یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
نوسان قند خون در ماه رمضان
در طول روزه داری تغییراتی در سیستم عصبی و قوای شناختی فرد ایجاد میشود. برخی افراد دچار کاهش انرژی بدن، تحریکپذیری خلق و خو و سردرد میشوند. در برخی مطالعات ۴۰ درصد از روزهداران سردرد را گزارش دادهاند.
تقریبا سهچهارم سردردهایی که فرد در ماه رمضان به آن مبتلا میشود، از نوع سردرد تنشی است. این نوع سردرد ناشی از خستگی و کمخوابی است و اغلب با کمی استراحت برطرف میشود. افرادی که به نوشیدن چای، قهوه و نوشابههای کولا عادت دارند، طی روزهداری بیش از سایرین به سردردهای تنشی مبتلا میشوند. این مساله به دلیل عدم مصرف کافئین است. برای اجتناب از این امر توصیه میشود در هفتهها و روزهای قبل از شروع ماه رمضان، مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مذکور به حداقل برسد تا عادت بدن به آنها از بین برود. همچنین توصیه میشود میزان مصرف سیگار افراد سیگاری کاهش یابد. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد سردردها از نوع سردردهای میگرنی است و در افرادی که سابقه ابتلا به این بیماری را دارند، دیده میشود. توصیه میشود افراد مبتلا به حملات شدید و مکرر میگرن، درباره روزهداری با پزشک خود مشورت کنند.
یکی از دلایل احساس ضعف و خستگی در دوران روزهداری، کمآبی بدن است. در روزهای تابستان که فاصله سحر تا مغرب طولانی و دمای هوا بالاست، لازم است در غیر ساعتهای روزه فرد مایعات کافی بنوشد. همچنین مواجهه کمتر با گرمای هوا و آفتاب میتواند با کاهش تعریق بدن، از کمآبی شدید بدن جلوگیری کند.
برخلاف تصور عموم، میزان افت قندخون در طول روزهداری چندان زیاد نیست. بر اساس مطالعههای انجامشده، در هفته اول روزهداری قند خون اندکی پایین میرود. در هفتههای دوم و سوم روزهداری، سطح قندخون طبیعی میشود و در روزهای پایانی ماه رمضان سطح قندخون از حد طبیعی اندکی بالاتر است. دلیل عدم افت شدید قند خون، مکانیسمهای جبرانی متابولیسم بدن است. در ماه رمضان که مدت روزهداری حداکثر حدود ۱۶ ساعت است، افت قندخون عمدتا با شکستهشدن ذخایر گلیکوژن کبد و به مقدار ناچیز با مصرف چربی بدن و تبدیل آن به قند جبران میشود. با این حال، تغییرات متابولیسم بدن میتواند بر قوای جسمی و توان روحی و احساسی افراد تاثیر بگذارد. نتایج مطالعههای علمی نشان داده که بعد از گذشت حدود ۴ روز از آغاز ماه رمضان و روزه داری، اشتها کاهش مییابد. دلیل این امر احتمالا تولید بیشتر اندروفین در بدن است.
برای به حداقل رسیدن آثار گرسنگی و کمآبی بر قوای جسمی و ذهنی، توصیه میشود حتما وعده سحری هر چند به مقدار کم مصرف شود. علاوه بر تاکید شرع بر خوردن سحری و استحباب آن، مصرف آب و موادغذایی دراین وعده، به تحمل گرسنگی و تشنگی تا ساعتهای بعدازظهر بسیار کمک میکند. بهتر است در صورت امکان ساعتی از بعدازظهر به استراحت اختصاص یابد و از فعالیت بدنی زیاد در حد غیرضروری اجتناب شود.
دکتر امیرعلی سهرابپور
متخصص بیماریهای داخلی
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
امیرعبداللهیان حسین امیرعبداللهیان ترکیه دولت سیستان و بلوچستان جنگ انتخابات مجلس شورای اسلامی حجاب دولت سیزدهم افغانستان مجلس
سیل هواشناسی تهران شهرداری تهران بارندگی سازمان هواشناسی باران فضای مجازی یسنا آتش سوزی هلال احمر آموزش و پرورش
هوش مصنوعی خودرو دلار قیمت خودرو قیمت دلار مسکن قیمت طلا تورم بانک مرکزی بازار خودرو حقوق بازنشستگان ارز
مسعود اسکویی تلویزیون صدا و سیما جهان حج مهران غفوریان موسیقی صداوسیما سریال سینمای ایران سازمان صدا و سیما
رژیم صهیونیستی فلسطین اسرائیل جنگ غزه حماس روسیه آمریکا انگلیس اوکراین نوار غزه ایالات متحده آمریکا یمن
فوتبال پرسپولیس استقلال سپاهان رئال مادرید لیگ برتر باشگاه استقلال بازی باشگاه پرسپولیس علی خطیر جواد نکونام بایرن مونیخ
آیفون اینستاگرام دیابت اپل ناسا عکاسی تبلیغات موبایل گوگل
کبد چرب فشار خون گرما