چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ایرانیان خارج از کشور و رسانه
«به نظر من ما در مورد اتباع ایرانی مقیم کشورهای دیگر - یک کمی - کوتاه میآییم; یعنی آن حساسیت لازم را به خرج نمیدهیم . این مساله آبروی ماست . باید در این زمینه بنشینید و برنامهریزی کنید . کاری هم نداشته باشیم که انقلابی استیا انقلابی نیست، فرقی نمیکند; ایرانی است . در حوزه کاری خودتان، هر جا مشاهده کردید که یک ایرانی مشکلی پیدا کرده که با دولت طرف است و تحت تعقیب قرار میگیرد، آن وقتشما جدا وارد شوید . همه ثقل دیپلماسی کشور - حتی - بیشتر از دیپلماسی کشور را به کار بگیرید . گاهی ما مبادلات داریم، خرید و فروش داریم، داد و ستد میشود، همه اینها را بگذارید که از تبعه ایرانی دفاع بکنید .» (۲)
بیانات فوق در عالیترین سطح مسؤولین نظام جمهوری اسلامی در خارج از ایران، به منزله اهمیت ویژهای است که موضوع ایرانیان خارج از کشور دارد . حضور میلیونها ایرانی که پراکندگی آنان را در ۵۰ کشور جهان برآورد نمودهاند، (۳) مسالهای است که دارای ابعاد ملی بوده و از جمله موضوعهایی است که نیازمند توجه و تمرکز امکانات و فعالیتها، در میان کلیه ارگانهای فعال در این خصوص است .
اتباع ایرانی که به دلایل گوناگون، سرزمین مادری خود را ترک و در حریمهای جدید جغرافیایی و سیاسی اسکان گزیدهاند، در هر جای دنیا که هستند باز هم یک ایرانی بوده و موفقیت و سربلندی آنان مایه افتخار و مباهات کشور است; همچنانکه سقوط و انحطاط آنان نیز به اعتبار و حیثیت کشور خدشه وارد مینماید .
بدون تردید، بافت و ماهیت کلی، ترکیب کمی و کیفی و نقش و جایگاه جامعه ایرانیان خارج از کشور در تقویت منافع ملی و زمینههای مستعد پیوند آن با سرزمین مادری و کمک به توسعه کشور، تا حدود زیادی برای دستگاهها، مسؤولان و دستاندرکاران کشور روشن است و نقش حساس و رسالتسنگین هر یک از این دستگاهها و مسؤولان را در راستای جذب ایرانیان خارج از کشور، گوشزد میکند .
البته سعت و دامنه مسائل و نیازهای موجود، به گونهای است که بدون ایجاد یک ساختار و جایگاه شایسته برای آن، نمیتوان در کوتاه مدت، نتایج مطلوب و تحقق کامل اهداف را انتظار داشت . این گستردگی مسائل، میطلبد تا با سعه صدر به پدیده ایرانیان خارج از کشور نگاه شود و برنامههایی منسجم و دقیق در سطح کلان و با هماهنگی تمامی سازمانهای مربوط در راستای استحکام پیوند با این اعضای جدا شده از پیکره اسلامی، اجرا گردد تا از یک سو، ایرانیان مشتاق به هویتخود (بویژه نسل دوم و سوم) از این دریای فرهنگی سیراب شده و حس غربت و انقطاع خود را با این پیوند، کمرنگ نمایند و از سوی دیگر فرهنگ ایرانی نیز به واسطه فرزندان خود که بهترین سفیر جامعه ایرانی میباشند، به همگان شناخته شود .
هر تلاشی جهتبرقراری رابطه و تبادل با نسلها و اقشار و لایههای مختلف اجتماعی ایرانی در خارج از قلمرو حاکمیتسیاسی نظام جمهوری اسلامی، نیازمند شناخت کامل این نسلها و لایههاست . یکی از طرق وصول به این شناخت، بررسی گرایشهای فکری و فرهنگی این دسته از ایرانیان است که در مقطع یا مقاطعی خاص بنابر انگیزههایی متفاوت به خروج از ایران و انتخاب کشورهای بیگانه به عنوان اقامتگاه مبادرت نمودهاند .
از سال ۱۳۵۸ تا قبل از تشدید جنگ و آثار ملموس آن بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور، اغلب کسانی که از ایران خارج شدند، حامل تفکرات ضد انقلابی و در واقع سیاسی بودند . این موضوع، با آغاز دهه شصتشدت بیشتری یافت، اما با گذشتسالهای بیشتری از جنگ، طبقات دیگری نیز به جمع فراریان افزوده شدند . این عده که رقم بیشتری را نسبتبه فراریان سیاسی دارا بودند، به دلایلی نظیر مشکلات اقتصادی و اجتماعی، کشور را ترک کردند و در میان آنان تعداد زیادی از اصحاب قلم و نویسندگان توانای کشور نیز حضور داشتند . (۴) حضور چنین اشخاصی در میان ایرانیان خارج از کشور باعث گردید تا بسیاری از جریانات سیاسی ضد انقلاب نیز در خارج از کشور، بویژه در اواخر دهه شصت از فاز مبارزات سیاسی و نظامی به سمتسازماندهی روش جدید; یعنی فعالیتهای فرهنگی، گرایش پیدا کنند . (۵) از آنجا که عده قابل ملاحظهای از این افراد از صنوفی چون نویسنده، تهیه کننده، مجری، گوینده، برنامهریز و کارگردان بودند، برای جبران کمبودهای خود در ابعادی نظیر فرهنگ، هنر، تاریخ، ملیت و ... فعالیتهای فرهنگی خود را با طرح شعارهایی مانند «رساندن پیام آزادی» ، «برقراری دمکراسی و حقوق بشر در ایران» و «مبارزه برای براندازی دولت جمهوری اسلامی ایران» آغاز و شبکه گستردهای از رادیو و تلویزیونهای ایرانیان در خارج را پایهگذاری کردند .
این مساله نشان میدهد که ایرانیان خارج از کشور برای پذیرش آموزههای فرهنگی، از ظرفیت گستردهای برخوردار بوده و نیازهای روحی و روانی فراوانی به برنامههای تلویزیونی و رادیویی به زبان مادری خود دارند، بویژه آن که نسلهای جدید ایرانیان خارج از کشور با توسعه جدی خطر استحاله و انقطاع فرهنگی مواجه هستند .
در این راستا بیشتر پراکندگی شبکههای رادیویی و تلویزیونی متعلق به ایرانیان خارج از کشور در ایالات متحده آمریکا گسترش یافت; چرا که اولا بیشترین درصد مهاجران ایرانی، در آمریکا اسکان یافتهاند و ثانیا قوانین و مقررات مربوط به رسانههای همگانی در آمریکا آسانتر است . البته بسیاری از این شبکهها اکنون به دلیل عدم اتصال به ریشههای فرهنگی و تاریخی و سرزمین اجدادی خود نمیتوانند تاثیراتی ماندگار در مهاجران ایرانی داشته باشند . از این رو، به یک جریان تکراری با محتوایی ضعیف و کم اثر تبدیل شدهاند .
در اینجا با معرفی اجمالی شبکههای فعال موجود در خارج از کشور، تلاش خواهیم کرد تا شمایی کلی از وضعیت کنونی حاکم بر جو تبلیغی و رسانهای در میان ایرانیان خارج از کشور را ارائه نماییم:
الف) رادیوهای راهاندازی شده از سوی ایرانیان خارج از کشور
۱ - رادیوهای ایرانیان در آمریکا
برای مشاهده اطلاعات تفصیلی در خصوص رادیوهای یادشده به جدول «شماره ۱» در پایان مقاله مراجعه کنید . (۶)
علاوه بر رادیوهای مذکور، رادیوهای دیگری نیز در حوزه آمریکا به زبان فارسی برنامه پخش میکنند که به دلیل کم اهمیتی و کوچکی از ذکر نام آنها خودداری میکنیم، اما یادآور میشویم که موضوع رادیوهای فعال در آمریکا از اهمیتبالایی برخوردار بوده و با توجه به استقبال ایرانیان از رادیو و نیازی که دائما رو به تزاید است، جای یک شبکه رادیویی که مستقیما از ایران برنامه پخش کند در میان صدها شبکه رسانهای فعال در این حوزه، خالی است .
۲ - رادیوهای ایرانیان در اروپا
قبل از معرفی رادیوهای تاسیس شده توسط ایرانیان مقیم کشورهای اروپایی این نکته شایان توجه است که اغلب رادیوهای وابسته به ضد انقلاب، در اروپا بویژه فرانسه فعالیت دارند و مخاطبین اصلی آنها عموما ایرانیان مقیم همان کشورها هستند .
برای مشاهده اطلاعات تفصیلی در خصوص رادیوهای یادشده به جدول «شماره ۲» در پایان مقاله مراجعه کنید . (۷)
علاوه بر رادیوهای مذکور، رادیوهای متعدد دیگری نیز در اروپا تاسیس شدهاند که متعلق به گروههای مارکسیستی میباشند . فهرست این رادیوها عبارتند از:
فدایی، صدای ملی (متعلق به حزب توده)، صدای زحمتکشان (وابسته به فداییان خلق اکثریت)، صدای انقلاب ایران (وابسته به حزب دمکرات کردستان)، صدای کردستان (وابسته به حزب کومله)، صدای کارگر (وابسته به گروهک راهکارگر)، صدای چریکها (وابسته به فداییان خلق اقلیت) .
اسامی دیگر رادیوهای فعال در حوزه اروپا از این قرار است:
صدای آزادی، صدای آزاد (وابسته به منافقین)، صدای حقوق بشر و آزادی، پیام پاریس .
۳ - رادیوهای ایرانیان در استرالیا (۸)
این رادیوها عبارتند از:
آوای ایران (در سیدنی)، همبستگی (در سیدنی) و صدای اندیشه (در پرت) .
ب) تلویزیونهای راهاندازی شده از سوی ایرانیان خارج از کشور
برای مشاهده اطلاعات تفصیلی در خصوص تلویزیونهای یادشده به جدول «شماره ۳» در پایان مقاله مراجعه کنید . (۹)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست