یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
آمبلیوپی وتنبلی چشم
همه ساله از اول آبانماه بمدت یكماه طرحی تحت عنوان پیشگیری از آمبلیوپی ( تنبلی چشم ) كودكان زیر ۶ سال توسط سازمان بهزیستی در سراسر كشور و با همكاری ادارات آموزش و پرورش ، بهداشت و درمان و در مهد های كودك ، مراكز پیش دبستانی و پایگاهای تعیین شده سنجش بینائی اجرا میگردد . هدف از اجرای این برنامه كشف اختلال بینائی تحت عنوان آمبلیوپی است كه البته در كنار این اقدام بالتبع سایر بیماریها یا نارسائیهای بینائی كودكان تشخیص و جهت درمان بــــه اپتومتـــریست هــــــا ( كارشناسان بینائی سنجی ) معرفی و در صورت نیاز به درمانهای داروئی و جراحی به افتالمولوژیست ها ( چشم پزشكان ) ارجاع میشوند.
پر واضح است اجرای هرچه بهتر و دقیقتر این طرح در كاهش میزان نابینائی افراد جامعه موثر خواهد بود . اما در حاشیه این اجرا ما همواره شاهد پرسشهای متعدد و گاه نگرانیهای خانواده ها هستیم كه بالاخره آمبلیوپی چه جور اختلال بینائی است و اصولاً چرا از بین انواع بیماریهای مهم چشمی ، این مورد جهت پیشگیری مد نظر قرار گرفته و چرا كودكان ! ...
بنابراین در مقاله ذیل سعی شده بطور خلاصه و به زبان عمومی تر به تعریف ، علت ، اهمیت تشخیص بموقع و نحوهٔ درمان آمبلیوپی بپردازیم . با این امید كه خانواده ها آگاهانه و مسئولانه نسبت به سنجش بموقع بینائی فرزندان دلبند خود اقدام نمایند و لابد میدانید كه بیش از ۷۰ % حافظه و اطلاعات از طریق حس بینائی كسب میشود .
● تنبلی چشم و علتهای آن :
تنبلی چشم یا آمبلیوپی (Amblyopia ) نوعی اختلال بینائی است كه غالبآ بدون نشانه های ظاهری بوده و زمانی رخ میدهد كه چشم در دوره كودكی دید طبیعی پیدا نكرده باشد. این اختلال كه معمولاً در یك چشم دیده میشود بر اثر عوامل مختلف نظیر عیوب انكساری ( دوربینی ، نزدیك بینی ، یا آستیگماتیسم ) انحراف چشم ( لوچی یا استرابیسم ) و یا عدم شفافیت مسیر بینایی ( ناشی از عواملی نظیر آب مروارید ، كدورت قرنیه ، و یا افتادگی پلك ) رخ میدهد. عدم وضوح تصویر در یك چشم و بهتر بودن تصویر ایجاد شده در چشم دیگر سبب میشود تا مغز از بین دو چشم ، چشم سالم را برای دیدن انتخاب كند و در واقع مسیر ارسال تصویر از چشم بیمار به مغز را مسدود و یا اصطلاحاً دید چشم بیمار را خاموش كند كه در این صورت چشم بیمار روز به روز تنبل تر خواهد شد .
● علائم تنبلی چشم :
تنبلی چشم معمولاً در سنین زیر ۶ سال ایجاد شده و اغلب توسط والدین ، معلمان ، و یاپزشك كشف میشود . در سنینی كه كودك قادر به بیان مشكلات خود میباشد ممكن است از ضعف بینایی ، خستگی چشم و یا سردرد شكایت داشته باشد . اما در اغلب موارد كودك شكایتی ندارد و ممكن است علایم بیمارهای مسبب تنبلی چشم نظیر انحراف چشم و كدورت های مسیر بینایی مثل آب مروارید و كدورت قرنیه منجر به تشخیص شوید ولی زمانیكه تنبلی چشم ناشی از عیوب انكساری باشد تشخیص آن مشكل است زیرا كودكان به راحتی توسط چشم دیگر میبینند و كمبود دید در چشم بیمار را جبران میكنند و در ظاهر هیچگونه علامتی از بیماری دیده نمیشود به همین دلیل والدین باید به وضعیت دید كودكان توجه ویژهای داشته و معاینه چشم را جدی بگیرند.
● درمان تنبلی چشم :
تنبلی چشم فقط در صورتیكه در زمان مناسب تشخیص داده شود قابل درمان است . درمان تنبلی چشم معمولاً بصورت بستن چشم سالم و وادار كردن مغز به دیدن با چشم تنبل است . این درمان ممكن است هفته ها و یا حتی ماه ها طول بكشد كه البته چشم سالم باید به تناوب باز شود . در مواردی كه تنبلی ناشی از عیوب انكساری است تجویز عینك یا لنز سبب وضوح تصویر در چشم معیوب و درمان تنبلی خواهد شد . مواردی نیز كه تنبلی ناشی از انحراف چشم است با جراحی و اصلاح انحراف قابل درمان است . نكته ای كه باید به آن توجه داشت این است كه مسیرهای بینایی تا سنین ۸ تا ۱۰ سالگی تكامل مییابند و درمان تنبلی چشم بعد از این سنین امكانپذیر نیست . بنابر این در صورتیكه چشم تنبل در سنین پایین درمان نشود بعد از سن ۱۰ سالگی در اكثر موارد هیچ درمانی نخواهد داشت و ممكن است منجر به از دست رفتن شدید دید در یك چشم شود .
● پیشگیری از تنبلی چشم :
برای جلو گیری از تنبلی چشم ، كودك باید بعد از تولد در زایشگاه توسط متخصص كودكان و در سنین ۳ تا ۴ ماهگی و ۲ تا ۳ سالگی توسط چشم پزشك یا اپتومتریست معاینه شود . خوشبختانه اخیراً در ایران طرح یاد شده برای جلوگیری از تنبلی چشم آبانماه هرسال اجرا میشود كه در آن كلیه كودكان مهد كودكها و آمادگیها به رایگان تحت معاینه قرار میگیرند . بنابر این توصیه میشود در صورتیكه كودك خود را برای بینائی سنجی نبردهاید و كودك شما در سنین كودكستان و آمادگی است با شركت در این طرح از سلامت بینائی كودك خود اطمینان یابید .
محمدرضا مهاجر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست