شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

بیماری های تنفسی با سرما شدت می یابد


بیماری های تنفسی با سرما شدت می یابد

هر سال در فصل پاییز و زمستان معضل بزرگی به نام آلودگی هوا, بسیاری از افراد مبتلا به بیماری های قلبی تنفسی را به بیمارستان ها می کشاند و چه بسا جان تعدادی از آنها را می گیرد آلودگی هوا گاهی آن قدر شدید است که انتهای خیابان یا کوه ها و ساختمان های بلند مشخص نیست

هر سال در فصل پاییز و زمستان معضل بزرگی به نام آلودگی هوا، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی - تنفسی را به بیمارستان‌ها می‌کشاند و چه بسا جان تعدادی از آنها را می‌گیرد. آلودگی هوا گاهی آن‌قدر شدید است که انتهای خیابان یا کوه‌ها و ساختمان‌های بلند مشخص نیست.

در این شرایط بیمارانی که دچار یکی از بیماری‌های تنفسی هستند چه باید بکنند؟ علائم هشداردهنده در بیماران چیست؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها با دکتر رسول علیان‌نژاد، فوق‌تخصص ریه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان درباره معضلات آلودگی گفت‌وگو کردیم.

در فصل سرما با کدام نوع از بیماری‌های تنفسی بیشتر مواجه هستیم؟

در فصل سرما و در شهر‌های بزرگی مانند تهران، اصفهان، اهواز و تبریز آلودگی هوا شدت می‌یابد. از مهم‌ترین بیماری‌های تنفسی که با آلودگی هوا وخیم‌تر می‌شود، آسم و برونشیت مزمن است. آسم بیماری‌ای است که ۱۰ درصد از مردم کشور ما به آن مبتلا هستند و در کل دنیا حدود ۴۰۰ میلیون نفر از این بیماری رنج می‌برند. آسم یا بیماری برونشیت مزمن با دارو و رعایت نکاتی آموزشی در بیشتر افراد قابل کنترل است ولی آلودگی هوا باعث می‌شود شمار مبتلایانی که به دلیل حملات آسمی به مطب‌ها و کلینیک‌های ریه در این فصل مراجعه کنند بیشتر شود، زیرا علائم به گونه‌ای است که فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند و حتی گاهی لازم می‌شود در بیمارستان و در بخش مراقبت ویژه بستری شوند و تمام تلاش ما این است نگذاریم بیماران به این مرحله خطرناک برسند.

علائم هشداردهنده‌ای که بیماران باید جدی بگیرند و زود به پزشک مراجعه کنند، چیست؟

بیماری که وضع ثابتی دارد یعنی با دارو کنترل می‌شود و اگر ناگهان دچار علائم جدید ریوی شود نشان از تشدید بیماری است. چهار علامت اصلی هشداردهنده عبارت است از: تنگی نفس، وجود ترشحات مانند (البته در همه بیماران این علامت دیده نمی‌شود و اغلب در بیماران مبتلا به برونشیت دیده می‌شود)، خس‌خس و سرفه‌های مکرر. هر گاه بیماری این علائم را ببیند یا در میزان آن تغییری مشاهده کند (مثلا تنگی نفس داشته ولی بیشتر شده است یا رنگ خلطش تغییر کند) حتما لازم است به پزشک مراجعه کند. درمان بموقع از بستری‌شدن بیمار و از وخیم‌ترشدن حال او جلوگیری می‌کند.

آیا این بیماران ممکن است بیشتر از دیگران به عفونت‌های تنفسی مبتلا شوند؟

بیماری آسم با سرفه‌های مکرر، خس‌خس و تنگی‌نفس شناخته می‌شود. در فصول پاییز و زمستان عفونت‌های تنفسی و ویروسی شایع است و اگر فرد مبتلا به آسم، عفونت تنفسی هم بگیرد بیماری‌اش وخیم‌تر خواهد شد. البته بیماران مبتلا به آسم و برونشیت مستعد عفونت نیستند، ولی اگر بخواهیم بک فرد سالم را با این بیماران مقایسه کنیم، می‌بینیم اگر یک فرد مبتلا به بیماری‌های تنفسی دچار عفونت تنفسی شود، در مقایسه با یک فرد سالم علائم بسیار شدیدی از خود نشان خواهد داد.

درباره آلودگی هوا و چگونگی تاثیر آن روی ریه توضیح دهید.

در شرایط کنونی آلودگی هوا اجتناب‌ناپذیر است و متاسفانه کاری هم از دست ما و مسئولان برنمی‌آید و بحث زیاد در این‌باره، شاید استرس و اضطراب زیادی به بیماران وارد کند، اما به طور طبیعی مهم‌ترین نکته در فصول سرد، وارونگی هواست که مواد آلاینده را به سطح زمین یعنی مکانی که انسان‌ها در آن زندگی می‌کنند نزدیک کرده و مشکلاتی برای آنها به‌وجود آورد.

همان‌طور که گفتید آلودگی اجتناب‌ناپذیر است پس بیماران چه باید بکنند؟

برای این که بیماران مبتلا به آسم و برونشیت یا بیماران قلبی بتوانند این فصل را به سلامت و خوبی سپری کنند، باید آگاهی خود را بالا ببرند و آموزش‌های داده شده توسط پزشک را بخوبی اجرا کنند.

آموزش‌ها و توصیه‌های شما برای این گروه از بیماران چیست؟

وقتی دولت اعلام می‌کند آلودگی هوا بیش از حد انتظار است و بیماران تنفسی و قلبی، سالمندان و کودکان بهتر است از خانه خارج نشوند، این توصیه را جدی بگیرند و از منزل خارج نشوند.

حال اگر مجبورید در مکانی حضور یابید، حتما از ماسک استفاده کرده (ماسک مانع عبور ذرات درشت معلق در هوا به ریه می‌شود) و سعی کنید در مکان‌های شلوغ و پرترافیک شهر تردد نکنید. در روزهایی که آلودگی بالاست به هیچ‌وجه خارج از خانه ورزش نکنید. دقت کنید پارک‌هایی که نزدیک به بزرگراه‌هاست، هوای بسیار آلوده‌ای دارد.

داروهایی را که پزشک تجویز کرده مدام استفاده کنید. این دو بیماری مادام‌العمر باقی می‌ماند و به درمان مداوم نیاز دارد و متاسفانه برخی از بیماران به این مسأله توجه نکرده و مشکلاتی برای خودشان پدید می‌آورند. این دو بیماری فقط کنترل می‌شود و ما قادر به درمان آن نیستیم. از بین رفتن علائم با درمان دارویی به معنای بهبود نیست و دارو باید ادامه یابد.

این افراد همیشه باید مراقب باشند که به عفونت‌های ویروسی مبتلا نشوند. بهترین راه این است که پیش از آغاز فصل سرما، واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند. البته واکسن آنفلوآنزا مانع ابتلا به همه عفونت‌های ویروسی نمی‌شود ولی میزان و شدت عفونت را کاهش می‌دهد.

پرنیان پناهی