چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
الکتروپوریشن، روش الکتریکی تجویز دارو
خارجیترین بخش پوست که شامل یک لایه از سلولهای مرده و سست است. سدی حیاتی در برابر عبور میکربها، مواد شیمیائی و دیگر عوامل سمی به بدن ایجاد میکند. اما گاهی پزشکان ناچارند که این سد را برای تجویز بعضی از داروها، از راه پوست بشکنند.
در حال حاضر محققان انجمن تکنولوژی در ماساچوست آمریکا دست به یک کار تازه زدهاند تا به طور موقت قابلیت نفوذپذیری پوست را، نسبت به مواد افزایش دهند. آنان مجموعهای از پالسهای الکتریکی بسیار کوتاه (حداکثر تا ۱۰۰ ولت) را ایجاد کردند. در نتیجهٔ این نظم بخشیدن به لایههای چربی در لایههای خارجی و مرده پوست، بهنظر میرسد که منافذ یا مجاری خاصی بهصورت موقت در پوست بهوجود آید.
این گروه تحقیقاتی با استفاده از رنگهای فلوئورسنتی برای نمایش داروها، به مدت یکساعت پالسهای یک هزارم ثانیهای تولید کردند و سپس عبور این داروهای رنگی را از طریق پوست مورد بررسی دقیق قرار دادهاند. تعدادی از این آزمایشها بر روی پوست جسد انسان انجام شد و گروهی دیگر بر روی پوست موشهای زنده مورد بررسی قرار گرفت و در پایان این آزمایشها، در نوامبر سال ۱۹۹۳، سرپرست این گروه تحقیقاتی اعلام کرد که روش الکتروپوریشن (ایجاد منفذ با جریان الکتریکی) میتواند قابلیت نفوذپذیری پوست نسبت به مواد و داروها را به میزان ۱۰۰۰ برابر افزایش دهد.
نظریهٔ استفاده از جریان الکتریکی برای جذب دارو از راه پوست، یک نظریهٔ جدید نیست. این روش پایه عمل یونتوفورز را تشکیل میدهد که در آن از ولتاژ بسیار کم برای مدت طولانی بهمنظور به حرکت درآوردن مولکولهای خاصی (مثل داروها) و عبور آنها از یک سد استفاده میشود، اما روش الکتروپوریشن در مقایسه با روش سابق دو امتیاز دارد در الکتروپوریشن نه تنها از ولتاژ بیشتر در مدت زمان کوتاهتری بهرهبرداری میشود، بلکه این روش بهجای اینکه بر روی خود ماده یا دارو اثر کند، بر روی موانع و سدها مؤثر است.
رهبر این گروه تحقیقاتی میگوید قبل از اینکه این روش برای تجویز و حمل دارو کاربرد پیدا کند، باید به تعدادی از سئوالات و نگرانیهای مردم در مورد بیخطر بودن آن در مصارف طولانی، یا میزان مؤثر بودن آن پاسخ داده شود. اما متٲسفانه موجود نبودن اطلاعات تصویری برای تٲیید مکانیسم این روش و اثبات اینکه چه وقایعی در سطح پوست به وقوع میپیوندد باعث شده است که این گروه تحقیقاتی هنوز نتوانند به سئوالات فوق پاسخ دهند.
علاوه بر موارد پزشکی فوق، یک متخصص میکروبیولوژی در دانشگاه ایلینویز نیز در حال حاضر از روش الکتروپوریشن برای انتقال مواد بهدرون باکتریها استفاده میکند. این کاربرد نشان میدهد که الکتروپوریشن در کارهای غیر پزشکی نیز کاربردهای مفیدی دارد.
به هر حال دانشمندان معتقدند، خود الکتروپوریشن به تنهائی اهمیت ندارد، بلکه آنچه در حال حاضر برای آنها مهم است کاربرد روشی است که بدون وارد کردن آسیب دائمی به پوست، داروها را بهدرون بدن منتقل سازد. پزشکان معتقدند که این روش همانطور که میتواند مولکولها را بهدرون بدن منتقل سازد، شاید روزی بتواند بعضی نمونهها مثل نمونههای خوشخیم خون ـ را نیز به خارج بدن انتقال دهد و بتواند کاربرد درمانی پیدا کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست