یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

تلسکوپ های بازتابی


تلسکوپ های بازتابی

نام نیوتن با اختراع این نوع تلسکوپ قرین است. در تلسکوپ بازتابی کار عدسی شئی را یک آینه انجام می دهد. به جای عدسی، آینه ای کاو موجب همگرایی نور ورودی می شود. تصویری که توسط آینه تشکیل …

نام نیوتن با اختراع این نوع تلسکوپ قرین است. در تلسکوپ بازتابی کار عدسی شئی را یک آینه انجام می دهد. به جای عدسی، آینه ای کاو موجب همگرایی نور ورودی می شود. تصویری که توسط آینه تشکیل می شود با یک چشمی که اساسا همان چشمی تلسکوپ نوع شکستی است، مشاهده می شود.

نقره اندود کردن آینه

برخلاف آینه های خانگی، بر روی آینه تلسکوپ یعنی بر سطح کاو آن، یک لایه نقره قرار داده می شود و شیشه صرفا تکیه گاه نقره به شمار می رود. قرار گرفتن نقره بر سطح پیشین شیشه، جذب نور را از میان می برد. نور از شیشه نمی گذرد و بر اثر جذب قسمتی از شدت خود را از دست نمی دهد. اشکال کار این است که لایه نقره بی حفاظ پس از مدتی کدرمی شود و باید هر از چندگاه آینه را مجددا نقره اندود کرد.

در سال های اخیر، فرایند آلومینیومی کردن به تدریج جانشین نقره اندود کردن شده است. اخیرا پی برده اند که بخار آلومینیوم چون بر شیشه بنشیند سطح درخشانی را پدید می آورد که از بسیاری لحاظ بر سطح نقره ای برتری دارد. اندودن باید در خلا انجام گیرد. آلومینیومی که به این طریق اندود شود، کدر نمی شود. در نخستین برخورد با هوا روی آن را لایه نازک شفاف و بسیار سختی از اکسید آلومینیوم می پوشاند که آلومینیوم زیری را از هم برکنشی با هوا مانع می شود.

خصیصه برتر دیگر اندود آلومینیوم آن است که نور بنفش را منعکس می کند. نقره، منعکس کننده بسیار بدی برای این اشعه کوتاه موج است.

ولی نقره نور سرخ را بهتر منعکس می کند. نقره به طور کلی از نظر بازتاب تا حدی بهتر است. نقره در بهترین شرایط ۹۵ درصد کل نور و آلومینیوم فقط ۹۰ درصد آن را منعکس می کند.