سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
کدامیک در وادی پردازنده های فوق سبک موفق ترند Intel یا VIA
خانواده Netbook (معادلی برای Notebook) برای مشاهده فیلم، شنیدن موسیقی، استفاده در انواع آموزشها به خصوص آموزش الکترونیک، جستجو و گشت و گذار در اینترنت، استفاده از پستالکترونیک، شرکت در شبکههای اجتماعی و از این دست سوسولبازیها طراحی شده است. به همین دلیل کلمه Note در Notebook با واژه Net جایگزین شده تا تاکید بیشتر در کاربرد آن انجام شده باشد. به همین صورت خانواده Nettop معادل محدودتری برای دستگاه Desktop است که میتواند توسط کاربران استفاده شود.
بد نیست به این نکته اشارهای کوچک داشته باشم که اگر سر خود را بچرخانید و به شیوه استفاده کامپیوتر در منازل و ادارهها توجه نشان دهید مشاهده خواهید کرد که در بیشتر موارد از تمامی امکانات کامپیوتر استفاده صحیح نمیشود و به بیان محلی امکانات آن هرز میرود. جایگزین کردن Desktop با خانواده ارزانقیمت و کارآمد Nettop میتواند مزایای فراوانی برای خانوادهها و شرکتها داشته باشد. از بدیهیترین این مزایا میتوان به کاهش هزینه تامین سختافزار، کاهش قابل توجه مصرف انرژی، کاهش ابعاد و وزن دستگاه و ایجاد تعادل میان امکانات مورد نیاز و قابلیتهای سختافزاری اشاره کرد.
از اینرو اگر این دستگاهها به شیوهای آدمیزادواره وارد و در کشور توزیع شود، حتم دارم مورد استقبال قرار میگیرد و بازار فوقالعادهای برای خود بر پا میکند!
● اصل بر پردازنده است!
به همان اندازه که در سیستمهای دیگر تاکید داشتیم پردازنده یکی از علتهای تاثیرگذار در کارایی سیستمهاست، در دستگاههای Nettop و Netbook اعلام میداریم که بیشترین بار سیستم را بر دوش میکشند. به این جای بحث که رسیدم دو راه را در برابر خود دیدم: اول اینکه، کلی آمار و اراقام درباره این پردازنده ارایه کنم که تصور نمیکنم بیش از چند دقیقه در حافظه مبارک شما بنشینند. راه دوم که به نظر منطقیتر مینماید این است که کلیاتی درباره هر یک از خانوادههای Celeron، Atom و Nano بیان شود تا شما با آنها آشنایی بهتر و بیشتری پیدا کنید.
● در مسیر تکامل!
قیمت ارزان و دسترسی آسان باعث شد که پردازندهای جدید که Celeron خطاب میشد به سرعت پلههای ترقی را طی کند و تعداد طرفداران آن از باراک اوباما نیز بیشتر شود!
شبه پردازنده Celeron در عین اینکه سود فراوانی را نصیب Intel کرد، مشکلات بسیاری به همراه آورد و به زعم نویسنده این سطور بیشتر نقش تخریبی داشت در این بازار وانفسای پردازندهها!
خانواده Celeron بهطور مستقل برای خود شخصیتی پیدا کرده بودند و بیشتر نقش طفیلی را بازی میکردند. به این شکل که هرگاه شرکت Intel خانواده جدیدی از پردازندهها مانند Pentium۲، Pentium۳، Pentium۴ یا PentiumD معرفی میکرد، گونه Celeron آن را نیز معرفی میکرد تا بازار پردازندههای ارزانقیمت بخور و نمیر را حفظ کند. شاید همین حس حقارت ذاتی Celeron باشد که به شخصه آن را شبهپردازنده خطاب میکردم. از زمانی که معماری Intel Core ۲ به عنوان اصل انتخاب شد، Intel ناچار شد که خانواده Celeron را با آن تطبیق دهد. اینچنین بود که به زعم حقیر Celeron در مسیر تکامل قرار گرفت و از این پس میتوان آن را با کمی اغماض پردازنده خطاب کرد. هرچند هنوز اعتقاد دارم که این خانواده به این زودی قابل اعتماد نخواهند شد!
نکته دیگری که مدتهاست روی آن پافشاری میکنم، پرهیز از خرید لپتاپهایی است که از خاندان Celeron بهره میبرند. معرفی مدلهای جدید Celeron که از هسته پردازشی Allendale استفاده میکنند میتواند قدری خیال خریداران اینگونه لپتاپها را آسوده کند که حداقل ضرر چندانی نکردهاند!
یک مشکل اصلی در ایران وجود دارد که اجازه نمیدهد تفاوت واقعی بین پردازنده جدید Celeron با نمونههای جدید مانند Atom مشخص شود و آن، قیمت غیرواقعی لپتاپ در داخل کشور است. لپتاپهایی که از Celeron استفاده میکنند قیمتی بین ۴۵۰ تا ۷۰۰ دلار و لپتاپهایی که از پردازندههای Atom بهره میبرند بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ دلار قیمت دارند. این محصولات پس از ورود به بازار داخلی علاوه بر افزایش کاذب قیمت، همپوشانی پیدا میکنند که به دنبال آن کاربر انتخاب دشواری خواهد داشت.
● هوشمندانه و ارزان!
خانواده Intel Atom گونه جدیدی از پردازندههاست که برای استفاده در لپتاپکها (Netbook) و دسکتاپکها (Nettop) طراحی و ارایه شده و گفته شد که دستگاههایی که از آن بهره میبرند بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ دلار قیمت دارند.
در طراحی خانواده Atom چند نکته لحاظ شده است. اول اینکه، مصرف انرژی آن بسیار کم است. دوم اینکه، قابلیتهای محدودی دارد و برای کاربردهای عام مناسب است. سوم اینکه، قیمت آن برای مصرفکننده و تولیدکننده بسیار مناسب است.
حضور Intel Atom البته بدون چالش نیست. شرکت nVIDIA همین چند ماه پیش بود که پردازنده رقیبی با نام Tegra معرفی کرد. شرکت VIA نیز مدتهاست که خانواده Nano را بهعنوان جدیترین رقیب Atom وارد میدان کرده.
البته Intel بیکار نبود و همین یکی دو هفته پیش مدلهای دوهستهای Atom را معرفی و در اختیار سازندگان دستگاهها قرار داد تا همچنان پیشقراول بازار باقی بمانند.
● رقیب قدر همه!
وقتی درباره شرکت VIA از یکی از مسؤولان عالیرتبه ECS که مهمان سازگار ارقام بود پرسیدم، نگاه تحقیرآمیزی نسبت به این شرکت داشت. برخلاف نظر این بزرگوار تصور نمیکنم VIA کوچک باشد. این شرکت مصداق فلفل نبین چه ریزه بریز تو آبگوشت وانگهی دریا شود است!
شرکت VIA محصولی با نام Nano ارایه کرده که پیش از این VIA Isaiah نام داشت و از بعد کیفی یک پله بالاتر از پردازنده Celeron ۴۲۰ قرار گرفته است. پردازنده Nano در دو خاندان Nano L و Nano U تولید میشود و تفاوتشان در مصرف انرژی است. این نکته را به یاد داشته باشید که شرکت VIA مدتها به عنوان سازنده پردازندههایی شهرت دارد که بدون سیستم خنکسازی کار میکنند!
● و اما بعد!
پردازنده دوهستهای Celeron E۱۲۰۰ در مقایسه با مدل دوهستهای Atom ۳۳۰، پردازنده VIA Nano L۱۲۰۰ و پردازندههای معمولیتر Atom ۲۳۰ و Celeron ۴۲۰ چند پله بالاتر قرار دارد. نکته شگفتانگیز در تست این پردازندهها کارایی فوقالعاده Nano L۱۲۰۰ است که گاهی بالاتر از دوهستهای Atom ۳۳۰ قرار میگیرد. دوهستهای Atom ۳۳۰ به طور قطع رتبه دوم کارایی را پس از Celeron E۱۲۰۰ در اختیار دارد. به تصورم بیخیال پردازنده Celeron ۴۲۰ شوید که انصافا ضایعترین نتایج را در قیاس با رقبا کسب کرده است و بههیچ وجه پایدار نشان نمیدهد. هرچند در برخی آزمونها رتبه دوم را اشغال میکند، اما قابل اعتماد نیست!
همچنین پردازنده Atom ۲۳۰ فاصله کیفی غیرقابل انکاری با رقیب نزدیک خود Nano L۱۲۰۰ دارد. به بیان دیگر اگر Intel مدل دوهستهای Atom ۳۳۰ را معرفی نمیکرد، سهم بیشتری از بازار در اختیار Nano L۱۲۰۰ قرار میگرفت.
این نکته را مدنظر داشته باشید که محصول ویژه VIA Nano را میتوانید بهعنوان یکی از بهترین پردازندههای روزگار کنونی در سبد انتخاب خود قرار دهید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست