چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

ویتامین E


ویتامین E

● اطلاعات کلی
ویتامین E ، آنتی اکسیدان قوی بوده که به علت اثرات بسیار سودمند آن برای بدن ، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این ویتامین از هشت ترکیب تشکیل شده که به وسیله ی گیاهان …

اطلاعات کلی

ویتامین E ، آنتی اکسیدان قوی بوده که به علت اثرات بسیار سودمند آن برای بدن ، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این ویتامین از هشت ترکیب تشکیل شده که به وسیله ی گیاهان ساخته می شود و به دو گروه عمده توکوفرول ها (Tocopherols) و توکوترنیول ها (Tocotrienols) تقسیم می شوند.

جذب مناسب ویتامین E نیازمند حضور نمک های صفراوی و شیره ی پانکراس در روده می باشد. بیشتر توکوفرول استری شده ، قبل از جذب ، به فنول آزاد هیدرولیز می گردد. توکوفرول جذب شده از طریق شیلومیکرون ها و از راه لنف منتقل شده و وارد خون می گردد.

توکوفرول عمدتاً به وسیله LDL در بافت های بدن منتشر می گردد. بزرگترین ذخیره ویتامین E ، بافت چربی می باشد.

عملکرد

- توکوفرول به عنوان آنتی اکسیدان فعالیت می کند و جلوی پراکسیداسیون اسیدهای چرب اشباع نشده را می گیرد.

- عملکرد اصلی ویتامین E ، حمایت از یکپارچگی غشای داخل سلولی است. مکانیسم عمده ی عملکرد آن ، جلوگیری از تخریب اکسیداسیونی غشاء است.

- ویتامینE موجود در غشاء می تواند زنجیر حمله رادیکالی را پاره کند.

- با جلوگیری از اکسیداسیون LDL ، ممکن است ویتامین E ، خطر بیماری قلبی – عروقی را کاهش دهد.

علائم و نشانه های کمبود

- کمبود ویتامین E می تواند موجب همولیز سلول قرمز خون ، کراتنیوری و رسوب سروئیدceroid) (در عضله گردد. همچنین کمبود این ویتامین موجب اختلالات عصبی مانند آتاکسی مخچه ایی ، اختلال عملکرد ستون خلفی و نوروپاتی محیطی احتمالی می گردد.

- ممکن است رتینوپاتی نوزادان نارس ، با مصرف ویتامینE ، بهبود یابد.

- ادم و درماتیت پوسته ای با غلظت پایین ویتامین E همراه است.

منابع غذائی

ویتامین E ، در برخی سبزیجات ، آجیل ، دانه های روغنی یافت می شود:

- اسفناج

- سیب زمینی

- بادام هندی

- بادام

- مایونز

- نخود سبز

- دانه های آفتابگردان

- جوانه های لوبیا

- بادام کوهی

افراد با نیاز های خاص

- کمبود اولیه ممکن است در ابتدای شیرخواری به ویژه در آنهایی که با شیر غنی از روغن های غیر اشباع تغذیه می شوند ، اتفاق افتد.

- کودکانی که دچار سوء تغذیه انرژی – پروتئین هستند ، ممکن است دارای غلظت پایین ویتامین E باشند.

- کمبود ثانویه ممکن است در سندرم سوء جذب، استئاتوره (اسپرو ، بیماری سلیاک ، فیبروزسیتیک و آترزی صفراوی) ، کلستاز و آبتالیپوپروتئین دیده شود.

تداخل داروئی

- ممکن است ویتامین E ، جذب ، استفاده و ذخیره شدن ویتامین A را افزایش دهد.

- مصرف بیش از Iu/kg ۱۰ ویتامین E در روز ، ممکن است پاسخ به درمان آهن را در کودکانی که دچار آنمی فقر آهن هستند ، به تاخیر اندازد.

- مصرف همزمان ویتامین E با آسپرین و داروهای NSAID خطر خونریزی را افزایش می دهد.

- دوز زیاد ویتامین E ( IU ۴۰۰۰>) ممکن است اثرات ضد ویتامین K داشته باشد.

- ویتامین E ممکن است به کاهش دوره ی عوارض سیس پلاتن مانند موکوزیت دهانی کمک کند.

تحقیقات در حال انجام

- اثرات حفاظتی ویتامین در برابر نور

- بیماری کرون

- بیماری قلبی

- بیماری آلزایمر و دمانس

- دیابت

http://poshtibani-maghale.blogfa.com/post-۴۹.aspx