یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

دختران غور


دختران غور

خانم سیما ثمر كه در یك نشست دوستانه با نمایندگان نهادهای فرهنگی و جامعه مدنی در شهر هرات سخن می گفت, سخنانش را پیرامون وضعیت حقوق بشر و كاركردهای این كمیسیون این گونه آغاز كرد

«وقتی كه من به شهر غور رفته بودم یكی از مقامات دولتی برایم گفت كه در این شهر دختران زیادی را به زور شوهر می‌دهند یعنی در حقیقت می‌فروشند. چندی قبل یك دختر را با یك اسب معاوضه كردند.»

این عین جملاتی بود كه رییس كمیسیون مستقل حقوق بشر در شهر هرات عنوان كرد و افزود: «این اتفاق نسبت به واقعه سال قبل در شهر قندوز بهتر است، در آن‌جا یك دختر را با یك سگ معاوضه كرده بودند. این كه یك اسب است.»

خانم سیما ثمر كه در یك نشست دوستانه با نمایندگان نهادهای فرهنگی و جامعه مدنی در شهر هرات سخن می‌گفت، سخنانش را پیرامون وضعیت حقوق بشر و كاركردهای این كمیسیون این گونه آغاز كرد .

او كه برای گشایش دفتر كمیسیون حقوق بشر به استان كوهستانی غور مسافرت كرده بود، وضع حقوق بشر در آن شهر را وخیم خواند و گفت زمان زیادی می‌طلبد كه اوضاع در آن‌جا بهبود یابد. او شایع‌ترین نقض حقوق زنان را در ولایت غور ازدواج‌های اجباری دانست كه در آن‌جا در سطح وسیع صورت می‌گیرد .

رییس كمیسیون حقوق بشر افغانستان با ابراز نگرانی از وخیم‌تر شدن اوضاع امنیتی كشور در ماه‌های اخیر گفت كه آن‌ها به خاطر مسایل امنیتی توان نظارت بر رعایت حقوق انسانی در كشور را به صورت كافی ندارند و خرابی اوضاع امنیتی باعث شده است كه آن‌ها نتوانند دفترهای خود را در سایر قسمت‌ها گسترش بدهند وی عملكرد اردوی ملی كشور در این زمینه را ناكافی دانست .

ثمر، سیستم‌قضایی كشور را نامناسب دانست و گفت كه این سیستم مورد قبول نیست و باید برای اصلاح آن تلاش جدی صورت گیرد او از دادگاه نیز شكایت كرد كه با این كمیسیون در بهتر شدن وضعیت حقوق بشر همكاری نمی‌كند و محاكم نیز با زنان برخورد تبعیض‌آمیز دارند .

نبود قانون در كشور را سیما ثمر مهم‌ترین چالش در مقابل حركت كشور به سوی پیشرفت عنوان كرد.

او در این زمینه از شهر غور مثال آورد كه در این شهر تنها یك نسخهء قانون مدنی و جزایی وجود دارد كه آن هم در اختیار استاندار این شهر قرار دارد و سایر مقامات دولتی و قضات و فرماندهان ارتش اگر نیاز به ماده‌های قانونی پیدا كنند، مجبورند كه به آن‌جا آمده و آن را مطالعه كنند كه این خود نشانگر این نكته است كه دولت برای گسترش قانون، كاری انجام نداده است. او با خنده ادامه داد كه به مسوولان و قضات این شهر قول داده كه از كابل نسخه این قوانین را به اندازهء كافی تهیه و برای آن‌ها ارسال خواهد كرد.

رییس كمیسیون حقوق بشر در جواب سوال یكی از شركت‌كنندگان كه به نظر می‌رسد فعالیت این كمیسیون در این اواخر كاهش پیدا كرده، پاسخ داد فعالیت كم نشده است بلكه مواردی كه حقوق افراد نقض می‌شود، كمتر و اعتراض ما هم كم شده است اما در مجموع رسیدن به حد مطلوب حقوق بشر یك پروسه طولانی را می‌طلبد. او از عدم انعكاس بسیاری از موارد نقض حقوق بشر یاد و اضافه كرد كه آن موارد پیگیری و نظارت می‌شود.

مثل قضیه بمباران شهر «چارچینوی» استان ارزگان و كشته شدن غیرنظامیان از سوی نیروهای ناتو كه در آن‌جا واقعا امكان نشر حقایق وجود ندارد. وی ادعا كرد در این واقعه نیروهای ناتو به مقامات دولتی اطلاع بمباران را داده بودند اما آن‌ها بدون خبر كردن مردم تنها خودشان صحنه را‌ ترك كرده بودند .

او كنفرانس بین‌المللی حاكمیت قانون در افغانستان را كه در پایتخت ایتالیا برگزار شده بود كمی تشریفاتی خواند و گفت كه تنها نهادی كه در آن كنفرانس از عملكردش تقدیر شد، كمیسیون حقوق بشر بوده است كه این كار نیز مورد پسند مسوولان قضایی دولتی نبوده است.

او پارلمان كشور را نیز متهم كرد كه برای مردم كاری انجام نمی‌دهند و همه آن‌ها به فكر منافع شخصی خودشان هستند.

سیما ثمر در این سفر نیز ساختمان دفتر حقوق بشر را در شهر هرات افتتاح كرد. این ساختمان به ارزش ۶۷۰ هزار دلار از بودجه این كمیسیون ساخته شده است. این اولین ساختمانی است كه برای حقوق بشر در سطح افغانستان ساخته می‌شود .

رییس كمیسیون حقوق بشر در حالی به شهر هرات سفر می‌كند كه در این شهر هر روز اخباری مبنی بر خودسوزی زنان از رسانه‌های جمعی شنیده می‌شود .

‌‌علی علیزاده‌

روزنامه‌نگار افغانستانی

مقیم‌هرات