سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
پذیرش اشتباه , یادگیری از آن و پیشگیری از وقوع آن
اشتباه كلمه ای است كه هرگاه انسان آن را در ذهن خود تكرار می كند لحظه ای احساس می كند كه شخصیت وجودی او مورد خطر قرار گرفته است و میان او و توانمندیهایش فاصله ای در حال ایجاد شدن است .
انسان ها از دوران كودكی می آموزند كه كمتر خطا كنند تا از این طریق خسارتهای كمتری پدید آید و جوامع نیز به منظور دوری از پدید آمدن خسارتها همیشه دوری از اشتباه را گوشزد می كنند زیرا خطا و اشتباه در بسیاری از موارد آرامش را از انسان ها می گیرد و در مواردی نیز او را به دردسر می اندازد، لذا ترس از وقوع اشتباه و خطا از دوران كودكی در ذهن انسان شكل می گیرد و نگرانی ناشی از آن لحظه ای آدمی را به حال خود رها نمی كند.آموزش جامعه در مورد نحوه برخورد با خطاها و اشتباهات ضروری است و لذا باید در مورد چندین سوال زیر با دقت بیاندیشیم.
۱-آیا شرایط جامعه به گونه ای هست كه در موقع بروز اشتباه و خطا،انسان ها به یاری یكدیگر شتافته و پس از كسب تجربیات بدست آمده آن را به دیگران منتقل كرده و بدین طریق از وقوع اشتباهات دوباره جلوگیری شود.
۲-آیا در جامعه ، به هنگام وقوع اشتباهات افراد به سوی پنهان كاری شتافته و بار دیگر زمینه برای تكرار اشتباهات مهیا می شود؟
پنهان كردن بعضی از اشتباهات مانند پنهان كردن زغالی روشن در میان انبار انباشته از چوب های خشك می باشد كه سرانجام روزی شعله ور شده و همه جا را به آتش می كشد.
امروزه لازم است كه متخصصین آموزش های لازم را در این رابطه به جامعه ارائه نمایند.زیرا تا زمانی كه برخورد افراد با اشتباهات یك برخورد احساسی باشد بسیاری از افراد جرات نخواهند كرد كه هم مسوولیت اشتباهات خویش را بپذیرند و هم با دیگران در این زمینه به مشورت بپردازند.
اصولا هر اشتباهی به واسطه علتی بروز می كند و شناخت این علل می تواند در پیشگیری از وقوع مجدد آن موثر باشد. بعضی از علل وقوع اشتباهات به شرح زیر می باشد:
۱-كمبود تجربه
گاهی انسان به علت بی تجربگی ناخواسته دچار اشتباهات فراوان می شود .لذا بهره گیری از تجربیات دیگران و یا استفاده از تجربیات قبلی می تواند می تواند سبب كاهش بروز اشتباهات شود.
۲-كمبود علم و دانش
علم و دانش همچون چراغی است كه در تاریكی به یاری انسان آمده و او را كمك می كند تا كمتر دچار لغزش و خطا شود لذا انسان جاهل همچون فردی بدون چراغ است كه در تاریكی گام برمی دارد ، و هر لحظه ممكن است در گودال اشتباهات قدم بگذارد.
۳-فقدان نظم
هر گاه انسان در امور مربوط به خود نظم نداشته باشد ، سبب آشفتگی و هرج و مرج شده و در این شرایط احتمال وقوع اشتباهات افزایش می یابد.
۴-آینده نگری
بسیاری از ما انسان ها هرگاه فعالیتی را آغاز می كنیم درباره آینده و عواقب آن كمتر می اندیشیم و لذا ممكن است با مشكلات پیش بینی نشده روبرو شده كه این خود می تواند سبب بروز اشتباهات و خطاهای فراوان شود.
۵- تنبلی
انسان های تنبل و تن پرور به علت دوری از تحرك و فعالیت كمتر تجربه می كنند و كمتر می آموزند لذا در برخورد با رویدادهای مختلف قادر به انجام رفتارهای درست نیستند و بیشتر در معرض بروز اشتباهات قرار دارند.
۶- احساسی عمل كردن
گاهی افراد تحت تاثیر رفتار و حرفهای دیگران قرار گرفته و دست به اعمالی می زنند كه برخاسته از تحریك احساسات می باشد ،لذا چون این گونه رفتارها سنجیده و درست نیست ، به همراه خود اشتباهات فراوانی به همراه خواهند داشت .
۷-فقدان پژوهش
اگر قبل از شروع هر كار ،انسانها باپژوهش و تحقیق به بررسی جوانب مختلف آن كار پرداخته و سپس به بهترین نحو ممكن آن فعالیت را انجام دهند،بدون شك كمتر با اشتباه و خطا مواجه خواهند شد ، نبود روح پژوهشگری و دقت نظر یكی از عوامل بروز اشتباهات می باشد.
۸- اضطراب و نگرانی
اضطراب و نگرانی از تمركز انسان در انجام امور می كاهد و سبب كاهش دقت نظر و افزایش حواس پرتی شده كه به دنبال خود ممكن است سبب بروز اشتباهات شود و در جامعه ای كه اضطراب و نگرانی افزایش یابد باید منتظر وقوع اشتباهات فراوان بود .
۹-ترس
ترس انسان در برخورد با امور و یا پیشامدها سبب می گردد كه آدمی تمامی حواس خود را به سمت مكانیزم های دفاعی سوق دهد لذا ممكن است شخص در اثر شتابزدگی و بی دقتی دچار اشتباه شود .
۱۰-قدم گذاشتن در ناشناخته ها
گاهی انسان مجبور است در راهی قدم بردارد كه تاكنون تجربه نكرده و برای او ناشناخته است و حتی برای دیگران نیز شناخته شده نیست ،لذا ناخواسته ممكن است دچار اشتباه شود .بسیاری از دانشمندان كه نایل به كشف و اختراعات می شوند بخاطر جرات و جسارت آنان در قدم گذاشتن در راههای ناشناخته است ، اما از طرفی احتمال بروز اشتباهات نیز افزایش می یابد .قدم گذاشتن در راههای ناشناخته و پیش قدم شدن در امور جدید اگرچه ممكن است با اشتباهاتی همراه باشد اما ممكن است فرد به دستاوردهای مهمی برسد كه سبب تحول در زندگی بشر شود .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست