یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

رابطه تغذیه و زیبایی


رابطه تغذیه و زیبایی

با افزایش آگاهی مردم و مطالعات آنها در موارد مختلف به خصوص تاثیر غذاها بر کاهش روند پیری پرسش‌های مطرح شده از سوی مراجعان ما مسرت‌بخش است و به آدم حس خوبی القا می‌شود...
بد نیست …

با افزایش آگاهی مردم و مطالعات آنها در موارد مختلف به خصوص تاثیر غذاها بر کاهش روند پیری پرسش‌های مطرح شده از سوی مراجعان ما مسرت‌بخش است و به آدم حس خوبی القا می‌شود...

بد نیست پاسخی به چند نمونه از پرسش‌ها بدهم شاید ذهن شما هم درگیر آن باشد. خانمی به یکی از همکارن پزشک مراجعه کرده و گفته بودند: «متخصصان زیبایی می‌گویند رژیم غذایی غنی از پروتئین به خصوص ماهی می‌تواند چروک‌ها را رفع و از تشکیل چروک‌های جدید جلوگیری ‌کند. آیا صحت دارد؟» پروتئین مازاد بر نیاز روزانه یک فرد هیچ اثر اضافه‌ای بر سلامت پوست و مو ندارد. اما باید هر فرد با توجه به شرایط سنی و جنسی و سایر عوامل فردی مقدار کافی پروتئین را از منابع مختلف حیوانی و گیاهی دریافت کند. پرواضح است که پروتئین گوشت سفید (ماهی و میگو) به دلیل دارا بودن نوع خاصی از اسید‌های چرب (نه پروتئین) بر سلامت پوست و مو نیز تاثیر بسزایی دارد. البته به شرط اینکه ماهی و میگو زیاد سرخ نشوند چون حرارت زیاد این اسید‌های چرب مفید را به شکل بسیار مضر تغییر شکل خواهد داد. قطعا رژیم غذایی در سلامت و شادابی همه بدن از جمله پوست و مو موثر است.

چندی قبل خانم میانسالی از من پرسید: «دخترم دانشجوست و می‌گوید از قندهای ساده کمتر استفاده کنید و به جای آن نان سبوس گندم و غلات بخورید. آیا این توصیه علمی است؟» خیلی خوشحال شدم چون قطعا این موضوع از توصیه‌های کلیدی غذایی برای برخورداری از الگوی غذایی سالم است. مسلم است که قند‌های ساده به سرعت جذب خون می‌شوند و زمینه را برای افزایش قند و چربی‌خون و چاقی و بیماری قلبی‌- عروقی و حتی بیماری‌های سرطانی، پوسیدگی دندان و ... فراهم می‌کنند. بنابراین به شدت توصیه می‌کنم تا آنجا که ممکن است از مصرف قند‌های ساده چه به صورت آشکار و چه به صورت نهان (منظور قند و شکری است که در انواع فرآورده‌های غذایی وجود دارند) پرهیز شود. وقتی شما مقدار زیادی شکر یا بشقابی پر از ماکارونی می‌خورید، به سرعت در خون به قند تبدیل شده و عکس‌العمل لوزالمعده ترشح انسولین خواهد بود تا سطح قند خون را کنترل کند.

این ترشح جبرانی یک دفعه باعث بروز برخی واکنش‌ها شده که به ایجاد تورم در سطح سلولی می‌انجامد. قند بالای خون با مواد معدنی موجود در خون (مس و آهن) ترکیب شده و علاوه بر ایجاد رادیکال‌های آزاد به بخش چربی دو لایه‌ای سلول‌ها صدمه می‌زند. این سلسله واکنش‌های مخرب و التهاب‌زا موجب تسریع روند پیری می‌شوند. جالب است بدانید افراد مبتلا به دیابت که قند خونشان را با اصول صحیح در کنترل ندارند و عملکرد لوزالمعده‌شان نیز به درستی صورت نمی‌گیرد، یک‌سوم زودتر از افراد عادی پیر می‌شوند. به همین دلیل ما بر پیروی از تغذیه صحیح برای زیبا ماندن و مهم‌تر ازآن سلامت ماندن چه برای بیماران و چه گروه سالم تاکید داریم. افرادی که از تغذیه خوبی برخوردار بوده‌اند و در حال حاضر نیز الگوی تغذیه سالمی دارند از مقاومت بیشتری (به‌طور نسبی) در مقابل تمامی عوامل مخرب و مضر برخوردار هستند.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران