دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

آداب تغذیه در تایلند


آداب تغذیه در تایلند

یکی از ویژگی‌های اصلی غذاهای تایلندی، آب‌پز یا نیم‌پز کردن خوراکی‌هاست. در ضمن آنها مواد غذایی‌شان را با شعله بالا یک تفت مختصر می‌دهند و تا جایی که امکان دارد آن را سرخ نمی‌کنند....
در …

یکی از ویژگی‌های اصلی غذاهای تایلندی، آب‌پز یا نیم‌پز کردن خوراکی‌هاست. در ضمن آنها مواد غذایی‌شان را با شعله بالا یک تفت مختصر می‌دهند و تا جایی که امکان دارد آن را سرخ نمی‌کنند....

در کل، بخارپز یا آب‌پز کردن روش بسیار خوبی برای پخت غذاهاست و اگرچه سرخ‌کردن طعم بهتری به غذاها می‌دهد ولی با استفاده از انواع ادویه‌ها و سبزیجات می‌توان غذاهای بخارپز یا آب‌پز را هم خوش‌طعم کرد. نیم‌پز کردن روشی است که در مورد سبزی‌ها تا جایی که نفخ آنها ایجاد مشکل نکند، توصیه می‌شود؛ زیرا هرچه فرآیند پخت روی سبزی‌ها بیشتر صورت گیرد، ویتامین C بیشتری از بین خواهد رفت. به ویژه پختن سبزی‌ها در آب زیاد و دور ریختن آب آنها سبب می‌شود ویتامین موجود به طور کامل از دست برود. در مورد انواع گوشت‌ها و تخم‌مرغ باید به این نکته توجه کرد که مصرف نیم‌پز آنها ممکن است خطر آلودگی انگلی را داشته باشد و سبب مسمومیت‌های شدید غذایی شود. به همین دلیل، پخت آنها به این شکل توصیه نمی‌شود. نکته دیگر اینکه تایلندی‌ها اگرچه می‌گویند غذا را تفت مختصری می‌دهند ولی سرخ نمی‌کنند. در واقع غذا را برای کوتاه‌مدت در حرارت زیاد تفت می‌دهند که این کار صحیحی نیست. باید توجه داشته باشیم که تفت دادن تنها با مقدار کم روغن آن هم با درجه حرارت کم به طوری که صدای روغن در نیاید، صحیح است.

این مردم ادویه نیز زیاد مصرف می‌کنند و در غذاهای آنها می‌توانید انواع مزه‌ها را در کنار هم ببینید. ادویه‌ها منبع خوب پلی‌فنول‌ها هستند که خاصیت آنتی‌اکسیدان خوبی دارند و می‌توانند از بیماری‌ها قلبی – عروقی و سرطان‌ها پیشگیری کنند. مصرف ادویه فراوان در کنار هم از نظر تغذیه‌ای مشکلی ایجاد نمی‌کند اما مصرف غذاهایی که فلفل فراوان دارند یا سرکه زیادی به آنها اضافه شده است از آنجا که ممکن است سبب تحریک ترشح اسید معده شوند در افرادی که دچار افزایش اسید معده هستند یا زخم‌ اثنی‌عشر دارند، توصیه نمی‌شود.

از آنجا که غذاهای پرادویه گرم هستند تایلندی‌ها بعد از هر غذا خیار حلقه‌حلقه می‌خورند که ماده غذایی سردی است و تعادل در بدنشان ایجاد می‌کنند. در اکثر غذاهای تایلندی شیر نارگیل پایه اصلی غذاهاست. استفاده زیاد از شیر نارگیل عادت خوبی نیست زیرا شیر نارگیل چربی اشباع و کالری بسیار بالایی دارد و از نظر کلسیم نیز فقیر است. استفاده از شیر نارگیل گاه‌به‌گاه اشکال ندارد ولی نباید جایگزین مصرف لبنیات و شیر در برنامه غذایی شود. یکی دیگر از عادات غذایی تایلندی‌ها، خوردن انواع جانداران دریایی است. گوشت تمامی آبزیان از نوع گوشت سفید است و اسید چرب امگا۳ و کلسیم بالایی دارند. باید یادآور شد که غذاهای دریایی منبع خوب پروتئین و ید به حساب می‌آیند و از نظر علمی منع مصرفی برای هیچ‌یک گفته نشده است.

نظر کارشناس

دکتر گلبن سهراب

متخصص تغذیه