چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

من تو را برای خودم ساخته ام و تربیت کرده ام


من تو را برای خودم ساخته ام و تربیت کرده ام

● تکلیف به موسی
خداوند بزرگ بعد از آن‌که موسی (ع) را به پیامبری مبعوث کرد و به او دو معجزه، عصا ‌و ید بیضا داد، او را مکلف به کاری بزرگ کرد. خداوند به موسی (ع) فرمود: ای موسی! به سوی فرعون …

تکلیف به موسی

خداوند بزرگ بعد از آن‌که موسی (ع) را به پیامبری مبعوث کرد و به او دو معجزه، عصا ‌و ید بیضا داد، او را مکلف به کاری بزرگ کرد. خداوند به موسی (ع) فرمود: ای موسی! به سوی فرعون برو همانا که او طغیان و سرکشی کرده است.

این اولین فرمان الهی در مکالمه با موسی (ع) بود که او را واداشت تا به سوی فرعون، حاکم مصر حرکت کند و او را به پرستش خدای یکتا دعوت کند.

خواسته‌های موسی (ع) از خدا

ای پروردگار من، سینه‌ام را (کنایه از تحمل و بردباری موسی) وسعت بده و کارم را برای من آسان کن و گره از زبانم باز کن تا گفتارم را بفهمند و برایم وزیری از خانواده‌ام، هارون برادرم قرار بده و به وسیله او پشتم (حمایتم) را محکم کن و او را در کارم (وظیفه‌ام) شریک قرار بده تا تو را زیاد تسبیح گوییم و تو را زیاد یاد کنیم. به درستی که تو به ما آگاه و بینا هستی.

پاسخ خدا به موسی (ع)

خداوند در ادامه مکالمه با موسی (ع) می‌فرماید: به تحقیق، خواسته‌ات به تو داده شد و ما یک بار دیگر هم بر تو منت نهاده بودیم هنگامی که به مادرت وحی کردیم به این‌که او (موسی) را در صندوق قرار بده سپس او را در رودخانه بزرگ (نیل) قرار بده پس رود بزرگ باید صندوق را به ساحل اندازد و دشمن من و دشمن او (موسی) او را می‌گیرد و من بر تو محبتی از خودم افکندم تا تو زیر نظر من ساخته و تربیت شوی. آن‌گاه که خواهرت نزد‌ آسیه زن فرعون می‌رفت و می‌گفت آیا شما را راهنمایی کنم به کسی که او (موسی) را کفالت کند. سپس ما تو را به سوی مادرت بازگرداندیم تا این‌که چشمش روشن شود و غمگین نباشد.

یادآوری دیگر خدا

خداوند صحنه دیگری از گذشته موسی را به یاد می‌آورد که او مرتکب قتل شد و خداوند او را از این صحنه با امتنان، رهایی بخشید. در روایتی از پیامبر اسلام (ص) وارد شده است که وقتی حضرت موسی (ع) دوازده ساله بود مردی را به خطا کشت.

خداوند خطاب به موسی (ع) می‌فرماید: تو، شخصی را به قتل رساندی و ما تو را از این غم نجات دادیم و تو را با انواع امتحان‌ها آزمودیم و تو سالیانی چند در میان مردم مدین اقامت کردی و سپس ای موسی به موقع آمدی به این سرزمین مقدس که خدا با تو سخن می‌گوید.

در روایتی از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که حضرت فرمود: خداوند هیچ پیامبری را مبعوث نکرد مگر آن‌که به سن چهل سالگی رسیده بود و سرانجام خداوند خطاب به موسی (ع) می‌فرماید: من تو را برای خودم ساخته‌ام و تربیت کرده‌ام.

فرمان خدا به موسی (ع)

ای موسی تو و برادرت هارون با معجزات و نشانه‌های من به سوی فرعون بروید و در ذکر و یاد من کوتاهی نکنید. شما به سوی فرعون بروید که همانا او طغیان کرده است. پس با او به نرمی سخن بگویید شاید او متذکر و خوفناک از عذاب الهی شود.

موسی (ع) و هارون به محضر الهی عرض کردند: ای پروردگار ما، به درستی که ما از این‌که فرعون در دستگیری و شکنجه ما پیشدستی بر دعوت و اظهار معجزه ما بکند یا این‌که طغیان کند و به ذات مقدس ربوبی بی‌ادبی کند، خوفناک هستیم.

خداوند در پاسخ فرمود: شما نترسید من با شما هستم. می‌شنوم و می‌بینم، پس نزد فرعون بروید و بگویید ما رسولان پروردگار تو هستیم و بنی‌اسرائیل را با ما بفرست و آنها را آزار و شکنجه نده. ما برای تو نشانه (معجزه‌ای) از پروردگار تو آوردیم و سلام و درود بر کسی که هدایت را پیروی کند و همانا به ما وحی شده که عذاب الهی بر کسی است که نبوت و توحید را تکذیب کند و از پذیرش عبودیت الهی روی بگرداند.

موسی (ع) به همراه خانواده‌اش و سپس برادرش هارون به دربار فرعون در مصر رفت و با فرعون درباره فرمان الهی به گفتگو پرداخت.