چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هفت شهر عشق در دعای کمیل


هفت شهر عشق در دعای کمیل

علی ع را بیش از هر چیز به امامت و ولایت و زمام داریش می شناسیم که اینها در رابطه این ابرمرد تاریخ با خلق تعریف می شود اما حقیقت آن است که علی پیش و بیش از هر عنوان دیگری شایسته آن است که عارف کامل و جامع دانسته شود, عنوانی که نسبت او را با خالق جهانیان تعریف می کند

علی(ع) را بیش از هر چیز به امامت و ولایت و زمام‌داریش می‌شناسیم که اینها در رابطه این ابرمرد تاریخ با خلق تعریف می‌شود. اما حقیقت آن است که علی پیش و بیش از هر عنوان دیگری شایسته آن است که عارف کامل و جامع دانسته شود، عنوانی که نسبت او را با خالق جهانیان تعریف می‌کند.

علی را به مثابه امام و والی از میانه خطبه های بی همتایش در نهج البلاغه می شناسیم. اما علی عارف و واصل را باید در جای دیگری جست. این بعد وجودی شخصیت او را باید در نیایش های شورمندانه اش یافت، و بیش از هر جای دیگری از لابلای واژگانش در دعای کمیل.

علی(ع) دعای کمیل را با خداشناسی و بیان صفات جمالی و جلالی خداوند آغاز می کند. از رحمت همه گیر خدا و در عین حال از قهر او می گوید و از جبروت خدا و سلطنت او که سالک را در نخستین مقام عرفان با ترس و لرز و هراس وجودی با مقوله توبه روبرو می سازد ( اللهم اغفر لی کل ذنب اذنبته)

پس از طی مرحله نخست عرفان و اعتراف به هیچ بودگی انسان در برابر عظمت خدا، سالک در بیان علی، پای در دیگر مقامات و احوالات عرفان می گذارد. علی(ع) پس از توبه شرط تقرب سالک به خدا را، ذکر که از مهم ترین بنیان های سلوک است، بیان می کند. (اللهم انی اتقرب الیک بذکرک) در جایی دیگر او از مقام فقر می گوید (یا خبیرا بفقری و فاقتی)، مقامی که در آن سالک هم از دنیا دل کنده است و هم از آخرت. در این حال او هیچ میل و رغبتی به هیچ مال و دارایی چه در این دنیا و چه در عالم دیگر نخواهد داشت.

دیگر مقامی که علی(ع) از آن سخن می گوید، مقام رضا است که نهایت مقامات عارفانه است. (و تجعلنی بقسمک راضیا قانعا) در مقام رضا قلب بنده در تحت حکم خداوند آرام است و به تقدیر اذعان می کند و بی هیچ اعتراضی هر چه واقع شود، خیر می بیند و به آن راضی می باشد.

در جایی دیگر علی(ع) احوالی را تشریح می نماید که بسان قبض و بسط عارفانه است. سالک در حال قبض، اندوهی بسیار ژرف از وضعش در این جهان که تبعیدگاه او و مایه دوری او از خداست، در خود احساس می کند. (اللهم اسئلک سوال من اشتدت فاقته و انزل بک عند الشداءد حاجته) اما درست بلافاصله پس از آن سالک بسط عارفانه را در می یابد. حالتی که در آن او با نظر به لطف بی پایان خداوند امیدش را به رهایی از این عذاب و این دوربودگی از معشوق باز می یابد. (و عظم فیما عندک رغبتها)

یکی از زیباترین و عارفانه ترین فرازهای دعای کمیل آن جاست که علی(ع) به توصیف خیالی صحنه ای از قیامت می پردازد که در آن سالک به دلیل گناهانش در آتش جهنم می سوزد و در این میانه رنج او از آن نیست که به همراه دشمنان خدا و فاسقان و کافران مورد عذاب الهی قرار گرفته است، بلکه همه فریاد او از فراق است و از این که پس از مرگ نیز به وصال خدایش نرسیده است. (فهبنی یا الهی و سیدی و مولای و ربی صبرت علی عذابک فکیف اصبر علی فراقک) و این نهایت وارستگی عرفانی است: خدا را نه به ترس از جهنم نماز گزاردن و نه به طمع بهشت عبادت کردن، بلکه خدا را تنها و تنها به خاطر خود او نیایش کردن.

جای جای دعای کمیل سرشار از بیان عواطف و احساساتی است که در قاموس عرفان به حال عرفانی تعبیر می شود. حال قرب و شوق (اشتاق الی قربک فی المشتاقین)، حال خوف و یقین (اخافک مخافه الموقنین)، حال رجا (ارحم من راس ماله الرجاء) حال محبت (و اعتقده ضمیری من حبک) و...

دعای کمیل حضرت علی(ع) نمایی کامل از سلوک عارفانه است. سلوکی که در آن عارف از توبه می آغازد و به بالاترین مقامات و احوال که یقین و رضاست، دست می یازد.

سمیه موسوی