جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

مطالعه هم بستگی صفات زراعی و تجزیه علیت در برنج


مطالعه هم بستگی صفات زراعی و تجزیه علیت در برنج

به منظور بررسی تجزیه علیت و میزان هم بستگی بین ۱۶ صفت کمی, تعداد ۴۹ رقم برنج ایرانی و خارجی انتخاب شد و مزرعه آزمایشی آموزشکده کشاورزی تنکابن در قالب طرح لاتیس مربع با دو تکرار, مورد مطالعه قرار گرفت

به منظور بررسی تجزیه علیت و میزان هم بستگی بین ۱۶ صفت کمی، تعداد ۴۹ رقم برنج ایرانی و خارجی انتخاب شد و مزرعه آزمایشی آموزشکده کشاورزی تنکابن در قالب طرح لاتیس مربع با دو تکرار، مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر صفات بررسی شده دارای اختلاف معنی دار هستند. بررسی ضرایب هم بستگی فنوتیپی و ژنتیکی نشان داد که شمار ساقه بارور، تعداد کل پنجه و تعداد دانه در خوشه با عملکرد دانه دارای هم بستگی مثبت و معنی داری بودند. هم چنین تجزیه هم بستگی از طریق روش علیت نشان داد که تعداد ساقه بارور دارای بیشترین اثر مستقیم برعملکرد است. علاوه بر آن تعداد دانه در خوشه و وزن صد دانه نیز اثر مستقیم زیادی برعملکرد داشتند. بنابراین گزینش ژنوتیپ برتر از نظر عملکرد، انتخاب مستقیم برای صفات فوق پیشنهاد می شود.

عنوان فایل
مطالعه هم بستگی صفات زراعی و تجزیه علیت در برنج application/pdf
hambastegi sefate zeraei.pdf
218 KB
دانلود

ابوذر ابوذری گزاف رودی

رحیم هنرنژاد

محمدحسین فتوکیان

علی اعلمی