پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مفصل گیجگاهی فكی , دردها و درمان ها
دردهای مفصلی یكی از نشانههای ورود به دوران میانسالی و پیری است. دردهای مفصل زانو بسیار شایع است و مفاصل دیگری مثل مچهای دست و پا هم گاه و بیگاه دچار درد و التهاب میشوند. دردهای اینگونه مفاصل شایعاند، آنها را خوب میشناسیم و میدانیم با آنها چگونه كنار بیاییم اما مفصلی در بدن وجود دارد كه به واسطه وظایف خطیری چون حرف زدن و جویدن بسیار پركار است و التهاب و درد آن (اگر روزی اتفاق بیفتد) بسیار دردسرساز است. در جایی نه چندان دور از گوشهای شما، بین استخوان فك پایین و استخوان گیجگاهی جمجمه، مفصلی وجود دارد كه بار تمام حركتهای فك شما اعم از جویدن، حرف زدن، خمیازه كشیدن، فریاد زدن و... را به دوش میكشد و اگر به دنبال اضطرابهای روزانه خود شبها دندانقروچه میكنید، این مفصل مثل یك سنگ صبور تمام فشارها را به جان میخرد. نام این مفصل <مفصل گیجگاهی - فكی> است.
اگر مفصل گیجگاهی - فكی شما خوب و درست كار كند، به هیچوجه متوجه آن نخواهید بود. این خصوصیت مخصوص تمام اعضای بدن است. وقتی اعضای بدنمان سالماند و به خوبی كار میكنند، هرگز متوجه حضور آنها نیستیم. بهطور مثال به یاد نداریم كه قلبی داریم كه دقیقهای ۷۰-۸۰ بار در سینهمان میتپد اما وای به روزی كه عضوی دچار بیماری شود...
بیماری مفصل گیجگاهی - فكی ممكن است خود را با علایمی اینگونه نشان دهد:
▪ سختی و درد هنگام حركت فك پایین
▪ سردرد مخصوصا اگر در دو طرف سر اتفاق بیفتد
▪ دنداندردهای مبهم
▪ اختلال در باز كردن دهان
▪ درد و خستگی هنگامی كه یك خوراكی سفت را میجویم
▪ سروصدا در مفصل فك
▪ گوشدرد
▪ گردندرد
▪ دندانقروچه و یا فشردن دندانها به هم هنگام خواب یا بیداری
متوجه میشوید كه بیماری مفصل فكی ممكن است خود را به گونههای عجیب و غریبی حتی دنداندرد و گوشدرد بروز دهد. درد یا محدودیت حركتی كه به دنبال بیماری این مفصل اتفاق میافتد، ممكن است درجات گوناگونی داشته باشد. درد ممكن است از یك ناراحتی اندك تا دردهای كشنده و غیرقابل تحمل متغیر باشد. محدودیت حركت فك هم ممكن است از مختصری ناراحتی هنگام باز كردن فك تا قفل شدن كامل فك اتفاق بیفتد. اغلب مواقع این ناراحتی یك بیماری پیشرونده است و اگر درمان نشود، وارد مراحل جدیتر و وخیمتری خواهد شد بنابراین لطفا اگر در عملكرد فك خود و مفصل گیجگاهی - فكیتان مختصری اشكال احساس میكنید، آن را سرسری نگیرید و در این مورد با یك دندانپزشك مشورت كنید.
● میگرن، فك و افسردگی!
دردهای مفصل گیجگاهی - فكی، اغلب با اختلال و درد در اعضای دور و بر آن همراه است. یكی از این دردها، درد در عضله گیجگاهی سر است. در واقع التهاب مفصل گیجگاهی فكی ممكن است به درد و التهاب در عضله نزدیك آنكه به عضله گیجگاهی معروف است، منتهی شود. اگر میخواهید بدانید این عضله در كجا قرار گرفته است، دو دست خود را روی شقیقههایتان بگذارید و بعد دندانهایتان را روی هم فشرده، آنها را روی هم بلغزانید. در این حالت انقباض قوی عضلههای گیجگاهی را زیر دستهایتان احساس میكنید.
اختلال در كار مفصل فكی ممكن است بدون هیچ علامت دیگری تنها سردردهای شدید و دورهای خصوصا در ناحیه شقیقهها ایجاد كند. كسانی كه این سردردها را تجربه كردهاند، میگویند كه در حالت سردرد شدید، انقباض شدیدی را تجربه میكنند، طوری كه انگار كلاهی دو سایز تنگتر از اندازه خود را به سر كردهاند. درد مثل حلقهای اطراف سر را دربرمیگیرد و حالتی بسیار شبیه سردردهای میگرنی ایجاد میكند. بسیاری از افراد با عود مرتب اینگونه سردردها، مدتهای طولانی تحت درمانهای سردردهای میگرنی قرار میگیرند، حال آنكه با یك معاینه و تشخیص صحیح و بههنگام از سوی دندانپزشك و درمان اختلال مفصل گیجگاهی - فكی در آنها، سردرد آنها برای همیشه برطرف خواهد شد. یكی از بیماریهای دیگری كه ارتباط عجیبی با مشكل مفصل گیجگاهی فكی دارد، افسردگی است. دیده شده كه بسیاری از افرادی كه دچار بیماری مفصل گیجگاهی فكی هستند، از افسردگی رنج میبرند. علت آن دردهای شدید، مزمن و طولانی است كه این بیماران تحمل میكنند و اغلب آنها علت بیماری و دردهای مزمن خود را نمیدانند. تحقیقات نشان داده است كه مغز به دنبال تجربه دردهای طولانیمدت، فرمان ترشح نوعی عامل شیمیایی را میدهد كه به افسردگی منجر خواهد شد.
تمام این اطلاعات میتواند شما را به نوعی آگاهی درباره اهمیت مفصل گیجگاهی فكی برساند. به عبارتی، اگر شما دردهای مزمن و طولانیمدتی را در ناحیه گوش و یا سر خود تجربه میكنید، بدون آنكه دلیلی برای آن پیدا شده باشد، لطفا كمی هم به بیماری مفصل گیجگاهی فكی مشكوك شده و در این باره مشورتی با یك دندانپزشك انجام دهید.
● علت چیست و درمان كدام است؟
اگر ضربهای به فك شما وارد شده است، دندانقروچه میكنید، در سیستم جفتگیری دندانهای شما اختلالی وجود دارد و یا آدم مضطرب و پراسترسی هستید، میتوانید انتظار داشته باشید كه مفصل گیجگاهی فكی شما دچار بیماری باشد. حتی شغل شما ممكن است بهگونهای باشد كه مفصل گیجگاهی فكی شما را تحت فشار قرار دهد. بهطور مثال اگر به واسطه شغلتان، همه روز را پشت كامپیوتر مینشینید، ممكن است سر خود را دایما در حالتی نگاه دارید كه به مفصل فكتان فشار وارد كند.
● درمان چیست؟
اگر بنابر تشخیص دندانپزشك، مسجل شد كه مفصل گیجگاهی ـ فكی شما دچار بیماری و التهاب شده است، این بیماری به روشهای گوناگونی قابل درمان است. دندانپزشك برای شما وسیلهای به نام <اسپلینت> خواهد ساخت كه به بهبود وضعیت فك شما كمك میكند. شما نیز لطفا به كمك یك كیسه آب گرم، مفصل فك خود را تحت حرارت مرطوب، گرم كنید و به فكتان استراحت بدهید. آدامس و ناخن نجوید و دندانهایتان را روی هم فشار ندهید و در طول مدت درمان از خوردن غذاهای سفت پرهیز كنید. دهانتان را به كمترین حد ممكن باز كنید. برای رفع اضطراب و استرستان با یك مشاور یا روانپزشك مشورت كنید و ورزشهای فكتان را انجام بدهید.
● نرمشهای فك
تمرینهایی وجود دارند كه میتوانند به شل شدن عضلات و افزایش حركت فك كمك كنند. لطفا دقت كنید كه این حركات تنها باید زمانی انجام شوند كه در فك خود دردی ندارید یا درد بسیار اندك است. اگر مشكل فكی شما شدید است و درد زیاد و محدودیت حركت در فك شما دیده میشود، لطفا این نرمشها را قطع كرده و تنها به فكتان استراحت بدهید:
▪ دو انگشت خود را روی دندانهای جلوی فك پایینتان قرار دهید و فكتان را تا جایی كه راحت هستید به سمت پایین هدایت كنید. این كار را ده بار انجام دهید.
▪ دستتان را زیر چانهتان بگذارید و سپس دهانتان را به آرامی باز كنید. به كمك دستی كه زیر چانه دارید، به آرامی جلوی بازشدن دهانتان را بگیرید (۱۰ بار.)
▪ ده بار دهانتان را تا جایی كه راحت هستید، باز كنید.
▪ بدون آنكه شانهتان را بلند كنید، گردنتان را به یك طرف خم كنید تا گوشتان به شانهتان نزدیك شود. این حركت را ۱۰ بار برای هر طرف تكرار كنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست