دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
بیاختیاری ادرار
![بیاختیاری ادرار](/web/imgs/16/18/8ldy91.jpeg)
بیاختیاری ادرار یکی از بیماریهای شایع زنان است. این بیماری در زنان جوان و مسن هر دو رخ میدهد و عوامل زمینهساز متفاوتی دارد.
قبل از شرح انواع بیاختیاریهای ادرار باید کمی در مورد سیستم ادراری و چگونگی کنترل دفع ادرار توضیح دهیم. ادرار در کلیهها از تصفیه خون و به صورت مداوم تولید میشود.
همانطور که همه میدانیم، هرچه مایعات بیشتری بخوریم، حجم ادرار افزایش مییابد. کلیهها با دفع آب اضافی بدن، مواد سمی تولیدشده در بدن را دفع میکنند و هرچه مایعات بیشتری بنوشیم، ادرار رقیقتر میشود، یعنی غلظت مواد سمی در ادرار کمتر میشود.
نتیجه این که این ادرار رقیق آسیب کمتری به بافتهای مثانه و مجاری انتقالدهنده ادرار میرساند.
ادرار از طریق حالبها (دو لوله که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل میکند) به مثانه میرسد. مثانه کیسهای است از جنس عضله که مثل بادکنک قابلیت ارتجاعی داشته و بر اساس میزان ادرار بزرگ و کوچک میشود.
با رسیدن حجم ادرار به میزان خاصی، گیرندههای عصبی در مثانه و اطراف آن تحریکشده و اطلاعات به مغز میرسد و در شرایط مناسب دستور از مغز به مثانه و مجاری تحتانی ادراری میرسد و دفع ادرار انجام میشود.
حجم ادراری که موجب این تحولات میشود در اشخاص مختلف متفاوت است، اما به طور متوسط از حجم ۱۵۰ سیسی شروع میشود و با افزایش حجم ادرار میزان این اطلاع رسانی و احساس داشتن ادرار افزایش مییابد.
برخی افراد میتوانند تا بیش از ۱۵۰۰ سیسی ادرار را تحمل کرده و دفع ادرار بیاختیار نداشته باشند. ادرار از طریق مجرای ادرار تحتانی از بدن خارج شده و دفع میشود.
همین جاست که کنترل دفع ادرار به صورت ارادی انجام میشود. عضلات موجود در کف لگن و انتهای مجرای ادرار به صورت عادی مانع از دفع ادرار میشود، اما زمانی که مغز اجازه و فرمان دفع ادرار را داد، ضمن شلشدن عضله انتهای مجرای ادرار و عضلات کف لگن، عضله مثانه منقبض شده و ادرار از مثانه به مجرای تحتانی ادرار منتقل و دفع ادرار صورت میگیرد.
حال در هر جای این مسیر اختلالی ایجاد شود، دفع ادرار به صورت خود به خود و بیاختیار صورت میگیرد یا بر عکس دفع ادرار به سختی و با درد انجام میگیرد.
انواع بیاختیاری ادرار
بیاختیاری ادرار استرسی: در این حالت فرد هنگامیکه دچار سرفه، عطسه یا هر حالتی که فشار داخل شکم افزایش یابد مثل چمباتمه نشستن و زور زدن (مثل حالتی که در توالت وجود دارد) دچار بیاختیاری و دفع ادرار میشود. این حالت شایعترین نوع بیاختیاری ادرار در زنان است که بخصوص در زنان جوان دیده میشود.
این مشکل بخصوص در دوران بارداری و پس از آن دیده میشود که معمولا طی سه تا شش ماه بعد بهبود پیدا میکند.
عواملی مثل چاقی، تعداد حاملگیها و وزن جنین و البته ژنتیک و سن زن در بروز این مشکل نقش خاصی دارد.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست