یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
خوب و بد جویدن آدامس

امروزه خیلی از افراد معتقدند وقتی دچار تنش و نگرانی هستند یا هیجانزده میشوند، جویدن آدامس در آنها احساس آرامش ایجاد و انرژی مازاد آنها را تخلیه میکند. شاید به همین دلیل است که بیشتر افراد خصوصا جوانان از طرفداران پر و پا قرص آن هستند. ولی خیلی از آنها هم نمیدانند که جویدن آدامس تا چه حد در سلامت آنان اثرگذار است! قرنهاست که از آدامس برای تمیز کردن دهان یا خوشبو کردن تنفس استفاده میکنند و در گذشته نیز از آدامسها جهت مصارف دارویی بسیار استفاده میشده است. برخی از تحقیقات نیز نشان داده است که جویدن آدامس بخش جلوی شبکه کورتکس مغزی را فعالتر میکند و موجب پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان میشود.
همچنین محققان معتقدند که نهتنها عضلات دهانی بلکه فعالیت عضله زبان هنگام جویدن آدامس افزایش مییابد و به دفع مواد سمی از عضلات و ماهیچههای دهان کمک میکند. آدامس منجر به ماساژ لثه و کمک به خارج شدن خردههای غذا از لابهلای دندانها میشود و در کاهش بازگشت غذا از معده موثر بوده و سبب ترشح شیرههای گوارشی به منظور هضم بهتر غذاها میشود. با این وجود شاید جویدن آدامس مزایایی داشته باشد ولی نباید نکات منفی آن را نیز نادیده گرفت.
استفاده از آدامسهایی که قند طبیعی مثل گلوکز دارند به رشد باکتریهای دهان کمک میکند و سبب پوسیدگی دندان شده و زمینه ایجاد عفونتهای جدی را فراهم میکند که میتواند منجر به تشدید بیماریهای قلبی نیز شود. از سوی دیگر مصرف مداوم و زیاده از حد آن میتواند منجر به افزایش وزن گردد. هر عدد آدامس معمولی حدود ۱۰ کالری و آدامس رژیمی حدود ۲ کالری انرژی تولید میکند. آدامسهای با قند مصنوعی نیز اگر چه برای افراد دیابتی و اشخاصی که دارای اضافه وزن هستند، مفید است ولی مصرف بیش از حد آنها میتواند در برخی افراد منجر به بروز واکنشهای حساسیتی شود یا آن که کمکم فسفر را از مغز، کلسیم را از استخوانها و دندانها و اکسیژن را از معده گرفته و بدن را به مسمومیت تدریجی دچار کند. گذشته از این فنتول که نوعی ماده شیمیایی افزودنی به بیشتر آدامسهاست میتواند با تاثیر در پرزهای چشایی و سلولهای بویایی، احساس خنکی خوشایندی در مصرفکننده ایجاد کند و از تشنگی بکاهد و افراد را با کاهش تشنگی از مصرف مایعات باز دارد. حتی جویدن طولانیمدت آدامس در کودکان میتواند موجب احساس سیری شده و عاملی برای کمغذایی و سوءتغذیه شود. گاهی جویدن برخی آدامسها میتواند در افراد حساس و زمینهدار موجب تحریک دستگاه گوارش شود و یا آن که منجر به افت فشار خون و افزایش ضربان قلب در بیماران قلبی گردد. همچنین مطالعهای نشان داده که احتمال سرطان زبان در کسانی که زیاد آدامسهای دارچینی میجوند بیشتر است. تحقیقی دیگر نشان میدهد که مصرف آدامسهای حاوی کافئین ممکن است حتی موجب بیخوابی افراد شود، لذا توصیه کارشناسان قطع کامل این جویدنی نیست ولی باید استفاده از آن را محدود کرد.
توصیه:
در هنگام خرید آدامسهای تولید داخل به بستهبندی بهداشتی، کد بهداشتی و تاریخ انقضا و در مورد آدامسهای تولید خارج به لیبل فارسینویس وزارت بهداشت دقت کنید. مصرف کالاهای تاریخ گذشته و بدون شناسنامه که معدود میباشند میتواند در طولانیمدت برای مصرفکننده صدمات جبرانناپذیری بهبارآورد.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست