دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

شصت و سومین اجلاس سالانه مجمع عمومی


شصت و سومین اجلاس سالانه مجمع عمومی

اجلاس سالیانه مجمع عمومی امسال متفاوت از سال های قبل خواهد بود این اجلاس ها با توجه به رویدادها و تحولات بین المللی فضایی متفاوت از هم داردو با توجه به شدت و ضعف بحران های بین المللی اهمیت خاص خود را دارد

اجلاس سالیانه مجمع عمومی امسال متفاوت از سال‌های قبل خواهد بود. این اجلاس‌ها با توجه به رویدادها و تحولات بین‌المللی فضایی متفاوت از هم داردو با توجه به شدت و ضعف بحران‌های بین‌المللی اهمیت خاص خود را دارد . استقلال گرایی آمریکای لاتین، بحران زیمبابوه و تقسیم قدرت‌ بین موگابه و چانگیرای رهبر مخالفان رای دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر دستگیری عمرالبشیر رهبر سودان، بحران لبنان و سرزمین‌های اشغالی بویژه غزه، بحران افغانستان و ناتوانی ناتو و مهمتر از همه بحران در اوستیای جنوبی و تنش در روابط گرجستان و مسکو و متعاقب آن شدت گرفتن جنگ سرد دوباره بین کرملین و کاخ سفید از مهمترین رویدادهایی است که اجلاس سالیانه امسال را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

اگر ساختار نظام بین‌الملل را نوعی امپریالیسم رئالیستی بدانیم نگرش متفاوت از نگرش یک امپریالیسم لیبرال خواهیم داشت. مجمع عمومی امسال می‌تواند میدان رزمایش این دو نحله فکری متفاوت باشد که هرکدام در صدد تسلط بر اهداف خویش‌اند. پوتین خواستار ایجاد تغییرات وسیع در نظام بین‌الملل است، اروپاییان خواهان یک امپریالیسم ایده‌آلیستی و آمریکاییان خواهان یک امپریالیسم رئالیستی با تکیه صرف بر قدرت نظامی هستند و با استفاده از ابزار اقتصادی در صدد نهادینه کردن آن هستند.

کشورهای کوچک و درجه دوم نیز در صدد هستند که از یک طرف با امپریالیسم همراهی نموده و سهمی از سرمایه جهانی را به خود اختصاص دهند. گروهی دیگر متفاوت از گروه اول سعی دارند که با در پیش گرفتن رویه‌ای ویژه از گسترش امپریالیسم جلوگیری کنند. ایران، ونزوئلا ، سودان ،کوبا و دیگر کشورهای مخالف سیاست‌های استعماری آمریکا در این گروه قرار دارند.

این اجلاس از چند جهت حائز اهمیت اساسی است . اول اینکه به لحاظ حقوقی اگر چه قطعنامه‌های این سازمان ضمانت اجرایی ندارد اما از آنجا که مجمع عمومی ملل متحد پارلمان جهانی و مرکز وجدان افکار عمومی جهانیان است، حضور فعال در این مجمع و در پیش گرفتن یک دیپلماسی کارساز می‌تواند قدرت خارجی دیپلماسی کارآمد یک کشور را بالا ببرد. در این اجلاس کشورها فرصت را غنیمت می‌شمرند و سعی می‌کنند با استفاده از انتخاب بهترین مذاکره کنندگان و زبده ترین دیپلمات‌ها با کشورهای مخالف و موافق سیاست‌های خود رایزنی و گفتگو نمایند و از مواضع کشورهای دیگر به‌طور مستقیم آگاه شوند.

روسای جمهور وزرای خارجه دولت‌ها در سخنرانی سالیانه و گفتگوهای خود در این اجلاس‌ها جایگاهی خاص دارند. اکثر کشورها سیاست‌های اعلامی خود را در این اجلاس به معرض نمایش می‌گذارند و به منظور برنامه‌ریزی سیاست‌های اعمالی راهبردهای ویژه‌ای را پیاده می‌کنند.

اجلاس امسال مجمع عمومی به ریاست میگول اسکولی رئیس جمهور پاراگوئه برگزار می‌شود. حضور یا عدم حضور مورگان چانگیرای رهبر مخالفان زیمبابوه، عمر البشیر رئیس جمهور سودان، علی آصف زرداری، جلال طالبانی و نوری المالکی ،‌میخائیل ساکاشویلی ، پوتین ، هوگو چاوز، رائول کاسترو و مورالس هر کدام به واسطه تحولات سیاسی اجتماعی در کشور خود و پشت سرگذاشتن بحران‌های سیاسی می‌تواند مثمر ثمر باشد .

در این اجلاس کشور می‌تواند با متحدساختن دیدگاه‌های متفاوت نوعی وحدت ایدئولوژیک را به وجود آورند. متحد ساختن دیدگاه‌ها از آنجا حائز اهمیت است که کشورهای دنیا اکثر خواهان صلح و ثبات در جهان هستند و رئیس جمهور اسلامی با طرح دیدگاه‌های خود وانعکاس آن در افکار عمومی جهان می‌تواند از تک قطبی عمل کردن کشور ما و یکجانبه گرایی نظامی آنان جلوگیری کند. رئیس جمهور ایران در اجلاس سال گذشته و حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نشان داد که برخلاف محافل خارجی و داخلی از توانایی‌های ویژه و منحصر به فردی برخوردار است و به نحو احسن می‌تواند اصول انقلاب و اسلام را با بهترین و شیواترین روش به اذهان منتقل کند . کارنامه موفق ایران در مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافته دیدگاه انسان‌ محوری نسبت به مشکلات جامعه بشری در جهان و تاکید بر عدالت و برابری و ایجاد یک نظام عدالت محور می‌تواند محبوبیت رئیس جمهور منتخب ایرانیان را در بعد خارجی افزایش دهد.

صابر معیری