سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

مردان سیاست در دولت


مردان سیاست در دولت

زمانی كه در دوم خرداد ,۷۶ سیدمحمد خاتمی با شعار توسعه سیاسی كابینه خود را به مجلس راهی كرد, خیلی ها دوست داشتند بدانند پس از پایان كار دولت خاتمی, مردم چقدر به توسعه سیاسی تمایل نشان می دهند و به عبارت بهتر, شعار محوری دولت بعدی چه خواهد بود

هشت سال دولت اصلاحات با اولویت توسعه سیاسی به كار خود پایان داد و مردم هشت سال بعد، دست به انتخابی كاملاً غیرسیاسی زدند و كاندیدایی را برگزیدند كه از پشتیبانی هیچ حزب و گروهی برخوردار نبود اما به هر حال رئیس جمهور جدید علی رغم عدم اولویت شعارهای سیاسی از انتخاب و مدیریت وزارتخانه های سیاسی خود ناگزیر بود. مصطفی پورمحمدی، غلامحسین محسنی اژه ای، منوچهر متكی، مصطفی محمدنجار، به ترتیب در وزارتخانه های كشور ، اطلاعات، خارجه و دفاع، مردان سیاسی رئیس جمهور نام گرفتند. شاید سیاسی ترین وزارتخانه در میان ۴ وزارت یاد شده، وزارت كشور باشد كه انتخاب ۳۰ استاندار و بیش از ۳۰۰ فرماندار را به عهده دارد؛ از این رو در این مطلب ضمن بررسی ابتدایی اجمالی مردان سیاسی دولت به بررسی برنامه های وزارت كشور خواهیم پرداخت.

وزارت اطلاعات

شاید اولین بحث ها در مورد وزارت اطلاعات آغاز شد. ابتدا سایت های خبری بحث عدم معرفی وزیر اطلاعات از سوی رئیس جمهور و تصدی این وزارتخانه توسط خود احمدی نژاد را مطرح كردند اما پس از مدتی رئیس جمهور این امر را تكذیب كرد و پس از آن رایزنی ها در مورد گزینه نهایی برای تصدی وزارت اطلاعات آغاز شد. بنا بر اخبار مطرح شده در آن زمان، مصطفی پورمحمدی تا روزهای آخر به عنوان گزینه نهایی برای این پست انتخاب شده بود اما در تحولات نهایی پورمحمدی به وزارت كشور رفت تا محسنی اژه ای وزیر اطلاعات دولت احمدی نژاد شود. محسنی اژه ای كه دورانی را در گزینش وزارت اطلاعات گذرانده و پس از آن نیز نماینده قوه قضائیه در این وزارتخانه بوده است، از سوی مدیران اطلاعات با استقبال زیادی روبه رو شد.محسنی اژه ای در جلسه رأی اعتماد مجلس هم با مخالفی مواجه نشد از این رو خودش چهار سؤال مهم را مطرح و سپس به آنها پاسخ داد:

چهار خودانتقادی محسنی اژه ای این سؤالات بود:

۱- آیا توانایی اداره وزارتخانه مهم و حساس وزارت اطلاعات را دارد یا خیر؟

۲- نظارت مجلس بر وزارت اطلاعات چگونه خواهد بود؟

۳- آِیا وزارت اطلاعات حرمت و كرامت انسان ها را حفظ می كند و آیا در احوال شخصیه افراد وارد می شود یا نه؟و آخرین سؤال هم این بود كه آیا وزارت اطلاعات مقتدر و سالم و بی طرف انجام وظیفه می كند و یا خواسته و ناخواسته در جهت یك گرایش سیاسی خاص حركت می كند؟

او به همه نمایندگان اطمینان داده كه هرگز خارج از چارچوب چشم انداز ۲۰ ساله برنامه چهارم توسعه و قانون وزارت اطلاعات حركت نخواهد كرد و از آشنایی ۲۰ ساله خود با این وزارتخانه خبر داد. او اطمینان داد كه قانون اساسی را نصب العین خود قرار خواهد داد و تجسس در احوال شخصیه مردم را حرام دانست و ابراز اطمینان كرد كه حرمت انسان ها در وزارت اطلاعات حفظ خواهد شد.

دفاع محكم محسنی اژه ای از خود در كنار دفاع الیاس نادران كه او را شخصیتی پاك و مبرا از آلودگی های دهه ۷۰ وزارت اطلاعات خواند، نهایتاً نمایندگان را واداشت تا با آرایی قاطع او را روانه وزارت اطلاعات كنند. او در گلدان خود ۲۱۷ رأی موافق همراه خود برد.

وزارت امور خارجه

جدی شدن پرونده هسته ای ایران، انتخاب وزیر امور خارجه را با حساسیت خاصی در دولت احمدی نژاد روبه رو ساخته بود. اولین گزینه مطرح برای تصدی وزارت خارجه، علی لاریجانی بود اما پس از مدتی، بحث رفتن لاریجانی به شورای عالی امنیت ملی مطرح شد. هرچند كه روزهای آخر شایعاتی مبنی بر معرفی مجدد كمال خرازی از سوی احمدی نژاد به مجلس مطرح شد اما معرفی نهایی منوچهر متكی بر تمامی این شایعات پایان داد. متكی كه در سال های پیش سوابقی همچون سفیر ژاپن و تركیه و معاونت امور بین الملل وزارت خارجه را در كارنامه خود داشت، در آخرین فعالیت رسمی خود به عنوان عضو ائتلاف آبادگران به مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم راه یافت و در مجلس نیز رئیس كمیته روابط خارجی كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی شد. متكی مدتی پیش از انتخابات به عنوان سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری در عرصه سیاست حاضر شد و پس از مدتی نیز به پیروی از تشكل سیاسی متبوعش به حمایت از لاریجانی پرداخت. از این رو، وی یكی از هماهنگ ترین گزینه ها با تیم سیاست خارجی ایران در شورای عالی امنیت ملی به نظر می رسید.متكی در جلسه رأی اعتماد علی رغم این كه مخالفی نداشت، با حمایت چند نماینده موافق همراه شد. الیاس نادران یكی از این نمایندگان بود. وی به عنوان نماینده موافق گفت: در عرصه دیپلماتیك ضعف داریم و به رغم این كه طرف های دیپلماتیك ما از بهره مندی اقتصادی فراوانی با ایران برخوردار هستند اما نتوانسته ایم كوچكترین امتیاز سیاسی را از آنان بگیریم. «كاظم جلالی» نماینده شاهرود و مخبر كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم بر همین نكته تأكید كرد و گفت: باید از كشورهایی كه دارای روابط گسترده اقتصادی با آنان هستیم امتیاز بگیریم.مهمترین خبر وزارت خارجه كه بیشترین بازتاب داخلی را داشته، بحث تغییر برخی سفرای ایران در سایر كشورها بوده است.

اولین خبر از سوی خبرنامه گویا منتشر شد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.