یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
خطاهایی نوشتاری در نسخه نویسی
یکی از مسایلی که میتواند باعث ایجاد عوارض در بیمار و درنتیجه طرح شکایت در مراجع قانونی علیه پزشک شود، مساله بدخط و ناخوانا بودن نسخه نوشته شده توسط پزشک است که این امر موجب تحویل داروی نادرست به جای داروی تجویزشده به بیمار میشود و این مساله معمولا به دلیل بیحوصلگی و عجله پزشکِ نویسنده نسخه و یا توجه نکردن کافی کادر داروخانه به مندرجات نسخه پیش میآید.
بسیار مشاهده شده که به علت نزدیک بودن املای بعضی داروها به یکدیگر، داروخانه داروی دیگری را به اشتباه به بیمار تحویل داده است؛ مثلا به جای Metronidazol داروی Mebendazol و یا به جای Cotrimoxazol داروی Clotrimazol و یا به جای Diphenoxylate داروی Diclofenac یا Digoxine تحویل بیمار گردیده است.
در اینجا به نکاتی که رعایت آنها میتواند باعث رفع این مشکل شود اشاره میکنیم:
۱) نام داروها به صورت حروف جدا از هم و خوانا درج شود.
۲) دوری جستن از اختصار نویسی. برای مثال، بسیاری از همکاران در زمان نوشتن داروی آموکسیسیلین تنها به نوشتن Amo...اکتفا میکنند و در واقع بار کشف نام واقعی دارو را بر عهده همکار داروساز میگذارند.
۳) ذکر شکل دارویی تجویز شده میتواند از اشتباه در تحویل داروهایی که تشابه اسمی دارند، جلوگیری نماید. در این حالت دیگر قرص خوراکی کوتریموکسازل با قرص واژینال کلوتریمازول اشتباه نخواهد شد.
۴) لازم است دوز داروی تجویزی در نسخه مشخص شود، چرا که این امر در مواردی که همکار داروساز به هر دلیلی در تعیین دقیق نام دارو دچار مشکل شود میتواند کمککننده باشد. برای مثال، در این حالت حتی اگر نسخه ناخوانا هم باشد دیگر قرص ۵۰mg دیکلوفناک با قرص mg ۲۵/۰ دیگوکسین اشتباه نخواهد شد.
۵) ثبت نحوه و مدت زمان مصرف دارو نیز میتواند در امر تشخیص داروی تجویز شده مؤثر باشد برای مثال، با ثبت مصرف داروی دیفنوکسیلات به صورت روزی ۳ قرص تا رفع اسهال بیمار، دیگر داروخانه این دارو را با قرص دیفنهیدرامین که تا زمان رفع رینیت بیمار تجویز شده است، اشتباه نخواهد کرد.
۶) سن، جنس، باردار بودن، دیالیزی بودن و اطلاعاتی از این قبیل را در نسخه ذکر کنید تا چنانچه فرضاً داروی نامناسبی تجویز کردید داروساز به این اشتباه پی ببرند.
۷) چنانچه اعداد را به انگلیسی می نویسید حتما از صفر راهنما (۰) قبل از نقطه در مقادیر کمتر از واحد استفاده کنید.برای مثال، mg ۵/۰ به جای ۵mg.
نویسنده: دکتر کامران آقاخانی
متخصص پزشکی قانونی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست