جمعه, ۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 21 February, 2025
کلوچههای هوسانگیز

کلوچه ، سوغات مهم شهرهای شمالی کشور ماست. این شیرینی طرفداران زیادی دارد و مانند دیگر شیرینیجات دارای مواد اولیهای چون آرد گندم سفید، شکر، تخممرغ، شیر خشک، نشاسته، روغن نباتی، مغز گردو یا پودر نارگیل، اسانس و مواد افزودنی مانند بیکینگپودر است.
آرد این شیرینی اغلب بدون سبوس و فاقد فیبر بوده و بافت فوقالعاده نرمی دارد و درصد ویتامینها و املاح معدنی آن به طور نسبی پایین است. این محصول به دلیل دارا بودن آرد، شکر و روغن دارای کالری بسیار بالایی است به طوری که در ۱۰۰ گرم آن حدود ۵۰۰ کالری انرژی نهفته است.
یکی از فواید کلوچه نسبت به دیگر شیرینیها عمر نسبتا زیاد آن درصورت نگهداری در یخچال و فریزر و نیز خوشخوراک بودن آن است.
از سوی دیگر مشکل کپک زدن در کلوچه کمتر وجود دارد، چرا که حجم و قطر آن به طور نسبی کم بوده و به دلیل بافت متراکم، منافذی برای حفظ رطوبت در آن وجود ندارد، بنابراین بخوبی پخته شده و رطوبت آن خارج میشود.
البته در ۲ صورت رشد کپک در این محصول امکانپذیر خواهد بود که یا میزان رطوبت آن بسیار زیاد باشد یا در مکانهای مرطوب در پوشش نامناسب نگهداری شود.
از بزرگترین عواملی که در پایین آمدن کیفیت کلوچه موثر است، عدم استفاده از مواد اولیه اصلی مانند مغز گردو به دلیل قیمت بالا و عدم استفاده از شیرخشک و تخممرغ در تهیه آن است. این عوامل میتواند ارزش غذایی و کیفیت محصول را بسیار پایین آورده و آن را به محصولی بیارزش تبدیل کند. از طرفی در این محصول از بیکینگ پودر که از مخلوط جوششیرین به همراه مواد اسیدی خوراکی و مواد مولد گاز Co۲ است، به منظور عملآوری و ایجاد تردی در فرآیند پخت استفاده میشود.
متاسفانه آزمایشهای انجام شده بر روی این گونه مواد نشان داده است که این مواد مولد زخمهای سخت معده و روده هستند و میتوانند قابلیت هضم محصول را کاهش دهند و مصرفکننده را با سوزش معده مواجه سازند، از همه مهمتر آن که میتوانند به عدم جذب مواد معدنی آهن و کلسیم در بدن منجر شوند. پس بهتر است این محصول را در میانوعدههای غذایی استفاده کنید تا در درجه اول جلوی اشتهایتان را نگیرد و در درجه بعدی مانع جذب ریزمغذیهای غذای اصلی نشود.
توصیهها
مصرف بیش از حد این محصول به دلیل فقدان مواد فیبری موجب افزایش سریع قند خون شده و قند مازاد نیز در خون به چربی تبدیل میشود. چربی نیز در عروق میتواند به بروز تصلب شرایین بینجامد. همچنین مصرف زیاد کلوچه میتواند با تحریک تولید انسولین زمینه ابتلا به دیابت را افزایش داده و از طرفی جذب مواد پروتئینی را مختل کرده و سبب سوءتغذیه و اختلال در رشد سلولهای مغز شود.
گاهی در جریان پخت، رنگ کلوچه قهوهای تیره شده و در نظر مصرفکننده محصول برشته و دارای عطر و طعمی مطلوب است. اگرچه این کلوچهها اشتهابرانگیزتر و خوشمزهتر هستند ولی متاسفانه سوختن یا قهوهای شدن محصولات دارای مواد کربوهیدراتی نظیر کلوچه در حرارتهای بالای پخت منجر به تولید یک ماده سرطانزا به نام آکریلامید میشود.
این مواد به محض ورود به بدن تجزیه شده و میتوانند موجب بروز سرطان و آسیب به سیستم ایمنی و عصبی شوند. بنابراین از خرید کلوچههایی که سطح آنها در اثر حرارت پخت به رنگ قهوهای سوخته درآمده خودداری کنید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست