جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
بازماندگان اخلاق در فوتبال
تیم ملی فوتبال ایران در بازیهای مقدماتی المپیك ۱۹۶۴ ایستاده از چپ به راست: مرحوم محمد رنجبر، مجید جاسمیان، مصطفی عرب، مرحوم محراب شاهرخی، غلامحسین نوریان، عزیز اصلی
نشسته از چپ به راست: مرحوم عبدالله ساعدی، كامبیز جمالی، مرحوم پرویز دهداری همایون بهزادی و حمید شیرزادگان
غلامحسین نوریان، پیشكسوت فوتبال و عضو تیم ملی، متولد ۱۳۱۴ است. دوران كودكی اش در محله شهباز گذشت. این منطقه در آن زمان دارای زمین های فراوانی بود و در نتیجه بچه هایی كه در این محله زندگی می كردند از امكانات زمین بهره مند بودند و فعالیت فیزیكی و بدنی آنها خیلی زیاد بود.
در نزدیكی منزل آنها ورزشگاه شماره سه شهباز كه یك ورزشگاه دولتی بود، قرار داشت. بعد از سپری شدن دوران دبستان و ورود به مقطع دبیرستان توسط رفقایی كه داشت به باشگاه تهران جوان به مدیریت آقای فكری راه یافت و از آنجا به تیم ملی. هم دوره ای های او محسن حاج نصرالله، فریدون كدخدازاده، جلال طالبی، داود حیدری، بهرام نیكبخت، مهدی اخوی، ناصر نوآموز و خیلی های دیگر بودند كه از محله، فوتبال را شروع كردند و تا مدارج بالا در سطح تیم ملی بازی كردند. گفت وگوی ما با نوریان در خصوص فوتبال، جام جهانی و موقعیت فوتبال ایران در جهان و افق آینده فوتبال ایران است، جزئیات آن را بخوانید.
▪ چرا جذب فوتبال شدید؟
- به دلیل شرایط محیطی. تقریباً همه بچه ها به طور خصلتی و ذاتی پا به توپ هستند و در آن زمان هم كه چیز دیگری در دسترس ما نبود. حتی توپ پلاستیكی هم نداشتیم و با هر وسیله كه می شد پا می زدیم و بازی می كردیم؛ وسیله هایی مثل توپ كهنه ای و یا توپ های نیم دار.
از طریق محله و مدرسه و بعد هم از آموزشگاه جذب فوتبال شدم.
▪در كدام تیم بازی كردید؟
- من به یك تیم رفتم و تا آخر هم با آن تیم ماندم. به تیم تهران جوان رفتم و با همانها هم ماندم. بعدها تیم تهران جوان دو تیم شد یعنی تیم دارایی را هم به مدیریت محب و فكری در برگرفت. آقای فكری به عنوان پدر دوم بچه های تیم محسوب می شدند. بعد از مدتی كه در تیم تهران جوان بودم، كم كم قرار شد كه بچه ها در تیم دارایی هم به مدیریت آقای فكری كه حالا هر دو تیم را اداره می كرد بازی كنتد.
بعد از چند سالی باشگاه دارایی به دلیل تشكیلات اجرایی، بنده را به عنوان مربی انتخاب كرد. در آن زمان تیم باشگاه های ایران از لحاظ تماشاچی، موقعیت و قدرت دوبعدی بود؛ تاج و شاهین، اما با ورود تیم دارایی این دوبعدی شكسته شد و تبدیل به سه باشگاه مهم در كشور شد.تیم دارایی در همان زمان حدود ۵ تا ۶ نفر عضو تیم ملی داشت؛ افرادی مثل شكرانی، حاج نصرالله، داود حیدری، جلال طالبی، عبدالله ساعدی، مجید زرین نام و مصطفی عرب از بچه های تیم دارایی و عضو تیم ملی هم بودند.
حدود سال ۴۱ بود كه تیم دارایی به نمایندگی از تهران در مسابقات قهرمانی كشور در اصفهان، قهرمان ایران شد و در مدت كوتاهی كه تیم دارایی بازی می كرد همیشه روی سكو بود.چند سفر هم به شوروی داشتیم كه می توان ادعا كرد تیم دارایی موفق ترین تیم كشور در زمان خودش محسوب می شد.
▪ ویژگی های باشگاه داری در آن زمان چه بود كه یك تیم نوپا می توانست این چنین عرض اندام كند؟
- ببینید هر كاری كه با عشق و علاقه شروع شود پابرجاست و رشد می كند. زندگی بدون عشق بی معناست. بنابراین هر كسی كه كاری را شروع می كند اگر كارش را دوست داشته باشد، در بخش خودش رضایت خود و گروهش را فراهم می آورد. مدیر باشگاه ما آدم عاشق و علاقه مندی بود و از جیب خودش خرج می كرد با امكانات محدود آن زمان.
بچه هایی هم كه وارد باشگاه می شدند حتی پول كفش و لباسشان را هم خودشان می دادند. بنده هم كه مربی تیم دارایی شدم از خودم خرج تیم می كردم. بنده تا امروز به یادم ندارم كه از محل فعالیت در فوتبال پولی دریافت كرده باشم. فقط مبلغ ۱۰۰۰ تومان در سال ۱۳۴۳ بابت بازی ایران- هند كه تیم ایران وارد دور مقدماتی المپیك شد و با پیروزی ایران این مبلغ به همه بازیكن ها هدیه شد.در حقیقت باشگاه ها جنبه درآمدزایی نداشتند بلكه صرفاً به دلیل علاقه و عشق گرد هم آمده بودند. جالب است بگویم كه اغلب بچه های تیم ما، «هم محلی» بودند و به نوعی اكثر بچه ها با خانواده های یكدیگر آشنا و مراوده داشتند و تعصب بسیار زیادی در بین آنها وجود داشت.
تعصب نسبت به پیراهن و تیم یكی از مهم ترین تمایزات باشگاه داری دیروز و امروز است. شاید باید بگویم كه یكی از گرفتاری های تیم ملی و باشگاه داری ما در شرایط امروزه عدم تعصب نسبت به پیراهن است.
▪ عدم تعصب تیمی چه آسیب هایی را به همراه دارد؟
- وقتی به كار و اطراف خود علاقه نداشته باشید و متعصب نباشید چگونه می توانید پایبند باشید و رشد كنید.
▪ با این تفسیر شما نقل و انتقالات بازیكنان را در تیم های فعلی چگونه ارزیابی می كنید؟
- به نظر من این كار در دوره حرفه ای گری امكان پذیر است اما باید شرایطی داشته باشد. شما نمی توانید تا ماه پیش در باشگاه استقلال توپ بزنید و ماه بعد در باشگاه رقیب آن.
▪ از نظر شما این رقابت را باید یك جنگ تلقی كرد؟
- در هر صورت رقابت در آخرش یك جنگ مفهوم می یابد. البته جنگ اشكال مختلفی دارد. شما با تمام وجود باید برای یك باشگاه بازی كنید و نمی شود كه با لغو قرارداد وجودتان را برای تیم دیگر خرج نكنید. اما در باشگاه داری حرفه ای به این نكته مهم بی توجهی می شود. یعنی علاقه مندی به مفهوم تیمی، لباس، هم تیمی ها و تماشاچی ها گم می شود. این ها تأثیر خود را بر روی بازیكنان و فوتبال می گذارد و یك بازیكن ممكن است كه با همه وجود در تیمی كه حضور دارد بازی نكند و متعصب عمل نكند. بیشتر نگران پا و سرش باشد تا بازی تیمی!
▪ به نظر شما چرا مسئولان باشگاه ها به این موضوع ها علاقه و توجه نشان نمی دهند؟
- اگر شما در كارتان با تجربه باشید و زیر و بم های كار را بشناسید، حساسیت تان بالا می رود. متأسفانه مدیران باشگاه های ما بیشتر شبیه مهمان هستند! بسیاری از آنها كار را از بالا و مدیركلی شروع كرده اند و از پایین به این درجه نرسیده اند. همیشه تجربه گذشته می تواند چراغ راه آینده باشد. یكی از گرفتاری های ما این است كه هم اندیشی در حوزه فوتبال اتفاق نیفتاده است و به تازگی هم كه سمیناری برگزار شد معلوم نیست نتیجه آن چگونه شود. به نظر من این نوع نشست ها شاید بیشتر جنبه صوری داشته باشد تا عملكرد اجرایی. نتیجه چنین اعمالی وجود مشكلات فراوان است.
▪ اگر بخواهید مشكلات ساختاری فوتبال ایران را برشمارید، آنها كدامند؟
- آن قدر مشكلات زیاد است كه شاید حتی اولویت بندی آنها هم مشكل باشد. به نظر من یكی از موضوعات مهم هر تشكیلات فوتبال چه در خارج و چه در داخل باشگاه ها هستند. یك سری باشگاه های ریشه دار در ایران به دلایل متفاوت از گردونه كار خارج شدند مثل تهران جوان، دارایی، شعاع و...
▪ دلیل آن چسیت؟
- در طول زمان مسانی در راس كار آمده اند كه از علاقه و عشق كافی برخوردار نبودند و زحمتی هم برای آن رتبه و جایگاه نكشیدند و در یك كلام شایسته سالاری وجود نداشته است.
▪ اگر بخواهید مقایسه كنید، فوتبال دهه ۴۰ را با امروز، فوتبال دهه ۴۰ نسبت به زمان خودش موفق تر بوده است یا امروز؟
- به نظر من در زمان گذشته یك سری معیارهایی بود كه در دوره خودش بسیار اثرگذار و موثر بود. معنویت و اخلاقیات در فوتبال نقش بسیار ویژه ای داشت. به یاد دارم كه با تیم تاج مسابقه داشتیم، با یكی دو نفر از بچه های تاج در منزل ناهار خوردیم و در سر زمین هم جوانمردانه بازی كردیم. این نوع دوستی ها و احترام ها به شدت رایج بود. از این لحاظ خیلی آن وقت ها جلوتر از امروز بود. اما امروزه سرعت فوتبال بسیار پرشتاب شده است در حالی كه در گذشته سرعت بازیها كمتر بود. در آن زمان تعویض باشگاه در میان بازیكنان خیلی به ندرت انجام می شد.
▪ آیا فوتبال حرفه ای آسیب های اخلاقی به همراه داشته است؟
- بله. دنیای حرفه ای گری چنین مشكلاتی را به همراه دارد، زیرا پول حرف نخست را می زند و شاید در جهان سوم این موضوع پررنگتر باشد. البته باز هم بین بد و بدتر باید نظر داد، زیرا ابعاد خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی در شخصیت بازیكن به اندازه های متفاوتی تأثیر می گذارند.
▪ پشتوانه فوتبال امروز را نسبت به گذشته ضعیف تر عنوان می كنند و یكی از عوامل آن را نبود ورزش محلات می دانند. به نظر شما این موضوع در شرایط امروز چگونه باید حل و فصل شود؟
- ببینید یكی از راه هایی كه برای تیم ها بسیار خوشایند بود مسابقات دبیرستان ها و آموزشگاه ها بود. بسیاری از فوتبالیست های ملی ما عضو تیم های دبیرستانی و آموزشگاهی بودند. تهران نیز با ساختار محدود آن زمان این امكان را فراهم آورده بود كه افراد در سطح جامعه قابل شناسایی باشند. تمام مربیان و باشگاه داران به محلات و آموزشگاه ها سر می زدند و از نزدیك دست به انتخاب می زدند. یعنی یك ارتباط رو در رو وجود داشت. معلمان آموزش و پرورش كسانی بودند كه در بطن فوتبال ایران بودند. یعنی اكثر داوران خوب ما اغلب آموزش و پرورشی بودند. مدارس از جهت ارزشی و تیم داشتن و تربیت نیروها و بازیكنان خوب، بازوی قدرتمندی برای باشگاه ها محسوب می شدند. پشتوانه فوتبال آن زمان را این ها تشكیل می دادند. اما اكنون این ارتباطات وجود خارجی هم ندارد. در كنار تغییر بافت شهری و افزایش جمعیت، بروز مسائل مالی و پررنگ شدن مسأله پول بسیاری از اصالت های گذشته را از بین برده است. خیلی از باشگاه ها این چنین نگاه می كنند و بسیاری از بازیكنان هم به دلیل قراردادهای كوتاه مدت بیش از هر چیز به موضوع مالی تا نكات اخلاقی و معنوی توجه دارند. در نتیجه بسیاری از استعدادهای موجود در اثر بروز چنین ناملایماتی از بین می رود و یا به چشم نمی خورند. این یكی از آسیب های بزرگ فوتبال امروز ماست؛ مگر این كه یك بازیكنی شانس بیاورد و مورد نظر مربی باشد و یا كسی او را معرفی كند و متأسفانه كسانی كه مسئول تیم ها هستند محدود و رابطه ای می نگرند.
مریم رضایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست