چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
والدین؛ آموزگاران اخلاق
نخستین نگرانی هر پدر و مادری این است که «آیا نوزادم سالم است؟» پزشکان معمولاً میتوانند به این پرسش پاسخ دهند. اما پاسخ به پرسش مهم بعدی که: «آیا کودکم انسانی خوب و شایسته میشود؟» چندان ساده نیست. بیشتر پزشکان ناچار به این اعتراف هستند که آنها نمیدانند و معمولاً والدین با این پرسش میمانند که آیا واقعاً در تعیین آینده کودکانشان نقشی دارند یا نه. یافتههای کارشناسان پرورش کودک نشان از آن دارد که والدین به عنوان آموزگار اخلاق نقش مهمی در زندگی اخلاقی کودکان دارند و برخی روشهای تربیتی بیشتر از روشهای دیگر برای هدایت و رشد وجدان مفید است. وجدان قوی شالودهزندگی شایسته و رفتار اخلاقی است. وجدان محور اخلاقیات و در کنار همدلی و خویشتنداری یکی از سه زیربنای هوش اخلاقی است. هر والدی میخواهد فرزندش با وجدان باشد. کمک به فرزندانمان در دستیابی به این نیکخویی اساسی، حیاتی است.
خوشبختانه مسیر اخلاقیات از خانه شروع میشود. پژوهشها نشان میدهد که والدین نقش مؤثری در پرورش نیکی در فرزندانشان دارند، زیرا اخلاقیات اکتسابی است. وجدان صدای درونی قدرتمندی است که به کودکانمان کمک میکند در مسیر اخلاقی و درستکاری باقی بمانند و چنانچه منحرف شوند، به آنها احساس گناه میدهد. از آنجا که والدین آموزگار اخلاقی اصلی فرزندان هستند، برای پرورش نیکی در آنها، کارهای زیادی میتوانند انجام دهند تا بر رشد اخلاقی فرزندان خود تاثیر گذارند.
شش تمرین تربیتی برای پرورش وجدان
۱) سرمشق اخلاقی خوبی برای فرزندانتان باشید.
شما اولین و مهمترین آموزگار اخلاقی کودکتان هستید. او با مشاهده انتخابها و واکنشها و شنیدن حرفهای روزمرهشما، معیارهای اخلاقی را میآموزد. پس رفتارهایتان در لحظات معمولی زندگی میتوانند درسهای اخلاقی قدرتمندی باشند. با خویشاوندان، دوستان، همسایگان و بیگانگان چگونه رفتار میکنید؟ چه فیلمهایی تماشا و کدام کتابها و برنامههای تلویزیونی را انتخاب میکنید؟ با تضادهای اخلاقی روزانه چه برخوردی دارید؟ برای نمونه، نسبت به تقلب فرزندتان، دروغ دوستش و مزاحمت همسایه چه واکنشی نشان میدهید؟ کودکان به همه تصمیمها و ویژگیهای اخلاقی و رفتاری شما به دقت نگاه میکنند. پس به رفتارهایی توجه کنید که میخواهید فرزندانتان از شما سرمشق بگیرند. یکی از بهترین سئوالهایی که در پایان هر روز میتوانید از خودتان بپرسید این است که اگر من تنها سرمشق یادگیری فرزندم برای تشخیص درست از نادرست باشم، او امروز چه چیزهایی یاد گرفته است؟
۲) رابطه صمیمانه و محترمانه با فرزندان خود برقرار کنید.
پژوهشها نشان میدهند کودکان بیشتر از همه تحت تاثیر اشخاصی قرار میگیرند که بیشترین علاقه و احترام را برایشان قائل هستند. آنها معمولاً باورهای اخلاقی آن افراد را تقلید میکنند. یکی از مطمئنترین راهها برای تقویت اخلاقیات فرزندتان برقراری رابطهای صمیمانه و پر مهر با اوست. کارشناسان میگویند: کلید موفقیت آن است که توجه کنید این رابطه از دو سو محترمانه باشد.، یعنی شما با محبت و احترام با فرزندتان رفتار کنید و او هم در مقابل به همین شیوه با شما رفتار کند. البته بیتردید برای برقراری چنین رابطهای لازم است اوقاتی را به ارتباط نزدیک دو نفره اختصاص دهید و این کار قطعیترین راه برای تضمین آن است که شما آموزگار اخلاقی فرزندتان باشید.
۳) باورهای اخلاقیتان را با فرزندتان در میان بگذارید.
با فرزندتان مرتب درباره ارزشها و اعتقاداتتان صحبت کنید. پژوهشگران دریافتهاند والدینی که فرزندان با اخلاق پرورش میدهند، چنین رفتاری دارند. در پی موضوعات اخلاقی باشید و آنها را مطرح کنید. از هر منبعی که در دسترس دارید، از اخبار و برنامههای تلویزیونی گرفته تا وضعیتهایی که در مدرسه، خانه و در میان دوستان پیش میآید استفاده کنید و به فرزندانتان بگویید چه احساسی درباره این موارد دارید و چرا. برای نمونه میتوانید وضعیتی را شرح دهید و بگویید: «اگر من در این وضعیت بودم به این علت این حرف را میزدم» یا «اگر تو جای او بودی، چه میگفتی؟ به نظر تو رفتار آن شخص درست بود یا اشتباه؟ چرا؟»
جواد پوریا
منبع: کلیدهای پرورش رفتار و ارزشهای اخلاقی در کودکان و نوجوانان، دکتر میشل بُربا، ترجمه: فرناز فرود ۱۶۰-۱۶۹ (با تلخیص)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست