چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
قاطعیت، خوب است یا بد؟
آفتاب: هر وقت کسی حرفی میزند و از او ایرادی میگیرد، فقط سکوت میکند و هیچ جوابی نمیدهد. میترسد بقیه از او ناراحت شوند. پس ترجیح میدهد خودش از رفتار نادرست آنها عذاب بکشد، ولی با حرفهایش کسی را نرنجاند.
هر وقت هم کسی از او خواسته ای دارد، بدون چون و چرا می پذیرد و اصلا به «نه گفتن» فکر نمی کند. علاوه بر اینها، خودش هم هیچ وقت و در هیچ شرایطی حاضر نیست، خواسته هایش را با دیگران درمیان بگذارد، چون هیچ وقت به خودش حق نمی دهد از دیگران چیزی بخواهد.
به این شیوه عادت کرده است، همیشه همین طور بوده و فکر می کند حالا نمی تواند کاری برای حل این مشکل انجام دهد.
تازه گاهی شرایط از این هم بدتر می شود؛ یعنی حتی هنگامی که می بیند و می فهمد کسی قصد فریب دادنش را دارد یا وقتی می فهمد فردی برایش دردسر درست کرده است یا زمانی که رفتارهای نامناسب اطرافیانش را می بیند، باز هم فقط سکوت می کند؛ «مبادا کسی از او برنجد و ناراحت شود!» انگار هیچ وقت حق ندارد حرف بزند و از خودش دفاع کند.
او فکر می کند اگر خواسته هایش را مطرح یا اگر از خودش در برابر حرف ها و رفتارهای نادرست دیگران دفاع کند، عمل اشتباهی انجام داده که غیرقابل بخشش است.
از نظر او صحبت کردن در جمع و نظر دادن ـ بویژه مخالف نظر دیگران ـ گستاخی است. پس همیشه سکوت می کند و نظر یا خواسته های دیگران را می پذیرد.
اینها همه در حالی است که متخصصان و کارشناسان نظر دیگری دارند. آنها چنین رفتاری را نه تنها گستاخی نمی دانند که حتی آن را مهارتی ضروری قلمداد می کنند؛ مهارتی برای ابراز وجود. به این معنی که فرد باید بتواند بدون تعارف و خجالت، خواسته ها و نیازهایش را با دیگران درمیان بگذارد. (البته خواسته های معقول و منطقی) علاوه بر این، مسلما یک فرد موفق قدرت رد کردن و نپذیرفتن خواسته های نابه جا و ناپخته دیگران را دارد.
خیلی ها هم فکر می کنند اگر در دوران کودکی نتوانسته اند چنین ویژگی رفتاری را بیاموزند و به کار بگیرند، اکنون هم کاری از دستشان ساخته نیست؛ در صورتی که روان شناسان می گویند قاطعیت و قدرت ابراز وجود، مهارتی است که می توان آن را آموخت و تمرینش کرد.
البته نباید فراموش کنیم رفتارهای قاطعانه به معنای نادیده گرفتن حقوق دیگران نیست. یعنی فرد باید با رعایت ادب و احترام و در چارچوب قوانین و هنجارهای اجتماعی، نیازها و خواسته های خود را مطرح کرده یا خواسته های نابه جای دیگران را رد کند بنابراین باید یادمان باشد همه انسان ها حق دارند نظر و خواسته هایشان را مطرح کنند. این ما هستیم که می توانیم نظر آنها را بپذیریم یا آن را رد کنیم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست