چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پیک نیک با طعم پیراشکی


پیک نیک با طعم پیراشکی

یک پیشنهاد کم حجم و پرکالری برای سفرهای آخر هفته

جمعه تصمیم گرفتیم برای پیک‌نیک به اطراف تهران برویم و باید یک وعده غذایی هم همراه می‌بردیم...

داشتم فکر می‌کردم چه غذایی تهیه کنم که بردن آن راحت‌تر باشد. غذایی که هم احتمال فساد آن کم باشد و هم نیاز به گرم کردن نداشته باشد در ضمن سرو و خوردن آن به راحتی انجام شود که به یاد پیراشکی مرغ افتادم. انتخاب خوبی بود. این غذا در میان تمام گروه‌های سنی طرفداران بسیاری هم دارد. برای آشنایی با طرز تهیه آن همین مطلب را تا انتها مطالعه کنید.

● مقدار کالری

مواد این غذا در مجموع ۲۲۳۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تهیه شدن ۲۵ پیراشکی با این مواد، هر پیراشکی دارای ۸۹ کیلوکالری انرژی خواهد بود.

● همراه غذا

می‌توانید پیراشکی‌ها را با سس قرمز میل کنید البته بهتر است این سس خانگی باشد تا به تازه بودن مواد غذایی به کار رفته در تهیه آن اطمینان داشته باشید. خوردن یک بشقاب سالاد کاهو نیز همراه این پیراشکی‌ها مناسب است و مقدار قابل ملاحظه‌ای فیبر، ویتامین و املاح به بدن خواهد رساند.

● طـرز تـهـیـه

قبل از هر کاری، باید خمیر پیراشکی را آماده کنید. ابتدا آرد، بیکینگ پودر، پودر زیره، کره و نمک را با هم مخلوط کنید و سپس با افزودن تدریجی شیر، مواد را به حالت خمیر در بیاورید. پس از پوشاندن روی خمیر، اجازه دهید ۴۵ دقیقه بماند. برای تهیه مایه داخل پیراشکی، پیاز را در یک قاشق غذاخوری روغن تفت دهید و به آن سینه مرغ ریش‌ریش شده، ادویه‌ها و به ترتیب فلفل دلمه‌ای و جعفری را اضافه کنید. بعد از ۲ تا ۳ دقیقه مخلوط را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا کمی خنک شود. بعد از اینکه خمیر آماده شد، به اندازه یک گردو از آن را بردارید، پهن کنید، وسط آن ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری مایه گوشت بریزید و روی آن پنیر رنده شده پاشیده و بعد لبه‌های خمیر را جمع کنید و پیراشکی را به صورت هلال درآورید. پیراشکی‌های آماده شده را در روغن داغ بیندازید و سرخ کنید.

● مـواد لازم برای تهیه خمیر پیراشکی

آرد/۲لیوان/۴۸۰کیلوکالری

کره/۱۰۰گرم/۴۵۰کیلوکالری

نمک/۱قاشق مرباخوری/۰کیلوکالری

پودر زیره/۱قاشق مرباخوری/۰کیلوکالری

شیر/۱لیوان/۵۵کیلوکالری

بیکینگ پودر/۱قاشق مرباخوری/۰کیلوکالری

● مـواد لازم برای تهیه مایه داخل پیراشکی

سینه مرغ پخته/۳۰۰گرم/۵۰۰کیلوکالری

فلفل دلمه‌ای خرد شده/۱لیوان/۲۵کیلوکالری

پیاز متوسط/۱لیوان/۲۵کیلوکالری

جعفری خرد شده/۱لیوان/۲۵کیلوکالری

زردچوبه، ‌نمک و فلفل سیاه/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

پنیر گودا رنده شده/۹۰گرم/۱۳۰کیلوکالری

روغن مخصوص سرخ کردن/۶قاشق غذاخوری/۵۴۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۹ راز پیراشکی

هیچ می‌دانید اصلیت پیراشکی به کدام کشور برمی‌گردد؟ روس‌ها پیراشکی را به مردم سایر کشور‌ها معرفی کرده‌اند. آنها به این غذا «پیلاشکی» می‌گویند. البته مکزیکی‌ها هم غذایی به نام «ایمپانادا» دارند که در آن از مخلوط لوبیا و گوشت استفاده می‌شود در حالی که روس‌ها در پیراشکی گوشت چرخ‌کرده با جعفری و تخم‌مرغ رنده?شده می‌ریزند. چینی‌ها نیز غذایی به نام «وانتان» دارند که در تهیه آن گوشت ماهی و انواع جوانه به کار می‌رود و شبیه به پیراشکی است. پیراشکی‌ای که در میان ما ایرانی‌ها طرفدار پیدا کرده است، هم با مرغ تهیه می‌شود و هم با گوشت چرخ‌کرده و هنگام آماده‌سازی و پختش باید به نکته‌هایی توجه کرد:

۱. اگر می‌خواهید خودتان خمیر پیراشکی را تهیه کنید، بهتر است روغن و آرد را به اندازه و حساب‌شده به کار برید زیرا در غیر این صورت خمیر بسیار سفت یا شل می‌شود و تردی خود را از دست خواهد داد.

۲. اگر آردی که در تهیه خمیر استفاده می‌کنید، کهنه باشد، خمیر سفت خواهد شد. خوردن پیراشکی با این آرد، حس خوشایندی ایجاد نمی‌کند.

۳. در صورت تمایل می‌توانید برای تهیه خمیر پیراشکی‌، از آرد سبوس‌دار استفاده کنید.

۴. بگذارید روغن کاملا داغ شود و بعد پیراشکی‌ها را در آن بیندازید. بهتر است ابتدا تکه‌ای از خمیر را در روغن بیندازید، اگر بعد از ۴۵ ثانیه بالا آمد، یعنی روغن به اندازه کافی داغ شده است.

۵. یادتان باشد که بعد از پیچیدن پیراشکی‌ها، آنها را به صورت هلالی درآورید چون شکل ظاهری این غذا باید اینگونه باشد.

۶. پیراشکی‌ها را در تابه‌های تفلون و با دیواره‌های بلند سرخ کنید تا هم روغن نپاشد و هم تمام سطوح پیراشکی سرخ شود.

۷. اگر می‌خواهید پیراشکی را با سس میل کنید، می‌توانید ماست موسیر را با کمی پیازچه و گشنیز خرد شده و پودر خردل تند (به اندازه یک قاشق غذاخوری) مخلوط کنید و سس به‌دست آمده را روی آن بریزید.

۸. بعد از سرخ شدن پیراشکی‌ها، ‌آنها را روی حوله‌های یک بار مصرف بچینید تا روغن اضافی‌شان گرفته شود.

۹. هرگز پیراشکی‌ها را قبل از سردشدن در ظرف دردار قرار ندهید بلکه اجازه دهید سرد شوند سپس آنها را در ظرف شیشه‌ای دردار بگذارید تا له نشوند.

● اگر یبوست دارید

می‌توانید در تهیه خمیر این غذا از آرد سبوس‌‌دار استفاده کنید. جعفری و فلفل دلمه‌ای به‌کار رفته در آن را افزایش دهید و پیراشکی‌ها را با یک بشقاب سالاد کاهو میل کنید تا میزان فیبر دریافتی‌تان افزایش یابد.

● اگر اضافه وزن دارید

پیراشکی‌ها را بعد از پیچیدن، به جای غوطه‌ور کردن در روغن، در سینی فر بچینید و تنوری بپزید تا میزان روغن مصرفی‌تان به حداقل برسد و میزان کالری دریافتی حاصل از خوردن پیراشکی‌ها کاهش یابد. در ضمن، بهتر است در تهیه پیراشکی‌ها از پنیر استفاده نکنید.

● اگر فشارخون دارید

در تهیه مایه پیراشکی از سیر و پیازچه استفاده کنید، مقدار نمک را به حداقل برسانید و ‌ کمی سیب‌زمینی پخته‌شده به مایه پیراشکی اضافه کنید. نوشیدنی‌ای که همراه این غذا میل می‌کنید، بهتر است شربت آبلیموی تازه باشد.

ساقی اخوان