جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ورزش فرصت رویایی برای افراد «کوچک» فراهم نکند


ورزش فرصت رویایی برای افراد «کوچک» فراهم نکند

«قدمی» برای نابودی ورزش و کمیته ملی المپیک ایران

هیات اجرایی کمیته ملی المپیک برای بررسی و تغییر نهایی آیین‌نامه انتخابات در آستانه آغاز ثبت‌نام نامزدهای احراز پست‌های مختلف این کمیته‌ به ریاست محمد علی‌آبادی تشکیل شد. در این نشست محمود خسروی‌وفا، محمود مشحون، رباب شهریان و علی کفاشیان غیبت داشتند. روز قبل نیز نشست هیات اجرایی کمیته ملی المپیک برای همین موضوع تشکیل شده بود؛ اما اعضای هیات اجرایی به اتفاق نظر نرسیدند و اصلاحات نهایی آیین‌نامه به جلسه روز سه‌شنبه موکول شد. همچنین قرار بود بیانیه‌یی از سوی هیات اجرایی کمیته ملی المپیک در مخالفت با اتهام‌های وارد شده از سوی محمود خسروی‌وفا در زمینه فروش ساختمان و عملکرد شرکت رونا صادر شود که این اتفاق نیفتاد. محمود مشحون و محمود خسروی‌وفا به دلیل اختلاف و حواشی به وجود آمده پس از فروش ساختمان «گاندی» مدتی است که نشست‌های هیات اجرایی را تحریم کرده‌ و در جلسات هیات اجرایی کمیته ملی المپیک حضور پیدا نمی‌کنند. در مهم‌ترین اصلاح صورت گرفته کسانی حق شرکت در انتخابات و کاندیداتوری را دارند که حداقل شش ماه از حضور آنها در ریاست یا هیات رییسه فدراسیون‌ها گذشته باشد. بر همین اساس مصطفی هاشمی‌طبا که قصد کاندیداتوری در انتخابات ریاست کمیته ملی المپیک را داشت، حق شرکت در انتخابات را ندارد. همچنین حضور افراد جدید به طور کلی منتفی شد. همچنین در یکی از بندهای اصلاح شده مقرر شد نمایندگانی که از سوی هیات رییسه فدراسیون‌ها برای شرکت در انتخابات معرفی می‌شوند تنها یک بار حق رای دارند.

کمیته ملی المپیک در چهار سال گذشته فراز و نشیب‌هایی داشته که گاها ورزش کشور را با بحران‌سازی‌ها تا آستانه تعلیق پیش کشانیده و بعضا با چوب لای چرخ سازمان ورزش گذاشتن تا حدی پیش رفته که باعث اختلافات افزون در ورزش کشورمان شده است. یکی از دلایل این مسائل حضور برخی افراد غیرورزشی در کمیته ملی المپیک است، حضوری که تقریبا همه داشته‌های کمیته ملی المپیک از جمله «ساختمان گاندی» را بر باد دادند و به عبارتی «صاحب خانه» را به «مستاجری» وا داشتند.

مصائب و معضلات کمیته ملی المپیک تنها به از دست دادن «ساختمان‌ها» و دارایی‌هایش ختم نمی‌شود بلکه هر دم از این باغ بری می‌رسد و هر روز با تشکیل جلسات دست به مصوباتی می‌زنند که نه در اساسنامه و آیین‌نامه‌های کمیته ملی المپیک پیش‌بینی شده و نه امری ورزشی و حرفه‌یی است. یکی از مواردی که افراد «کوچک» درصدد تصویب آن هستند داشتن حداقل ۶ ماه حضور در هیات رییسه فدراسیون‌هاست. درحالی که افرادی مثل مهندس هاشمی‌طبا حدود ۲۰ سال است نه تنها در ورزش کشور حضور داشته بلکه در بیرون از مرزها کاملا شناخته شده و دومین نماینده ایران در Ioc در طول تاریخ ورزش کشورمان است.

افرادی که «قدم به قدم» بدون هیچ گونه پیشینه و سابقه ورزشی خود را به جایگاه هیات اجرایی کمیته ملی المپیک رسانیدند و با «رانت» چپ و راست در هر دولتی با هر دیدگاهی یک «قدم» از دیگران جلوتر بودند آرام، آرام «قدمی» برای تخریب کمیته ملی المپیک برداشته و این روزها آنچنان با شتابزدگی و ناشی‌گری درصدد حذف افراد با کارنامه درخشان در عرصه ورزش برآمده‌اند که سر و صدای «اهل ورزش»، رسانه‌ها و کارشناسان را درآورده و همگی به عواقب مخرب این عملیات واقفند. قدرمسلم مهندس هاشمی‌طبا را می‌توان یکی از افراد موفق در عرصه ورزش دانست، شاید بتوان ادعا کرد که ۸۰ درصد زیرساخت‌ها و تاسیسات ورزشی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی در زمان ایشان آغاز و اکثر آنها به اتمام رسیدند، موفقیت تیم‌های ایران در بازی‌های آسیایی، جهانی و المپیک در زمان ایشان و حضور پرقدرت در سازمان ورزش و پرصلابت در کمیته ملی المپیک چنان درخشان و نافذ بوده که هیچ کس نمی‌تواند کارهای بزرگ هاشمی‌طبا و موفقیت‌های ویژه ایشان را در عرصه ورزش انکار کند. شاهکار هاشمی طبا در ورزش کشور را «آگاهان» به خوبی می‌دانند که ایشان ۱۵ سال تلاش کرد تا کرسی Ioc را برای دومین بار از آن کشورمان کند. عضویت در کمیته بین‌المللی المپیک که آرزوی هر کشوری است ولی افرادی که واژه منافع ملی را هرگز درک نکرده و در معنی کردن آن ناتوانند در آن روزها به راحتی در یک اقدام «جاهلانه» کاری کردند که این عضویت طلایی از بین رفت و باید سال‌ها تلاش کرد تا به کرسی رویایی Ioc‌ دوباره دست یابیم.

... و این‌بار نیز تاریخ تکرار می‌شود که افرادی کوچک قدم‌هایی برداشته‌اند تا مانع حضور امثال مهندس هاشمی در انتخابات کمیته ملی المپیک شوند و این فرصت طلایی را از ورزش کشورمان گرفته و نابودی المپیک در ایران را رقم زنند. این افرادی که قدم به قدم کلنگ تخریب بر پیکر ورزش کشورمان می‌زنند تنها هنرشان در ورزش حضور بی‌ثمر در چند المپیک و بازی‌های جهانی و آسیایی و... بوده است .

ورزش ما نباید فرصت‌های رویایی برای افراد «کوچک» فراهم کند و از طرف دیگر اجازه دهد افراد کوچک مانع حضور بزرگان در ورزش شوند. کمیته ملی المپیک کشورمان روز به روز کوچک‌تر می‌شود و وظیفه ملی صاحبان خرد و عقلای دوراندیش ورزش است که مانع تخریب کمیته ملی المپیک و ورزش کشور شوند.

ناطق نوری: وزیر موافقت کرده انتخابات برگزار شود

احمد ناطق‌نوری، عضو هیات اجرایی کمیته ملی المپیک در پاسخ به این پرسش که تکلیف آیین‌نامه انتخابات چه شد، اظهار کرد: جلسه درباره نهایی کردن آیین‌نامه اجرایی انتخابات بود. ما به جمع‌بندی نهایی رسیدیم. قرار است کرباسیان به کمیته ملی المپیک برگردد چون آیین‌نامه یک هفته‌ کار حقوقی دارد. وی در پاسخ به این پرسش که آیا سرپرستان فدراسیون‌ها می‌توانند برای هیات اجرایی کمیته ملی المپیک کاندیدا شوند؟ گفت: خیلی موارد خاصی در آیین‌نامه وجود ندارد. درباره ترتیب ورود افرادی که خودشان را برای هیات اجرایی کاندیدا معرفی می‌کنند باید بررسی شود که ببینیم سرپرستان می‌توانند ثبت‌نام کنند یا نه. باید این موضوع را با اساسنامه تطبیق دهیم. احمد ناطق نوری با بیان اینکه هنوز بیانیه‌یی علیه خسروی‌وفا در کمیته ملی المپیک صادر نشده است، اضافه کرد: در این باره صحبت کردیم. اعضای هیات اجرایی دارند بحث حقوقی می‌کنند و باید مشخص شود که این بیانیه مربوط به هیات اجرایی است یا کمیته‌ المپیک یا اختلاف بین دو نفر. رییس فدراسیون بوکس با بیان اینکه آیین‌نامه قطعی شده تکلیف آن مشخص می‌شود، گفت: اساسنامه کمیته ملی المپیک وجود دارد و مشکلی در این رابطه نیست و آیین‌نامه نیز امروز قطعی می‌شود. وی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال تعویق انتخابات کمیته ملی المپیک هست، گفت: با تغییرات تیم اجرایی کشور طبیعتا نوساناتی وجود داشت، در حال حاضر وزیر موافقت کرده که انتخابات در زمان مقرر برگزار شود.

علی‌آبادی استاد تعلیق است/ در انتخابات شرکت می‌کنم

مصطفی هاشمی‌طبا، رییس اسبق کمیته ملی المپیک درباره اظهارات اخیر علی‌آبادی مبنی بر اینکه نماینده فدراسیون‌ها در شرایطی می‌توانند کاندیدا شوند که شش ماه از حضورشان در فدراسیون گذشته باشد، تاکید کرد: چنین‌بندی در اساسنامه کمیته ملی المپیک به هیچ‌وجه موجود نیست. افشارزاده اخیرا نامه‌یی به فدراسیون‌ها زده و اعلام کرده که فدراسیون‌ها تا ۲۷ آذر نماینده خودشان را برای حضور در انتخابات معرفی کنند. اگر چنین مصوبه‌یی وجود داشته باید شش ماه قبل آن را اعلام می‌کردند نه دو روز مانده به ثبت‌نام از کاندیداها. رییس اسبق سازمان تربیت‌بدنی با تاکید بر اینکه به هیچ‌وجه چنین‌بندی در اساسنامه کمیته ملی المپیک وجود ندارد، خاطرنشان کرد: اگر اساسنامه نیاز به تفسیر دارد باید IOC این کار را انجام دهد. هیات اجرایی کمیته ملی المپیک صلاحیت انجام این کار را ندارد. اگر علی‌آبادی گفته در اساسنامه چنین ‌بندی وجود دارد بگوید که در کجا نوشته شده است. وقتی نتواند حرفی بزند اصل فکرش اشتباه و غلط است. هیات اجرایی صلاحیت چنین تفسیری را ندارد. هاشمی‌طبا با تاکید بر اینکه قطعا در انتخابات شرکت می‌کند، خاطرنشان کرد: من حتما در انتخابات ثبت‌نام می‌کنم و هیات اجرایی کمیته ملی المپیک به هیچ‌وجه حق تفسیر ندارد. اگر ابهامی هست باید به IOC نامه بزنند و سوال کنند. تفسیر اساسنامه با کسی است که تصویب نهایی بر عهده اوست. هیات اجرایی کمیته ملی المپیک با این کار دارد در اساسنامه تداخل ایجاد می‌کند. رییس اسبق کمیته ملی المپیک با انتقاد از آنچه سوءاستفاده هیات اجرایی دانست، به ایسنا گفت: مشخصا معلوم است که هیات اجرایی دارد برخورد شخصی می‌کند. آنها می‌ترسند که من کاندیدا شوم. کجای اساسنامه چنین موضوعی به طور واضح آمده است. هر موردی را می‌توان از IOC پرسید و تفسیر کرد. من برای حضور در انتخابات مصمم هستم و قطعا حضور پیدا می‌کنم. اگر شانس نداشتم که آقایان از ترفند غیرقانونی استفاده نمی‌کردند. رفتار اعضای هیات اجرایی کمیته ملی المپیک نشان داد که از من می‌ترسند و گرنه می‌گذاشتند که در انتخابات شرکت کنم و هر کسی که بیشترین رای را آورد عهده‌دار مسوولیت شود. علی‌آبادی پیش از این نیز این راه را رفت و باعث تعلیق فدراسیون شد و حالا هم می‌خواهد این قضیه در کمیته ملی المپیک تکرار شود. علی‌آبادی استاد تعلیق است!

مشحون: مگر هاشمی‌طبا از کوچه و خیابان آمده که چنین برخوردی با او می‌کنند؟

محمود مشحون، رییس فدراسیون بسکتبال درباره دلیل غیبت‌هایش در جلسات هیات اجرایی کمیته ملی المپیک، اظهار کرد: من این جلسات را تحریم نکرده‌ام. یعنی در جایگاهی قرار ندارم که بخواهم تحریم کنم یا با قهر در جلساتی شرکت نکنم. دلیل اصلی من برای این غیبت‌ها این است که وقتی موثر و مفید نیستم ترجیح می‌دهم مزاحم نباشم. چند جلسه است که غیبت دارم و از تصمیم‌هایی هم که می‌گیرند به طور دقیق اطلاعی ندارم. اما وقتی تاثیری هم نمی‌توانم داشته باشم بهتر است در آنجا نباشم. او با اشاره به تصمیم جدید هیات اجرایی کمیته ملی المپیک برای نفراتی که می‌توانند در انتخابات کمیته ملی المپیک شرکت کنند، اظهار کرد: باید طبق اساسنامه عمل شود و چنین تصمیم‌هایی درست نیست. نمی‌دانم این اتفاقات چه دلایل یا مناسبت‌هایی دارد، اما من به هیچ‌وجه کار درستی در آن نمی‌بینم. مگر هاشمی‌طبا که بوده که با او چنین رفتاری انجام می‌شود. سال‌ها معاون رییس‌جمهور بوده، ریاست کمیته ملی المپیک را برعهده داشته و از اعضای بلند بالای IOC بوده، حالا ما با این فرد این گونه عمل می‌کنیم. نمی‌دانم هدف او است یا هدف دیگری پیش روی این تصمیم‌ها وجود دارد، اما چون اثری در آنها نداشته‌ام نمی‌توانم نظری بدهم، چون مستقل هستم در این جلسات شرکت نمی‌کنم و به نظرم وقتی یک فرد نمی‌تواند در جایی مفید باشد بهتر است در آنجا نباشد. او در پاسخ به این سوال که آیا درست است حق شرکت ورزشی‌ها را در انتخابات از کمیته ملی المپیک گرفته‌اند؟ بیان کرد: واقعا نمی‌دانم به دنبال چه هستند. اما این رفتارها ورزشی نیست، ‌ما همیشه به دنبال منشورهای اخلاقی هستیم، اما کجای این رفتارها اخلاقی و ورزشی است. مگر امثال هاشمی‌طبا از کوچه و خیابان آمده‌اند؟ همه آنها سال‌ها است که در ورزش هستند و برای ورزش زحمت می‌کشند پس باید اجازه کار به آنها نیز بدهیم.

خادم: «علی‌آبادی چسبید‌ه به ورزش» می‌خواهد فضای انتخابات کمیته را ناسالم کند

امیررضا خادم، رییس اسبق فدراسیون کشتی اظهار کرد: در مورد مطالبی که درباره انتخابات کمیته ملی المپیک در این چند روز مطرح شده است، هدفی جز این نمی‌توان متصور بود و آن این است که کسانی که سال‌هاست مشکلات عدیده و متفاوتی برای ورزش فراهم کرده‌اند و به اصطلاح‌ «چسبیده‌های ورزش» هستند امروز با هر ابزاری تلاش می‌کنند در ورزش ماندگار شوند و به دنبال خارج کردن فضای انتخابات از حالت رقابتی آن هستند. این نخستین دوره برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک نیست، اما تعبیرات و نکات جدیدی که توسط «علی‌آبادی چسبیده به ورزش» مطرح شده یک بدعت تازه است. این آقایان با وجود تمام مشکلاتی که در این مدت ایجاد کرده‌اند و بداخلاقی‌هایی که حاصل از فرهنگ حاکم بر دستگاه اجرایی کشور در طول هشت ساله گذشته بوده، حالا هم می‌خواهند از جایگاه خود و همراهان‌شان استفاده کنند تا فضای انتخابات از فضای رقابتی سالم خارج شود. اگر وزارت ورزش و جوانان هم بخواهد در این قضیه دخالت کند، آنها قطعا شرایطی را ایجاد می‌کنند که برای فوتبال ایجاد شد و بحث تعلیق مطرح خواهد شد. به خاطر به وجود آمدن چنین شرایطی متاسفم. البته این اشکال از خود ما ورزشی‌هاست. وقتی این افراد وارد ورزش می‌شوند با مجیزگویی آنها را ماندگار می‌کنیم. وی با بیان اینکه به خاطر صحبت‌های افشارزاده از او گله‌یی ندارد، اضافه کرد: آقای افشارزاده گفته که من اجازه حضور در انتخابات را ندارم. ایشان بیان‌کننده نتایج به دست آمده از جلسه هیات اجرایی کمیته ملی المپیک است و من هیچ گله‌یی از ایشان ندارم، چون به عنوان کسی که پیر ورزش است و سال‌ها برای ورزش زحمت کشیده برایم قابل احترام است و ماندگاری حضورش در ورزش به نفع ورزش کشور خواهد بود. شخصا اگر قصد حضور در انتخابات را دارم به خاطر یک رقابت سالم است و در صورت انتخاب فردی مثل افشارزاده خوشحال خواهم شد، چون حضور او مفید خواهد بود و اتفاق بدی نخواهد افتاد. دارنده مدال برنز المپیک آتالانتا همچنین درباره دلیل اجازه نداشتنش برای حضور در انتخابات کمیته ملی المپیک گفت: گفته شده که من نمی‌توانم به عنوان عضوی از کمیسیون ورزشکاران در انتخابات حضور داشته باشم. من از ابتدا هم به دنبال حضور در این کمیسیون نبودم، چون به خاطر شرط حضور در سه دوره قبلی المپیک نمی‌توانستم از طریق این کمیسیون شرکت کنم. آن چیزی که من انتظار دارم این است که طبق بخش چهارم بند «خ» شماره دو اساسنامه کمیته ملی المپیک به عنوان یکی از پنج خبره ورزشی که توسط هیات اجرایی معرفی می‌شوند بتوانم در انتخابات شرکت کنم. معدود افرادی را می‌شناسم که از طریق مسوولیتی که دارند امکان حضور در انتخابات را نداشته باشند، مثل روسای فدراسیون‌ها. اما افرادی که خارج از این قالب هستند مثل من یا آقای هاشمی‌طبا می‌توانیم از این طریق در انتخابات حضور داشته باشیم. از هیات اجرایی کمیته ملی المپیک به صورت جدی این توقع را دارم که شرایطی را فراهم کنند تا بتوانم بر این اساس در انتخابات حضور داشته باشم. به عنوان کسی که عمری در سطوح مختلف ورزش بوده‌ام از وزارت ورزش و جوانان می‌خواهم که اجازه ندهد مغرضان حاکم بر کمیته ملی المپیک از این طریق امکان حضور افرادی را که می‌توانند به ورزش کمک کنند را بگیرند. طرح موضوعاتی مثل حضور حداقل شش ماهه در فدراسیون‌ها که توسط علی‌آبادی مطرح شده است جز ایجاد مانع و تلاش برای ماندگاری بیشتر ایشان و همراهان‌شان در ورزش، دلیل دیگری نمی‌تواند داشته باشد.

به جامعه ورزش، دولت و حتی دستگاه‌های نظارتی و امنیتی هشدار می‌دهم که افرادی در کمیته ملی المپیک تلاش می‌کنند دوباره در ورزش چالش ایجاد کنند و پای ناظرین بیگانه و تعلیق ورزش را به میان بکشند. مثل قضیه فوتبال که عملکرد ضعیف و غیرقابل دفاع علی‌آبادی باعث شد ناظر خارجی در ایران حضور پیدا کند. هر چند به دلیل اینکه این قضیه سیاسی نبود دیده نشد، ولی از نظر اجتماعی برای کشور دموکراتیک ما خوب نیست.

علی افتخاری