چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بهرام رادان و نیکی کریمی


بهرام رادان و نیکی کریمی

او را به جرات می توان یک استعداد تمام عیارو یک حادثه کم سابقه سینمای ایران دانست اگر چه حضور اولش تنها به یک چهره و چشم آبی و زیبا محدود می شد , اما رادان ثابت کرد که می تواند در حد و اندازه های یک ستاره بدرخشد

● بهرام رادان

او را به جرات می توان یک استعداد تمام عیارو یک حادثه کم سابقه سینمای ایران دانست. اگر چه حضور اولش تنها به یک چهره و چشم آبی و زیبا محدود می شد ، اما رادان ثابت کرد که می تواند در حد و اندازه های یک ستاره بدرخشد .

انتخابهای بعدی رادان در عمده موارد ، آگاهانه او را به مسیری درست هدایت کرد که امروز می تواند با افتخار آن تندیس زرشک زرین را برای شور عشق نادیده بگیرید. بهرام متولد ۱۳۵۸ و کارشناس مدیریت بازرگانی است ، او در سال ۷۸ در آموزشگاه هیوا فیلم بازیگری را آموخت و همان سال برای بازی در شور عشق ساخته نادر مقدس انتخاب شد . داستان عاشقانه فیلم و چهره جذاب دو جوان اول کار یعنی رادان و مهناز افشار فروش فیلم به زیبایی شکوفا شد.

استعدادهای درونی رادان در هر فیلم به زیبایی شکوفا شد و امروز ستاره ای است که مورد توجه هر کارگردانی قرار گرفته و تقریبا هر نقشی را در کارنامه اش بازی کرده. حضور بعدی او درآبی به کارگردانی حمید لبخنده باز می گردد که سال ۷۹ ساخته شد و او در کنار سوپر استاری چون هدیه تهرانی به زور آزمایی می پرداخت.

ساقی را در کنار یکتا ناصر بازی کرد که همان سال ساخته شد . اما چندان کار قابل توجهی نبود . سال ۸۰ آواز قو از او به اکران در آمد که نقش مقابلش بر عهده ساره آرین بود. این فیلم ساخته سعید اسدی با فروش بسیار بالایی روبرو می شود و بازی رادان مورد توجه هئات داوران قرار می گیرد و او را کاندیدا دریافت جایزه نقش اول می کنند .

از اینجا به بعد رادان می شود ستاره اول سینمای ایران که با طرفداران بیشماری مواجه شد. همان سال در تجربه فیلم کوتاه ابراهیم شیبانی با نام طلوع تاریک بازی می کند و اینگونه سال ۸۰ را با موفقیت به پایان می رساند. محبوبیت رادان کارگردانان را متوجه او می سازد و همه به سویش هجوم می آورند.

دو سال بعد در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول را تصاحب کرد: « شمعی در باد »

و نهایتاً عنوان بهترین بازیگر نقش اول را از جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم سنتوری به دست آورد.

● نیکی کریمی

نیکی کریمی (متولد ۱۹ آبان ۱۳۵۰ در تهران) بازیگر، کارگردان و یک مترجم ایرانی است. او در چند جشنواره جهانی فیلم نیز به عنوان داور حضور داشته است.


بهرام رادان و نیکی کریمی

‍پس از آن، کریمی در دو فیلم مهم از داریوش مهرجویی به نام‌های «سارا» و «پری» بازی کرد. با بازی‌ در فیلم «سارا» که اقتباسی از «خانه عروسک» اثر هنریک ابسن بود، در چهل و یکمین جشنواره سن سباستین (اسپانیا، ۱۹۹۲) جایزه بهترین بازیگر زن را بطور مشترک دریافت کرد و در همین سال برای همین فیلم (باز هم بطور مشترک) از جشنواره سه قاره نانت فرانسه جایزه گرفت.

در همان سال برای تحصیل در رشته طراحی به آمریکا رفت و تا زمان بازی در فیلم «پری اثر داریوش مهرجویی به ایران بازنگشت. بازی‌اش در این فیلم که اقتباسی از کتاب «فرنی و زویی» اثر سلینجر بود مورد توجه قرار گرفت و برای بار سوم در جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین شد.

پس از بازی در چند فیلم از کارگردانانی چون ابراهیم حاتمی‌کیا، بهروز افخمی و داریوش فرهنگ در سال ۱۳۷۷ در فیلم «دو زن»به کارگردانی تهمینه میلانی بازی کرد.

او با بازی در این فیلم، به بازیگر ثابت چند فیلم بعدی تهمینه میلانی با مایه‌های فمینیستی تبدیل شد و این همکاری تا فیلم «واکنش پنجم» ادامه یافت. کریمی برای پنجمین بار برای فیلم «دو زن» نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد. و جایزه بهترین بازیگر زن را به خاطر بازی در همین فیلم از جشنواره تائورمینا ایتالیا گرفت. او برای بازی در فیلم نیمه پنهان از بیست و پنجمین جشنواره فیلم قاهره جایزه بهترین بازیگر را دریافت کرد.

پس از اینکه دستیاری عباس کیارستمی‌را در فیلم «A.B.C. Africa» به عهده گرفت، در سال ۱۳۸۰ فیلم کوتاه مستندی با مضمون نازایی با عنوان «داشتن یا نداشتن» ساخت که برنده جایزه باران شد. در سال ۱۳۸۱ در دو فیلم ««دیوانه‌ای از قفس پرید» به کارگردانی احمد‌رضا معتمدی و «واکنش پنجم» به کارگردانی تهمینه میلانی بازی کرد که به خاطر بازی در این دو فیلم جایزه سیمرغ بلورین جشنواره فجر را گرفت.

او برای اولین بار در فیلم «باج خور» اثر «فرزاد مؤتمن» در یک نقش منفی بازی کرد.

پس از ده سال نامزدی برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر از دوره های مختلف جشنواره فیلم فجر، سرانجام در بیست و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر نیکی کریمی برای بازی در فیلمهای واکنش پنجم و دیوانه ای از قفس پرید این جایزه را دریافت کرد.

▪ فیلم شناسی:

ـ جهان پهلوان تختی (بهروز افخمی، ۱۳۷۶)

ـ بازیگر (محمدعلی سجادی، ۱۳۷۷)

ـ دوزن (تهمینه میلانی، ۱۳۷۷)

ـ سیب سرخ حوا (سعید اسدی، ۷۸/۱۳۷۷)

ـ دختران انتظار (رحمان رضایی، ۱۳۷۸)

ـ نسل سوخته (رسول ملاقلی پور، ۱۳۷۸)

ـ هزاران زن مثل من (رضا کریمی، ۷۹/۱۳۷۸)

ـ نیمه پنهان (تهمینه میلانی، ۱۳۷۹)

ـ دیوانه ای از قفس پرید (احمدرضا معتمدی، ۸۱/۱۳۸۰)

ـ بر باد رفته (صدرا عبداللهی، ۱۳۸۱)

ـ واکنش پنجم (تهمینه میلانی، ۱۳۸۱)

ـ باج خور (فرزاد مؤتمن، ۱۳۸۲)

ـ ستاره است ( فریدون جیرانی ،۱۳۸۵)

ـ چه کسی امیر را کشت؟ (مهدی کرم پور ،۱۳۸۵)

ـ بر باد رفته ( صدرا عبداللهی، ۱۳۸۴)

ـ شام عروسی (ابراهیم وحیدزاده ،۱۳۸۴)

ـ وسوسه (جمشید حیدری، ۱۳۶۸)

ـ عروس (بهروز افخمی، ۱۳۶۹)

ـ ردپای گرگ (مسعود کیمیایی، ۷۱/۱۳۷۰)

ـ سارا (داریوش مهرجویی، ۱۳۷۱)

ـ پری (داریوش مهرجویی، ۱۳۷۳)

ـ بوی پیراهن یوسف (ابراهیم حاتمی کیا، ۱۳۷۴)

ـ سایه به سایه (علی ژکان، ۱۳۷۴)

ـ برج مینو (ابراهیم حاتمی کیا، ۱۳۷۴)

ـ روانی (داریوش فرهنگ، ۱۳۷۶)

▪ کارنامه فیلمسازی:

ـ داشتن یا نداشتن (۱۳۸۲)

ـ یک شب (۱۳۸۳)

ـ گریز (۱۳۸۴)

▪ داوری

ـ جشنواره فیلم تسالونیکی یونان

ـ جشنواره رن فرانسه

ـ خاور میانه (لبنان)

ـ دمشق (سوریه)

ـ جشنواره فیلم لوکارنو (سوئیس) ۲۰۰۶

ـ جشنواره فیلم دهلی ۲۰۰۵

ـ جشنواره ریجاویک (ایسلند) ۲۰۰۶



همچنین مشاهده کنید