جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
ده نکته اساسی پیرامون تربیت اجتماعی دانشآموزان
![ده نکته اساسی پیرامون تربیت اجتماعی دانشآموزان](/web/imgs/16/62/9ei281.jpeg)
همه ما میدانیم که انسان موجودی اجتماعی است. در اجتماع به دنیا میآید، در جامعه زندگی میکند و در میان یک جمع نیز دار فانی را وداع میگوید.
امروزه جامعهشناسان، مردم شناسان و روانشناسان اجتماعی توجه ویژهای به جامعه پذیر شدن افراد نشان میدهند و چون نهاد تعلیم و تربیت، رسالت آموزش و پرورش میلیونها نهاد پاک و بیآلایش فرزندان هر مرز و بومی را داراست و ایجاد نیروی انسانی مولد، کارآمد و اثربخش محور توسعه در هر جامعهای محسوب میگردد، ضروری است که سیاستگذاران و برنامهریزان وزارت آموزش و پرورش در تمامی سطوح اعم از حوزه ستادی، استان، منطقه و مدارس نسبت به تربیت و پرورش دانشآموزانی که توانایی برقراری ارتباط با گروه و سایر افراد را به طور مناسب داشته و اینکه شهروندان خوبی در آینده باشند در اولویت قرار دهند و با نگاه ویژهای بدان بنگرند و آن را مدنظر قرار دهند. در این سطور کوشیدهایم تا فعالیتها و برنامههایی را که در تربیت اجتماعی دانشآموزان موثرند به صورت محوری ذکر نماییم تا اسباب نظر و رهتوشه عمل اهل معرفت و سنگرداران تعلیم و تربیت قرار گیرد:
۱) توجه ویژه به نقش مهم خانواده به عنوان کوچکترین نهاد اجتماعی و برجستهسازی نقش اجتماعیساز و پرورش دهنده روحیات جمعگرایی، همگرایی، همنوایی و تشویق به انجام امور و کارها به صورت گروهی با روشهای مناسب و تقسیم کار بین فرزندان و والدین.
۲) هدایت و سوق دهی برنامههای رسانههای گروهی بویژه صدا و سیما به عنوان یکی از نهادهای فرهنگساز به انجام فعالیتهای گروهی و اجتماعی از قبیل تبلیغ بازیهای گروهی، ایفای نقش جمعی نوجوانان و دانشآموزان در پیشبرد اهداف یک تیم یا گروه خاص علمی یا ورزشی و غیره.
۳) تلاش در جهت اجتماعی کردن کودکان از طریق محتوای کتب درسی و گنجانیدن مفاهیمی همچون تاریخ مشترک، وضعیت طبیعی مشترک، بیان نوع حرکت به صورت جمهوری، سیاستهای جمعی، مشاورههای گروهی، روابط و مناسبات اجتماعی و ارائه الگوهای مناسب رفتار جمعی و...
۴) برجسته سازی نقش اجتماعی مدارس از قبیل انجام حرکات ورزشی در مراسم آغازین به صورت جمعی، اجرای نمایشنامه، قرائت سرود دستجه جمعی و به صورت همخوانی، برگزاری دورههای آموزش قرآن و مراسم ادعیه خوانی مثل زیارت عاشورا، برگزاری مناسبتها و ایامالله، برپایی نماز جماعت و...
۵) اجرای برنامههای جمعی آموزش و ارزشیابی در مدارس مثلا برگزاری بازدیدهای علمی و یا ارائه نمرات میان ترم یا پایان ترم دانشآموزان با مشورت سایر دبیران، معاون و حتی مدیر مدرسه.
۶) بهرهگیری از دبیران و معلمان دروس اجتماعی، تاریخ و جغرافیا در ارائه فعالیتهای مطالعات اجتماعی و فراهم سازی زمینههای درک مشترک از طبیعت، سیاست، محیط پیرامونی، زندگی جمعی، حرکات وحدتبخش، انعطاف پذیری، همبستگی و...
۷)ترویج فعالیتهای گروهی و شرکت و عضویت در تشکلهای دانشآموزی همچون بسیج، انجمن شوراهای دانشآموزی، پیشتازان و فرزانگان، پیشگامان، بهداشتیاران و... قراردادن هرکدام از دانشآموزان با توجه به سلیقه و علاقه و استعداد ویژه در گروه یا کمیتهای خاص جهت انجام فعالیتهای مورد علاقه.
۸) ارائه بازیهای محلی با گرایش جمعگرایانه به منظور ارتقای نقش مهارتهای اجتماعی و ایفای نقش در هر مرحله از بازی با انتخاب دوستان، یارکشی مناسب و برقراری ارتباط با سایرین و اعضای بازیگر.
۹) برگزاری اردوها و بازدیدها به منظور ایجاد وحدت، همدلی، همگرایی، همبستگی، محبت، تعاون، همدردی، نظم پذیری، الگوپذیری، شکوفایی و بروز استعدادها به صورت کوتاه مدت یک روزه، چند روزه، منطقهای، استانی و برون استانی.
۱۰) توجه ویژه به نقش الگویی مدیران، معلمان و دبیران و ضرورت ارائه فعالیتهای جمعگرایانه از ناحیه این سنگرداران تعلیم و تربیت همچون شرکت دستهجمعی آنها در نماز جماعت، شرکت دستهجمعی در اردوها، شرکت دستهجمعی در بازیها و مسابقات ورزشی و تبلیغ و ترویج مفاهیمی همچون نوعدوستی، همبستگی، وحدت جمعی و همگرایی در انجام فعالیتهای آموزشی و پرورشی.
محسن فریدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست