چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

سرطانم را در آینه دیدم


سرطانم را در آینه دیدم

خانم راحله ۵۲ ساله است او به تازگی بیماری سرطان پستان را پشت سر گذاشته و بسیار هم از این بابت خوشحال است اما از تغییر به وجود آمده در ظاهرش احساس نارضایتی می کند و به درستی نمی داند چه راه حل درمانی ای باید برای قسمتی از پستان ازدست داده اش انتخاب کند

خانم راحله ۵۲ ساله است. او به تازگی بیماری سرطان‌پستان را پشت‌سر گذاشته و بسیار هم از این بابت خوشحال است اما از تغییر به وجود آمده در ظاهرش احساس نارضایتی می‌کند و به درستی نمی‌داند چه راه‌حل درمانی‌ای باید برای قسمتی از پستان ازدست‌داده‌اش انتخاب کند...

خانم راحله از آغاز و انجام بیماری‌اش می‌گوید:

کشف سرطان و پیگیری درمان

▪ مشکل شما از کجا شروع شد؟

غروب یک روز سرد پاییزی بود. جلوی آینه ایستاده و مشغول شانه زدن موهایم بودم که یک برآمدگی کوچک در قسمت فوقانی میانی پستان راستم توجهم را جلب کرد. کمی‌ حرکت کردم چون فکر می‌کردم سایه‌ای روی پستانم این تصویر را به وجود آورده است ولی سایه محو نشد. چشمانم را باریک‌تر کردم و به آینه نزدیک شدم. توده‌ای کوچک به قفسه‌سینه‌ام چسبیده بود و اطراف آن هم ۳ رگ سبز و ریز دیده می‌شد. حس بدی به من دست داد. با همسرم تماس گرفتم و خیلی زود آمد. اولین چیزی که به ذهنم آمد این بود که سونوگرافی و ماموگرافی انجام دهم.

▪ این کار را انجام دادید؟

وقتی به آنجا رسیدم، متوجه شدم باید وقت قبلی داشته باشم. ترسیده بودم و فقط التماس می‌کردم. دکتر بعد از سونوگرافی و ماموگرافی به من توصیه کرد تا در اولین فرصت به یک جراح مراجعه کنم.

▪ جراح چه گفت؟

جراح عمومی فردای همان روز، توده و بخش کوچکی از اطراف آن را ‌برداشت ولی من تصمیم گرفتم به جراح سرطان هم مراجعه کنم. او جراحی اول را کافی ندانست و گفت حجم بیشتری از پستان باید تخلیه شود. ۲ بار جراحی شدم. خوشبختانه به چند آنکولوژیست مراجعه کردم و آنها شیمی‌درمانی را غیرضروری دانستند. من همچنان تحت درمان هستم و از داروهای ضدسرطان استفاده می‌کنم.

▪ وضعیت روانی‌تان چگونه است؟

به نظر من این راه پرفرازونشیب گرچه راه دشواری است ولی انسان را به خدا نزدیک‌تر می‌کند. وضعیت روانی من بسیار خوب است اما بخشی از پستان خود را از دست داده‌ام. حال با دیدن پستانم احساس خوبی ندارم و می‌خواهم ظاهر آن را اصلاح کنم.

▪ برای این کار به جراح زیبایی مراجعه کرده‌اید؟

اما و اگرهای زیادی در ذهن من نقش بسته و هنوز به جراح پلاستیک مراجعه نکرده‌ام و اصلا نمی‌دانم می‌توانم این کار را انجام دهم یا نه. هنوز یک سال از جراحی‌ام نگذشته است. اگر توده دیگری ایجاد شود چه؟ من باید تحت‌نظر پزشک باشم و سونوگرافی و ماموگرافی انجام دهم.

آیا ترمیم ممکن است باعث اختلال در روند پیگیری‌ام شود؟ این سوال‌ها باعث می‌شود که دراین‌باره بسیار محتاط باشم. به علاوه دنبال روش‌های طبیعی هم می‌گردم. مثلا خواهرم چند وقتی است که گیاه رازیانه مصرف می‌کند و تغییرات خوبی هم در اندازه پستان‌هایش ایجاد شده است. می‌خواهم بدانم راه‌های طبیعی بزرگ کردن این اندام بدون جراحی وجود دارد یا نه؟

● نگاه متخصص جراحی پستان

دکتر نسرین السادات علوی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان

خانم‌ها معاینات دوره‌ای را جدی بگیرند

معمولا سرطان بی‌سرو صدا عمل می‌کند و فرد وقتی از وجود آن مطلع می‌شود که بیماری در مرحله پیشرفته قرار دارد. پس خانم‌ها حتما باید دوره‌ای به‌وسیله پزشک معاینه شوند و سونوگرافی و ماموگرافی انجام دهند. این معاینه‌ها باید جدی گرفته شود چون اگر توده‌های بدخیم در مراحل اولیه شناخته شوند، کمتر به تخلیه بافت پستان نیاز است یا حداقل میزان کمتری از بافت اطراف توده تخلیه می‌شود و ترمیم نیز راحت‌تر و موفق‌تر خواهد بود.

اما در مورد رازیانه که مانند خیلی از خوراکی‌های دیگر، دارای مقداری استروژن است، باید بگویم که شاید بتواند تاحدی در بزرگ شدن پستان‌ها تاثیر داشته باشد اما چنین خوراکی‌هایی مانند انواع هورمون‌هایی که برای افزایش اندازه پستان استفاده می‌شوند، فقط برای مدت کوتاهی می‌توانند باعث ایجاد تورم در پستان و بزرگ‌تر نشان دادن آن شوند. یعنی تاثیر تمام خوراکی‌های هورمونی و هورمون‌های مختلف بر افزایش اندازه پستان‌ها، موقتی است و بعد از قطع مصرف، کاملا از بین می‌رود. ضمن اینکه استفاده از داروهای گیاهی یا شیمیایی هورمونی به‌مدت طولانی برای بهره بردن از برخی از خواص آنها به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود زیرا این محصولات می‌توانند باعث برهم خوردن تعادل طبیعی هورمون‌های موجود در بدن شوند. به خصوص در خانواده شما که سابقه سرطان وجود دارد اصلا توصیه نمی‌کنم بدون مشورت پزشک چیزی مصرف کنید. تورمی هم که در اثر مصرف رازیانه یا سایر خوراکی‌های هورمونی در پستان ایجاد می‌شود، چشمگیر نیست.

مهم‌ترین توصیه‌ای که می‌توان به خانم‌های علاقه‌مند به بزرگ کردن اندازه پستان داشت این است که به بدن خود احترام بگذارند و از ترکیب و اندازه تک‌تک اندام‌های خود راضی باشند. در بین خانم‌ها، تعداد بسیار اندکی پستان‌های خیلی کوچک یا رشدنکرده دارند. این گروه معدود هم ‌می‌توانند با استفاده از پروتز سینه، به زیبایی ظاهری مورد نظر و مطلوب برسند، چون افزایش اندازه این اندام با دارو یا خوراکی‌های طبیعی، چندان قابل قبول و رضایت‌بخش نخواهد بود. خانم‌هایی که اندازه پستان‌هایشان متوسط و معمولی است، باید از ساختمان طبیعی بدن خود راضی باشند و زیاد به‌دنبال تغییرات ساختار بدنشان نروند.

● نگاه فوق‌تخصص جراحی پلاستیک ترمیمی و زیبایی

دکتر سیدمهدی موسوی‌زاده

عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی

دانستنی‌های جراحی

ترمیمی پستان

▪ بهترین زمان بازسازی پستان در بیمارانی که به‌دلیل وجود توده‌ای بدخیم بخشی یا تمام آن را از دست داده‌اند، چه زمانی است؟

بازسازی به عوامل متعددی مانند نوع سرطان، میزان پیشرفت بیماری و درگیری اعضای دیگر بستگی دارد. در صورتی که سرطان محدود باشد و سایر اندام‌ها درگیر نشده باشند، شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی به پایان رسیده باشد و متخصصان آنکولوژی هم اجازه بازسازی پستان را بدهند، بازسازی و مراحل ترمیم بافت پستان قابل‌‌انجام است. البته حال عمومی بیمار باید خوب باشد و از لحاظ قلبی-عروقی هم مشکلی نداشته باشد.

▪ همه بیماران، چه آنهایی که همه بافت پستان را از دست داده‌اند و چه آنهایی که فقط قسمت محدودی از اطراف توده‌شان تخلیه شده است، کاندید این جراحی هستند؟

تقریبا برای همه این بیماران می‌توان پستان را بازسازی کرد. اگر پستان برداشته شده باشد، می‌توان از بافت ناحیه زیر شکم با برداشتن چربی و پوست اضافه، بازسازی را انجام داد و اگر بافت و چربی شکمی کافی نباشد، از عضله ناحیه پهلو و پوست آن برای ترمیم استفاده می‌شود اما گاهی نمی‌توان حجم کافی از بافت را از دیگر قسمت‌های بدن به دست آورد. در این موارد استفاده از پروتز هم ضرورت پیدا می‌کند. در برخی جراحی‌ها، عضله پستان نیز از بین می‌رود. در این صورت می‌توانیم از عضله طرف مقابل و با جراحی میکروسکوپی پستان را ترمیم کنیم.

▪ بیمارانی که سابقه توده‌ای بدخیم در پستان دارند، باید تحت‌نظر باشند و دوره‌ای سونوگرافی و ماموگرافی شوند. آیا این ترمیم می‌تواند روند پیگیری را دچار مشکل کند؟

با وجود روش‌های جدید تشخیصی مانند ام‌آرآی، سی‌تی‌اسکن و سونوگرافی‌های پیشرفته، مشکل جدی در بررسی و پیگیری بیماران ایجاد نمی‌شود. این خانم نیز اگر شرایط لازم را دارند و درمانشان به اتمام رسیده، می‌توانند با آنکولوژیست مشورت و در صورت تایید ایشان، به متخصص ترمیمی و زیبایی مراجعه کنند و اصلا نگران نباشند.

▪ آیا پستان ترمیم شده کاملا مانند پستان دیگر خواهد شد؟

درست است که پستان برداشته شده قابل ترمیم است، اما معمولا شکل و ظاهر پستان طبیعی را پیدا نخواهد کرد.

پرنیان پناهی

«میزگردزیبایی» درباره مشکل خانم راحله با حضور دکتر سید مهدی موسوی‌زاده فوق‌تخصص جراحی پلاستیک ترمیمی و زیبایی دکتر نسرین السادات علوی متخصص جراحی پستان