چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
۱۲ دشمن حس بویایی و چشایی
برخی افراد از کم شدن قدرت حس چشایی یا بویایی خود گله دارند و نمیدانند که علت بروز چنین اختلالهایی چیست.
میتوان گفت مجموعه مختلفی از عوامل میتوانند زمینهساز بروز اختلال در حس چشایی یا بویایی افراد شوند که در این بخش به ۱۲ مورد از شایعترین آنها اشاره کوتاهی خواهیم داشت:
۱.برخی از بیماریهای ویروسی میتوانند بهصورت خیلی حاد، باعث بروز اختلال در حس بویایی فرد شوند. علت این موضوع هنوز به درستی مشخص نیست اما به نظر میرسد که این بیماریها با تحتتاثیر قراردادن گیرندههای بویایی، میتوانند باعث ایجاد اختلال در این حس بشوند.
۲.گاهی وارد شدن ضربه به سر میتواند باعث از دست رفتن ناگهانی حس بویایی شود.
۳.اگر از دست دادن حس بویایی تدریجی باشد، در درجه اول بیمار باید از نظر آلرژی و سینوزیتهای مزمن بررسی شود. گاهی پولیپهای بینی هم میتوانند باعث ایجاد چنین اختلالی شوند که این مشکل هم با معاینه و انجام سیتیاسکن قابلتشخیص و درمان است.
۴.اگر اختلال حس بویایی مزمن و پیشرونده ادامه پیدا کند، کمی باید نگران وجود بدخیمیهای ناحیه سروگردن بود و بیمار را از این جهت معاینه کرد.
۵.گاهی اختلال بویایی متناوب اتفاق میافتد؛ یعنی گاهی این مشکل شدت میگیرد و گاهی هم ضعیف میشود. این مشکل میتواند به دلیل ابتلا به حساسیتهای خاص یا مصرف برخی داروها مانند داروهای موضعی بینی بروز کند.
۶.گروهی از بیماریهای سیستم عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون هم میتوانند تظاهراتی مانند اختلال در حس بویایی داشته باشند. ممکناست در برخی موارد، حس بویایی افرادی که دچار بیماریهای روانی میشوند هم از دست برود، کم بشود یا باعث شود که فرد بیمار بوهای عجیب و غریبی استشمام کند.
۷.اختلال بویایی میتواند از عوارض ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت هم باشد. ضمن اینکه بروز چنین اختلالی در بیمارانی که دیالیز میشوند هم دور از انتظار نیست.
۸.مصرف برخی داروهای شیمیدرمانی ابتلا به انواع خاصی از سرطانها و بیماریهای مزمن کبدی مانند سیروز کبدی نیز میتواند کاهش قدرت حس چشایی را به دنبال داشته باشد.
۹.افسردگی از دلایل از دست رفتن حس چشایی برخی از افراد محسوب میشود.
۱۰.گاهی عفونتهای دندانی و لثهای دلیلی برای ایجاد اختلال حس چشایی محسوب میشوند.
۱۱.ممکن است حملههای میگرن باعث بدمزگی و تلخ شدن دهان شوند. اختلال چشایی میتواند به صورت نادرتری با برخی از بیماریهای غددی هم مرتبط باشد.
۱۲.مسمومیت با موادی مانند سرب یا مس نیز در درازمدت باعث ایجاد اختلال در حس چشایی افراد میشود.
دکتر امیرعلی سهرابپور
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست