پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی مادران با فواید شیردهی نوزادان


آشنایی مادران با فواید شیردهی نوزادان

همه نهادهای دست اندرکار سلامتی معتقدند شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد حداقل در شش ماه اول زندگی است. اگر مادر مایل بوده و شیرخوار نیز متقاضی باشد، شیردهی تا یک سالگی و حتی پس …

همه نهادهای دست اندرکار سلامتی معتقدند شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد حداقل در شش ماه اول زندگی است. اگر مادر مایل بوده و شیرخوار نیز متقاضی باشد، شیردهی تا یک سالگی و حتی پس از آن ادامه خواهد یافت. برای آنکه مادر تازه زا به شیردهی تشویق شود، اقدامات ذیل توصیه می شود؛

۱) نوزاد را باید هرچه سریع تر به آغوش مادر رسانده و اجازه دهیم تماس پوست به پوست (بدون لباس) و حداقل به مدت نیم ساعت بین ایشان برقرار شده و در ساعت اول، شیردهی توسط مادر انجام شود.

۲) مادران را به هم اتاقی با نوزاد تشویق کرده و کودک نزد مادر بخوابد.

۳) وقت زیادی صرف آموزش مادران در مورد راه های تشخیص گرسنگی نوزاد و تکنیک های شیردهی صرف شود.

۴) از پستانک حتی المقدور استفاده نشود.

بچه داری اگرچه برای بعضی از مادران ممکن است ساده باشد ولی برای خیلی ها نیاز به تمرین و تطابق وجود دارد. در هر حال شیردهی گرچه می تواند طاقت فرسا باشد ولی دارای اجر و ثواب بوده و مادر احساس رضایت بیشتری خواهد کرد.

شیردهی به دلایل ذیل کمال مطلوب تلقی می شود؛

شیر مادر برای شیرخواران سهل الهضم تر بوده و به طور طبیعی واجد ویتامین ها و املاح مورد نیاز است.

مطالعات نشان داده بروز یا شدت اسهال را کم می کند.

ممکن است کودک را در برابر دیابت، اگزما، آسم و سندرم مرگ ناگهانی شیرخواران (SIDS) محافظت کند.

تحقیقات نشان داده در مادران شیرده خطر بروز دیابت (دیابت نوع دو) و سرطان تخمدان و پستان کمتر می شود.

مهم ترین دلیلی که تازه مادران، وقت زیادی صرف شیردهی کرده یا مدت کوتاهی پس از شروع، تصمیم به قطع شیردهی می کنند، عدم توانایی شیرخوار در گرفتن پستان بوده که برای شیرخوار ناامیدکننده و برای مادر دردناک است. وقتی شیرخوار به خوبی پستان را می گیرد، قسمت عمده آرئولا (دایره تیره دور نوک پستان) تا حد ممکن در دهانش جا می گیرد، در حالی که اگر فقط نوک پستان را بگیرد، برای مادر دردناک بوده و شیرخوار نیز نخواهد توانست شیر کافی بخورد. باید دقت کرد که زبان شیرخوار زیر آرئولا قرار گرفته، نه روی نوک پستان و لب هایش نیز دورتادور آن را بگیرد. به رغم توجه بیش از حد، توصیه های لازم و کوشش فراوان، همچنان شیردهی برای برخی از خانم ها معضلی خواهد بود.

در نهایت سلامت و شادابی فرزند دلبندتان بازخوردی از عملکرد شما خواهد بود. تصمیم با شماست؛ شیر مادر، شیر خشک یا هر دو،

دکتر رامین علاسوند

متخصص اطفال و نوزادان