پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

مـنـاظـره؛ حرفه‌یی‌ترین شیوه رسانه‌یی برای تسهیل داوری افکار عمومی‌


مـنـاظـره؛ حرفه‌یی‌ترین شیوه رسانه‌یی برای تسهیل داوری افکار عمومی‌

هدف نامزدان در آستانه هر دوره انتخاباتی تاثیرگذاری ولو موقت روی افکار عمومی‌ است. این ویژگی نظام مردم‌سالاری است که قدرتمندترین افراد هم برای حفظ یا کسب قدرت بیشتر می‌کوشند …

هدف نامزدان در آستانه هر دوره انتخاباتی تاثیرگذاری ولو موقت روی افکار عمومی‌ است. این ویژگی نظام مردم‌سالاری است که قدرتمندترین افراد هم برای حفظ یا کسب قدرت بیشتر می‌کوشند تا در قاب اقبال مردم جای گیرند. وعده و وعید آشکار و پنهان که در عملی یا غیر عملی بودن آن هم تردید وجود دارد به یکباره رونق می‌گیرد. تلاش برای دستکاری مثبت یا منفی افکار عمومی‌ دغدغه اصلی می‌شود.

نبود اطلاعات کافی و کمبود شفافیت از عوامل موثر در رونق وعده و وعید است. رمز شکستن دور تسلسل، اتهام زنی و فرافکنی در گردش آزاد اطلاعات است.

مناظره بهترین و در عین حال حرفه‌یی‌ترین شیوه رسانه‌یی است که داوری برای افکار عمومی‌ را آسان‌تر می‌کند. قدرت استدلال، سرعت انتقال مفاهیم، ادب در کلام، منطق در گفتار، آستانه تحمل، دیدگاه مخالف، برنامه محوری و آگاه بودن از چالش‌ها و مقدورات هر یک از نامزدها را تا حدودی می‌توان در خلال مناظره‌ای یک ساعته ارزیابی کرد.

حافظه پویا، توان مدیریت، مدیریت زمان، تسلط بر رفتار، نوع پوشش و سلامت جسمی‌ از دیگر مواردی است که برای مخاطب متوسط هم محک زدن آن در خلال مناطره چندان دشوار نیست.

مناظره‌ها معمولا در استودیویی که ده‌ها نفر دیگر هم حضور دارند یا بدون مشارکت سایر افراد، برگزار می‌شود. برخی مناظرها میان نامزدان ریاست جمهوری آمریکا با شرکت ‌٢٠٠نفر انجام شد. مناظره به صورت زنده برگزار می‌شود تا امکان تدوین و باز آرایی آن وجود نداشته باشد. مدت مناظره به صورت معمولی ‌٦٠تا ‌٩٠دقیقه است. مدت زمان پاسخ هر سوال برای هر یک از افراد مناظره کننده بین ‌٢تا ‌٥ دقیقه در نظر گرفته می‌شود. زمان بایستی به تساوی میان دو نفر تقسیم شود.

مناظره‌کنندگان به ویژه در نوع آمریکایی آن هنگام سخن گفتن از جای خود بلند می‌شوند و خطاب به شرکت کنندگان حرف می‌زنند. داوطلب شروع کننده را می‌توان بر اساس ترتیب الفبایی حرف نخستین نام خانوادگی برگزید.

نحوه شروع مناظره پس از گفتن پلاتوی نخستین از سوی مجری، دو نامزد از دو سو وارد استودیو می‌شوند تا پس از دست دادن به یکدیگر روی صندلی بسیار ساده‌ای که برایشان در نظر گرفته شده است، بنشینند. مناظره هم با دست دادن به یکدیگر پایان می‌پذیرد.

هر نامزد دست کم می‌تواند ‌٥ نفر از همفکرانش را با خود به استودیو مناظره بیاورد. این افراد مطلقا در بحث‌ها شرکت نمی‌کنند، اما مخاطب می‌تواند با دیدن تیم هر نامزد نسبت به توان داوطلب مورد نظر برای اداره کشور داوری بهتری داشته باشد.

در برخی از مناظره‌ها مجری نقش وقت نگه دار را ایفا می‌کند و شرکت کنندگانی که نماینده قشرهای گوناگون هستند از نامزدها سوال می‌کنند. پرسش‌ها در این گونه مناظره‌ها از پیش مشخص است و فرد از روی نوشته قرائت می‌کند.

نماهای تصویری که ازهر یک نامزدها روی آنتن می‌رود با اغماض بسیار اندک برابر است. نورپردازی و حرکت دوربین‌ها حساب شده است.

در ادامه این یادداشت همچنین آمده است: امید است در مناظره‌هایی که صدا و سیما برای اجرایش اعلام آمادگی کرده است، نامزدان ریاست جمهوری ایران هم با به نمایش گذاشتن اخلاق اسلامی‌ که جوهره مردم‌سالاری دینی است، الگویی برای دیگران باشند.