جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مسائل فلسطین و کشور غزه


مسائل فلسطین و کشور غزه

در پی بروز بحران های اخیر, اعزام نیروهای اتحادیه اروپا و صلح بین الملل به نوار غزه مطرح است اعزام نیروهای امنیتی و سربازان صلح به نوار غزه نه تنها باعث آرامش و تحکیم اوضاع غزه نخواهد شد بلکه هرچه بیشتر به اغتشاش و ناامنی و ترور و آدم ربایی دامن خواهد زد

در پی بروز بحران های اخیر، اعزام نیروهای اتحادیه اروپا و صلح بین الملل به نوار غزه مطرح است. اعزام نیروهای امنیتی و سربازان صلح به نوار غزه نه تنها باعث آرامش و تحکیم اوضاع غزه نخواهد شد بلکه هرچه بیشتر به اغتشاش و ناامنی و ترور و آدم ربایی دامن خواهد زد. دوپاره و دو تکه کاملاً از هم مجزای کشور فلسطین مشکل اصلی و اساسی اتحاد و انسجام میان مردم و سرزمین های فلسطینی است. هم اکنون نیز حماس کرسی قدرت را در غزه به دست گرفته و حاکم بر باریکه غزه است و از لحاظ تئوری و ایدئولوژیکی هر دو جناح فتح و حماس کاملاً مرزهای سیاسی و اقلیمی خود را از هم سوا کرده اند.

مطمئناً حال که حماس توانسته باریکه غزه را از نیروهای سیاسی فتح خالی کند، نه تن به خواست های فتح خواهد داد و نه به خواست های جامعه جهانی گردن خواهد گذاشت. تفکیک و تجزیه سرزمین فلسطین به دو بخش غزه تحت رهبری حماس و کرانه باختری تحت رهبری فتح، محتمل و بسیار نزدیک می نمود و این تجزیه و مرزبندی اقلیمی و ایدئولوژیکی دور یا نزدیک و به زعامت فتح و حماس یا گروه های دیگر فلسطینی انجام می پذیرفت. سران حماس که در حال حاضر زعامت باریکه غزه و در آینده نزدیک حاکمیت و دولت کشور غزه را برعهده دارند و خواهند داشت برای جلب نظر جامعه جهانی و کشورهای غربی اقدام به رفتارهایی کرده اند که از آن جمله می توان آزادی الن جانسون خبرنگار انگلیسی را نام برد.

بعد از شکل گیری کامل کشور غزه و حاکمیت حماس، حاکمیت غزه سعی خواهد داشت تا خود را بیش و کم با خواست های جامعه جهانی منطبق سازد. به این ترتیب حماس و دیگر نیروهای سیاسی غزه برای پاسداری از تمامیت ارضی کشور خود، تغییر موضع خواهند داد و از زمانی که غزه استقلال خود را کاملاً اعلام دارد، دولت های غزه به اصول کشورداری و روابط دیپلماتیک جهانی روی خواهند آورد و اصول و شرایط استقرار را مدنظر خواهند گرفت اما محمود عباس خوب می داند که به تنهایی نمی تواند دیگر بر نوار غزه تسلط یابد و به همین خاطر برای بازپس گیری غزه و الحاق دوباره آن به سرزمین فلسطین به اتحادیه اروپا و نیروهای صلح سازمان ملل روی آورده است. از طرفی اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای جامعه جهانی خود را بیش از این درگیر غزه و درگیری های غزه نخواهند کرد.

آقای پرودی نخست وزیر ایتالیا درخواست محمودعباس را برای اعزام نیروهای مسلح اتحادیه اروپا به غزه رد کرد و به این موضوع اشاره داشت که در شرایط کنونی اعزام نیرو از طرف اتحادیه اروپا به غزه امکان پذیر نیست شاید اتحادیه اروپا و حتی امریکا در کل چندان هم بی رغبت نباشند تا کشوری مستقل به نام غزه پا به عرصه گذارد، تا به آن دلایلی که در بالا اشاره شد حماس سلاح های خود را بر زمین گذارد و همسایگی اسرائیل را پذیرا شود.

حماس دیگر تن به رهبری محمودعباس نخواهد داد و غزه را به فتح واگذار نخواهد کرد و محمود عباس نیز دیگر نخواهد توانست رهبری و پیشوایی خود را بر غزه اعمال بدارد. محمود عباس و فتح و دیگر نیروهای سیاسی فلسطینی مستقر در کرانه باختری باید به فکر تشکیل کشور مستقل فلسطینی در کرانه باختری رود اردن باشند و از همین حالا باریکه غزه را کشور غزه بدانند.

قیصر کللی