دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

دردهایی که با تغییر آب و هوا به سراغمان می‌آید


دردهایی که با تغییر آب و هوا به سراغمان می‌آید

درد مفاصل، سردرد و... از پیامدهای قرارگرفتن در معرض آب و هوای نامناسب در مدت زمان طولانی است که اکثر افراد از آن شکایت دارند.
در سال‌های اخیر، تحقیقات متعددی درخصوص تأثیر آب و …

درد مفاصل، سردرد و... از پیامدهای قرارگرفتن در معرض آب و هوای نامناسب در مدت زمان طولانی است که اکثر افراد از آن شکایت دارند.

در سال‌های اخیر، تحقیقات متعددی درخصوص تأثیر آب و هوا بر سلامت افراد انجام گرفته است.

گرد و غبار، دود، انواع آلرژن‌ها نظیر گرده ها، دمای هوا و رطوبت از جمله عواملی است که علاوه بر افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های گوناگون، در بروز درد مؤثر بوده و مطابق با شرایط فیزیکی و وضعیت سلامتی افراد، زندگی عادی آنها را مختل می‌کند.

برای نمونه برخی افراد در مقابل ذرات موجود در هوا، واکنشی شبیه به واکنش سیستم ایمنی در مقابل آلرژن‌ها نشان داده و علائمی مانند عطسه، سرفه، سردرد، خارش چشم فرد را درگیر می‌کند. این درحالی است که مصرف آنتی‌هیستامین در کاهش علائم مؤثر نبوده و درمان تنها از طریق شست وشوی مکرر با سرم نمکی امکانپذیر است.

هوای سرد و آسم

آب و هوای توفانی و سرد همراه با رعد و برق‌های شدید یکی از عوامل تشدیدکننده آسم به شمار می‌رود. افزایش التهاب مجاری تنفسی در بدن یکی از علل تشدید علائم در بیماران مبتلا به آسم است.

بسیاری از بیماران مبتلا به آسم هنگام توفانی شدن هوا دچار مشکلات شدید شده و شمار افراد بستری در بیمارستان افزایش پیدا می‌کند.متخصصان بادهایی را که هنگام رعد و برق می‌وزد را حامل ذرات معلقی می‌دانند که به قسمت‌های تحتانی مجرای تنفسی بیماران مبتلا به آسم نفوذ کرده و به آن آسیب می‌رساند.

تحقیقات نشان می‌دهد، با سردشدن هوا کودکان پنج برابر بیش از سایرین در معرض خطر حملات تنفسی قرار می‌گیرند.

میگرن

تغییرات آب و هوایی یکی دیگر از عواملی است که باعث تشدید علائم در بیماران مبتلا به میگرن می‌شود. افزایش رطوبت، افت ناگهانی دمای هوا یا بالارفتن میزان فشار هوا از ریسک فاکتورهای وقوع حملات میگرنی در بیماران محسوب می‌شود.تحقیقات نشان می‌دهد، هر اندازه تغییرات آب و هوایی کمتر باشد، احتمال بروز بیماری نیز به همان نسبت کمتر می‌شود و بطور کلی احتمال ایجاد علائم بیماری در هوای خشک و گرم کمتر کاهش پیدا می‌کند.

مفاصل

شکایت از درد مفاصل یا تشدید علائم آرتروز، در بیماران مبتلا به آرتریت رومائید یا افرادی که مستعد ابتلا به بیماری هستند با تغییرات آب و هوا افزایش پیدا می‌کند. این خطر افراد سالمند را بیش از سایرین تهدید می‌کند.

آمارها نشان می‌دهد، ۸۰ تا ۹۰ درصد از افراد مبتلا به آرتروز با سرد شدن هوا یا افزایش رطوبت دچار درد شدید می‌شوند.

همچنین در بیماران مبتلا به پوکی استخوان، دردهای مفصلی پس از قرارگرفتن در معرض آب وهوای سرد یا افزایش فشار هوا در ارتفاعات بیشتر می‌شود.

خستگی

آب و هوای مرطوب یکی از عوامل تشدیدکننده درد به‌ویژه در افراد مبتلا به سندرم فیبروماتریا محسوب می‌شود.

به عقیده محققان، در آب و هوای مرطوب، دفع مواد زائد و سمومی که به واسطه تعریق از بدن خارج می‌شود، روی پوست باقی مانده و افراد نیاز به مصرف انرژی بیشتری در طول روز دارند و احساس خستگی بیشتری به فرد دست می‌دهد.

فشار هوا

افزایش فشار هوا در روزهای گرم تابستان یا روزهایی که به دلیل آلودگی هوا و سرما پدیده وارونگی ایجاد شود، باعث کاهش تمرکز و به دنبال آن افت بازدهی روزانه می‌شود.

علاوه بر این مطابق با پژوهش‌های انجام‌گرفته در بیماران مبتلا به اختلالات شناختی، افزایش هوا، واکنش آنها را به محرک‌های محیطی کندتر از مواقع عادی می‌کند.

از طرف دیگر کاهش فشار هوا، باعث تشدید درد در بیماران مبتلا به میگرن و آرتریت روماتوئید می‌شود.

آب و هوای گرم

وزش شدید باد همراه با گرم شدن هوا یکی از عوامل تشدید درد در بیماران مبتلا به سردردهای مزمن و میگرنی است.

همچنین پژوهش‌ها نشان می‌دهد، این نوع آب و هوا برای گروهی از بیماران مبتلا به افسردگی و اختلالات روانی تشدیدکننده بروز برخی علائم محسوب می‌شود. زمانی که دمای هوا بالا می‌رود، خون با سرعت و فشار بیشتری در رگ‌ها جریان یافته و میزان فشار خون افزایش پیدا می‌کند.

به دنبال آن عمل تعریق افزایش پیدا می‌کند و گرمای بیشتری از سطح پوست خارج می‌شود، در صورتی که این کار مدت زمانی به طول بینجامد سیستم قلبی و عروقی با اختلال روبه‌رو شده و در افراد بیمار یا مستعد ممکن است به حملات قلبی منجر شود.

از آنجایی که با افزایش سن عملکرد سیستم حرارتی بدن کاهش پیدا می‌کند، توصیه متخصصان به افراد بالای ۶۰ سال خودداری از قرارگرفتن در معرض آب و هوای گرم و مرطوب به ویژه در مدت زمان طولانی است.

کتایون نصیری