سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خواص درمانی کیوی


خواص درمانی کیوی

کیوی که چند دهه ای است وارد ایران شده و سطح زیر کشت مناسبی از باغ های استان مازندران را به خود اختصاص داده است، از جمله میوه هایی است که از لحاظ تغذیه ای و خواص درمانی دارای ارزش …

کیوی که چند دهه ای است وارد ایران شده و سطح زیر کشت مناسبی از باغ های استان مازندران را به خود اختصاص داده است، از جمله میوه هایی است که از لحاظ تغذیه ای و خواص درمانی دارای ارزش بالایی است. نام علمی این میوهbeliciosa Actinibia است که بومی مناطق شرقی و شمال شرقی کشور چین است و نام محلی آن ینگ تااو (YangTao) است. این میوه در اوایل قرن بیستم به نیوزلند وارد شد و به تدریج در این منطقه از جهان مورد کشت قرار گرفت. درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است . ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای ۱۸ درجه زیر صفر را تحمل می کند. این گیاه دوپایه، به صورت بوته ای قرار می گیرد. استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند. گل های کیوی سفید رنگ بوده که در نهایت به زرد طلایی تغییر رنگ می دهند و هیچگونه شهدی ندارند اما رایحه خوشبویی را تولید می کنند. البته به دلیل نداشتن شهد برای زنبورهای عسل جذاب نیستند و به همین دلیل گرده افشانی درخت کیوی با مشکل مواجه می شود.

ترکیبات شیمیایی

این میوه سبز رنگ با پوستی کرکدار دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است. ویتامین A،E و پتاسیم، فولیک اسید، آهن نیز دارد. به دلیل وجود آنزیم هایی که در کیوی وجود دارد از آن برای نرم کردن گوشت استفاده می کنند که در اثر حرارت به سرعت از بین می رود.

خواص درمانی

استرس، مواد مضر و کمبود خواب، روی بدن انسان اثر می گذارد، هر کس که می خواهد به این وضع گرفتار نشود، باید در روز ۴ عدد کیوی بخورد. مطالعات دانشمندان ایتالیایی نشان داده است که دیابتی هایی که مرتب مقدار زیادی ویتامینC دریافت می کنند، میزان کلسترول و انسولین پایینی دارند. کیوی برای تامین ویتامین ث منبع خوبی است.این میوه به لحاظ داشتن ریز مغذی های مختلف از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. به طوری که هر سهم از این میوه قادر است ۹۵ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تامین کند.کاهش قدرت ماهیچه ای و قدرت بینایی نیز در سالمندانی که از این میوه به طور مداوم استفاده می کنند کمتر دیده می شود. این میوه به دلیل خاصیت کاهندگی که بر سطح تری گلیسیرید دارد، از غلظت خون می کاهد و از تنگ شدن عروق و نهایتا بروز انواع سکته ها جلوگیری می کند. کیوی مانند قرص آسپیرین موجب رقیق شدن خون شده، از ایجاد پلاک در خون جلوگیری می کند . آسپیرین از داروهایی است که به رغم عوارض جانبی آن همواره باید از سوی افراد مبتلا و حتی مستعد به مصرف برسد و عوارضی نظیر التهاب، زخم و حتی خونریزی روده را ایجاد می کند، در حالی که مصرف روزانه دو عدد کیوی می تواند همان اثر را داشته باشد. بر خلاف آسپیرین این میوه دارای ترکیباتی نظیر ویتامین C، E، پلی فنول ها، پتاسیم، مس و منیزیم است که همه آنها در حفظ سلامت قلب و عروق ضروری به نظر می رسند. در مطالعه ای که روی تعدادی داوطلب به انجام رسید، دیده شد که در این افراد با مصرف روزانه ۲ تا ۳ عدد کیوی در مدت ۲۸ روز، به میزان ۱۸درصد از میزان عوامل ایجادکننده بیماری های قلبی و ۱۵ درصد از سطح تری گلیسیرید کاسته شده است. از این رو متخصصان علم تغذیه این میوه را به بیماران قلبی توصیه می کنند و آن را برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی مهم می دانند.

مضرات

این میوه از میوه هایی محسوب می شود که دارای اگزالات هستند. اگزالات ترکیبی است که وقتی وارد بدن می شود، در مایعات بدن باقی می ماند و موجب بروز عارضه در اعضایی نظیر کلیه ها و کیسه صفرا می شود. به این منظور این میوه برای افرادی که مستعد سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا هستند باید با احتیاط میل شود. به علاوه، اگزالات موجود در این میوه، مانع جذب کلسیم می شود. به این دلیل نباید حداقل ۲ تا ۳ ساعت قبل و بعد از مصرف لبنیات و حتی قرص های کلسیم این میوه را تناول کرد تا مانع جذب این ماده مغذی نشود.