که تعدادی بیضی و تعدادی دیگر دوازده ضلعی است. وی همچنین با معمار مشهور دیگری به نام کوجیما برای طراحی ساختمان دانشکده علوم و هنرهای آزاد همکاری کرد که نتیجه ترکیبی از معماری مدرن با ریشههای هنر اسلامی است، با سر در موزاییکی و دیوارها و سقفهای هندسی مشبک.
● دانشگاهتارودانتمراکش
شهر تارودانت در جنوب مراکش دارای فرهنگی اصیل و سبک منحصر به فردی در معماری است. ساخت دانشگاه مدرن تارودانت تلاشی بود برای بازتاب میراث گذشته از طریق بناهایی که رو به آینده است. این دانشگاه سال ۲۰۱۰ ساخته شد تا معماری سنتی این منطقه را با ترکیبی مدرن بازتاب دهد. بسیاری از بناهای داخل دانشگاه با خاک رس همان منطقه که بسیار مقاوم و سخت است ساخته شده است و جاهای خالی در این معماری بازی زیبای نور و رنگ و سایه را به نمایش میگذارد. باغهای محصور در میان سنگها و درختان نخل در نزدیکی رشته کوههای اطلس محوطه را بسیار زیباتر کرده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست