پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

ارتش و سیاست در سوریه


ارتش و سیاست در سوریه

بیش تر بودجه ارتش نیز برای تعمیر و نگهداری تجهیزات, دستمزدها و نیازهای اساسی ارتش از جمله اسکان و اطعام نیروهای آن هزینه می شود در نتیجه, سوریه توان اندکی در هزینه کردن بودجه برای توسعه زرادخانه نظامی یا آموزش فناوری های نظامی مدرن به کارکنان خود دارد

سوریه یک قدرت متوسط منطقه ای است و از امکانات کلاسیک معقول و راهبرد نظامی زیرکانه ای برخودار است. هر چند که سوریه از نظر توان نظامی با دشمنانش در «اسرائیل» و ترکیه قابل مقایسه نیست و نیز این کشور عضو «ناتو» نیست، اما رهبری سوریه توانسته است نقشی مهم در سیاست های منطقه ای ایفا کند که این امر با ائتلاف با ایران و سازمان ها و گروه هایی مانند حزب الله لبنان و حماس در فلسطین میسر بوده است. براساس اطلاعات موجود ۱۱درصد تولید ناخالص ملی سوریه صرف هزینه های ارتش این کشور می شود و این امر یکی از علت های افزایش بدهی های این کشور است.

بیش تر بودجه ارتش نیز برای تعمیر و نگهداری تجهیزات، دستمزدها و نیازهای اساسی ارتش از جمله اسکان و اطعام نیروهای آن هزینه می شود. در نتیجه، سوریه توان اندکی در هزینه کردن بودجه برای توسعه زرادخانه نظامی یا آموزش فناوری های نظامی مدرن به کارکنان خود دارد. مساله دیگر این است که گزارش موسسه بین المللی تحقیقات راهبردی نشان می دهد که آخرین معامله بزرگ خرید سلاح از سوی دولت سوریه به سال ۱۹۹۹ تعلق دارد و اگر فرض بگیریم که میانگین کارکرد مفید هر سلاح نظامی پنج سال است، می توان گفت که بیش تر جنگ افزارها و تجهیزات نظامی سوریه اکنون کارکرده محسوب می شود اگر چه طی سال های اخیر تلاش هایی برای خرید سلاح از روسیه صورت گرفته که اغلب آن ها نهایی نشده اند.از سوی دیگر در راس سلسله مراتب فرماندهی نیرو های مسلح سوریه، رییس جمهوری به عنوان فرمانده کل نیرو های مسلح قرار دارد. رییس جمهوری اختیار عزل و نصب وزیر دفاع به عنوان عالی ترین مسوول نیرو های مسلح را دارد و علاوه بر آن رییس ستاد مشترک ارتش به عنوان دومین مقام نظامی پس از وزیر دفاع را نیز نصب و عزل می کند.

پس از رییس جمهوری، وزیر دفاع قرار دارد که از سال ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۴ به مدت ۳۲ سال این سمت در اختیار سپهبد مصطفی طلاس بود. ژنرال طلاس همواره به عنوان یک متحد نزدیک حافظ اسد رییس جمهوری پیشین سوریه و پدر رییس جمهوری کنونی سوریه تلقی می شد. طلاس متولد ۱۹۳۲ در استان حمص است. وی در سال ۱۹۴۷ به حزب بعث پیوست ودر ۱۹۷۲ وزیر دفاع شد.

جایگاه طلاس به عنوان یک عضو با سابقه حزب بعث و همکار حافظ اسد در کودتای ۱۹۷۱ در نظام سیاسی و حکومتی همواره بیش از یک وزیر دفاع بود و او همراه با خدام دو دستیار اصلی حافظ اسد بودند.

طلاس پس از مرگ حافظ اسد به روی کار آمدن بشار اسد و تحکیم پایه های قدرت وی کمک فراوانی کرد و در سال ۲۰۰۴ بازنشسته شد.

اما با وجود آن که ژنرال مصطفی طلاس، وزیردفاع پیشین سوریه در اواسط سال ۲۰۰۴ پس از۳۲ سال خدمت دراین مقام، بازنشسته شد هنوز می توان تا حدودی شاهد ادامه نفوذ وی در نیرو های مسلح سوریه بود. پس از بازنشستگی طلاس، بشاراسد رییس جمهوری سوریه، ژنرال حسن ترکمانی را که دردوسال قبل از آن رییس ستاد ارتش سوریه بود به جای ژنرال طلاس منصوب کرد.

وزیر دفاع جانشین فرمانده کل قوا نیز تلقی می شود. مصطفی طلاس را باید یکی از ژنرال های خوشبخت سوریه توصیف کرد که در مجموع ۵۲ سال سابقه خدمت نظامی و حضور پیگیر در کانون قدرت سوریه داشت و از این سال ها ۳۶ سال رییس ستاد ارتش، وزیر دفاع و معاون فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح بود. او هم اکنون رییس و مدیر مرکز تحقیقاتی، انتشاراتی و ترجمه «طلاس» است که۲۳ سال قبل تاسیس شده است.سومین مقام در سلسله مراتب نیرو های مسلح سوریه رییس ستاد ارتش به شمار می رود که این سمت در اختیار سپهبد علی حبیب بوده است.

در تشکیلات حزب بعث سوریه کمیته نظارتی بر نیرو های مسلح وجود دارد. این کمیته،کمیته ای است که ۴۰ سال قبل در قاهره تاسیس شد و ابتدا ۷ افسر عضو آن بودند اما این کمیته اکنون محور فعالیت حزبی نیروهای مسلح است و از دبیران شعبه های مختلف حزبی تشکیل می شود که اغلب خود آنان فرماندهی لشکرها را برعهده دارند.

ریاست این کمیته در درون حزب با مصطفی طلاس وزیر پیشین دفاع بود.

سعید طباطبایی