سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

مزایای تغذیه با شیرمادر برای شیرخواران


مزایای تغذیه با شیرمادر برای شیرخواران

شیر مادر به تنهایی از بدو تولد تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را تأمین می کند و برای رشد طبیعی او کافی است

● دهها دلیل برای تغذیه کودک با شیر مادر :

- شیر مادر به تنهایی از بدو تولد تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را تأمین می کند و برای رشد طبیعی او کافی است.

- آغوز (کلستروم یا ماک) شیر غلیظ و زرد رنگی است که حاوی مواد مغذی است و اولین واکسن برای محافظت شیرخوار محسوب می شود.

- شیر مادر حاوی موادی است که احتمال ابتلاء، شیرخوار به بیماریهای عفونی را کاهش می دهد و در صورت ابتلاء از شدت بیماری می کاهد.

- میزان ابتلای به اسهال، عفونت گوش میانی، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، در شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه می شوند کمتر است.

- در خانواده هایی که سابقأ آسم و آلرژی وجود دارد، شیر مادر بهترین غذا برای شیرخوار است و امکان ابتلای شیرخوار به آسم و آلرژی را کاهش می دهد.

- ترکیب شیر مادر متناسب با سن و رشد شیرخوار تغییر می کند.

- ترکیب شیر مادر در هر وعده شیردهی تغییر می کند و در ابتدا چربی شیر کمتر و آب آن بیشتر است؛ لذا تشنگی شیر خوار را برطرف می کند، در آخر چربی آن بیشتر می شود و شیرخوار را سیر می کند.

- در شیر مادر آب کافی وجود دارد و برای رفع تشنگی شیرخوار نیازی به آب یا آب قند وجود ندارد.

- شیر مادر به راحتی هضم می شود و در شیرخوارانی که بیمار هستند و اشتهای کمی دارند بهترین غذاست.

- شیر مادر پاک و بدون آلودگی میکروبی و دارای درجه حرارت مناسب است.

- شیر مادر در سال دوم زندگی، به تنهایی ۳۱. انرژی و موادمغذی مورد نیاز شیرخوار را تأمین می کند و بهتر است از شیر مادر همراه با غذای خانواده استفاده شود.

- بامکیدن پستان مادر علاوه بر این که شیرخوار سیر می شود، غریزأ مکیدن او نیز ارضاء می گردد.

- جذب کلسیم شیر مادر به سبب نسبت مناسبی که با فسفر موجود در شیر مادر دارد، بهتر انجام می گیرد و شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر به کمبود کلسیم دچار می شوند.

- جذب آهن شیر مادر به دلیل وجود «لاکتوفرین» در آن بهتر انجام می گیرد و تا شروع تغذیأ کمکی نیازی به دادن قطره آهن به شیرخوار وجود ندارد.

- به دلیل هضم و جذب راحت چربی و پروتئین شیر مادر، دردهای قولنجی و نفخ و حساسیت و استفراغ در شیر مادرخواران کمتر دیده می شود.

- سوخت و ساز کلسترول موجود در شیر مادر بهتر از کلسترول سایر شیرهاست و خطر افزایش کلسترول در بزرگسالی و بیماریهای قلبی و عروقی در شیر مادرخواران کمتر است.

- ترکیب شیر مادر به گونه ای است که به کلیه های شیرخوار آسیب نمی رساند.

- تغذیأ شیرخوار با شیر مادر باعث ایجاد رابطأ عاطفی بین مادر و فرزند می شود و اثر مطلوبی بر رشد شیرخوار دارد.

- شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، در کودکی و بلوغ از تعادل روانی بهتری برخوردار هستند.

- شیر مادر برای نوزادان نارس مناسبترین غذاست و از بروز بیماریهای عفونی در این نوزادان جلوگیری می کند و ارزش حیاتی دارد.

- در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، احتمال ابتلای به اسهال کمتر است و سوختگی ناشی از کهنه در ناحیأ تناسلی (Diaper rash) کمتر دیده می شود.

- هوش شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بالاتر از هوش سایر شیرخواران است.

- مشکلات دهان و فک و دندان در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر از شیرخوارانی است که با سر شیشه و پستانک تغذیه می شوند.

- خطر ابتلای به «آرتریت روماتوئید» جوانان در شیر مادرخواران کمتر است

- شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به افت قند خون دچار می شوند.

- خطر ابتلای به «لنفوما» در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر است.

- شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به «MS» (سختی عضلات) مبتلا می شوند.

- شیرخوارانی که قبل از یک سالگی با شیر گاو تغذیه شده اند، در معرض خطر ابتلای به خونریزی گوارشی و «آنمی» هستند.

● مزایای تغذیه با شیرمادر برای مادران

- در مادرانی که به طور انحصاری و مکرر در شب و روز شیرخوارشان را با شیر خود تغذیه می کنند، تخمک گذاری و قاعدگی دیرتر اتفاق می افتد و امکان حاملگی مجدد کمتر است.

- در مادرانی که با شیرمادر نوزادشان را تغذیه می کنند رحم زودتر جمع می شود و به اندازه طبیعی برمی گردد و چون قاعدگی نیز با تاخیر انجام می گیرد خطر ابتلای مادر به کم خونی کاهش می یابد.

- شیر دادن باعث سوخت و ساز چربی ذخیره شده در دوران بارداری می شود و اندام مادر زودتر به حالت قبل از بارداری برمی گردد.

- مادرانی که به شیرخوارشان شیر می دهند کمتر دچار مشکلات روحی و عاطفی می شوند.

- در مادران سزارین شده تماس های مکرر با شیرخوار سبب کاهش درد می شود.

- ابتلای به سرطان پستان و تخمدان در زنانی که شیرخوارشان را با شیرمادر تغذیه می کنند کمتر اتفاق می افتد.

- شیردهی خطر ابتلاء به پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن را در مادر کاهش می دهد.

مزایای اقتصادی و اجتماعی تغذیه با شیرمادر

- با وجود افزایش نیاز مادر به غذا در طول مدت شیردهی، هزینه داشتن یک رژیم غذایی صحیح و موفقیت در شیردهی به مراتب کمتر از هزینه خرید شیر خشک و غذاهای آماده برای شیرخواران محروم از شیر مادر است.

- به دلیل اینکه شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به بیماری مبتلا می شوند، هزینه درمانی آنها کمتر است.

- تغذیه شیرخواران با شیر مادر از خروج مقادیر زیادی ارز به خارج از کشور جهت خرید شیرخشک جلوگیری می کند و به توسعه اقتصادی کشور کمک می کند.

- چون سلامت هر جامعه با ارتقای سطح تغذیه، رشد کودکان، پیشگیری از بیماری های عفونی و تنظیم خانواده و کنترل جمعیت ارتباط مستقیم دارد، تغذیه با شیرمادر به تنهایی همه این موارد را با روشی آسان و مقرون به صرفه فراهم می سازد.



همچنین مشاهده کنید