جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چگونه در فصل سرد ورزش کنیم


چگونه در فصل سرد ورزش کنیم

هر چند خبری از برف و باران نیست, ولی هوا دیگرسرد شده و فصل زمستان رخ می نمایاند اما این سوز و سرما که چندین ماه ادامه دارد, نباید برنامه ورزشی ما را خراب کند

هر چند خبری از برف و باران نیست، ولی هوا دیگرسرد شده و فصل زمستان رخ می‌نمایاند. اما این سوز و سرما که چندین ماه ادامه دارد، نباید برنامه ورزشی ما را خراب کند. متاسفانه سرما می‌تواند حتی باانگیزه‌ترین ورزشکاران را هم دلسرد کند.

اگر هم که شما زیاد پایبند ورزش نیستید، خیلی راحت‌تر آن را به بهانه سرمای هوا کنار خواهید گذاشت. اما با نکاتی که مطرح می‌شود، شما می‌توانید باانگیزه و ایمن در سرما هم ورزش کنید.

● ورزش ایمن در آب و هوای سرد

تقریبا همه می‌توانند در فصل سرما با خیال راحت ورزش کنند. اما اگر شما شرایط خاصی مانند آسم و مشکلات قلبی دارید، قبل از این‌که در سرما به ورزش بپردازید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند اقدامات احتیاطی لازم را به شما یادآوری کند.

● پوشیدن لباس مناسب

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی که ممکن است هنگام ورزش در سرما مرتکب آن شوید، پوشیدن لباس زیاد و بیش از حد گرم است. ورزش کردن خود مقدار قابل توجهی گرما تولید می‌کند، که همین گرما کافی است شما احساس کنید هوا گرم‌تر از واقعیت است. اما وقتی عرق شما خشک می‌شود، احساس لرز و سرما خواهید کرد. پس راه حل این مشکل چیست؟

بهتر است چندین لباس مختلف بپوشید تا به محض این‌که احساس گرما کرده و عرق کردید، آنها را درآورده و دوباره در صورت نیاز بتوانید آنها را بپوشید. پوشیدن ژاکتی ضخیم، ممکن است باعث شود هنگام ورزش‌های سنگین خیلی احساس گرما کنید. اگر شما فردی لاغر هستید، بیشتر از افراد چاق به پوشش‌هایی که نقش عایق دارند، نیاز دارید. به‌علاوه، اگر هوا خیلی سرد است، از شال یا ماسک صورت برای جلوگیری از ورود هوای سرد به ریه استفاده کنید.

به یاد داشته باشید ورزش‌هایی که توقف دارند و دوباره از سر گرفته می‌شوند، بیشتر شما را در معرض سرماخوردگی قرار خواهند داد. زیرا شما عرق کرده و دوباره لرز می‌کنید. بنابراین هنگام این‌گونه ورزش‌ها بیشتر دقت کنید.

● حفاظت از دست‌ها، پاها و گوش‌ها

هنگامی که هوا سرد است، ممکن است دست و پای ما در معرض سرمازدگی قرار گیرند. بنابراین سعی کنید از دستکش مناسب استفاده کنید. با توجه به سرمای هوا می‌توانید از دستکشی نازک یا کلفت استفاده کنید. البته مهم است قبل از این‌که دست شما سرد شود، این دستکش‌ها را بپوشید. در روزها و مناطقی که هوا خیلی سرد است، سعی کنید از کفش‌هایی کمی بزرگ‌تر استفاده کرده تا بتوانید جورابی ضخیم بپوشید.

گاهی حتی نیاز است دو جوراب را روی هم بپوشید تا از سرمای بیش از حد پاها جلوگیری کنید. استفاده از کلاه یا پیشانی‌بند را هم برای گرم نگه داشتن گوش‌ها فراموش نکنید.

● شرایط آب و هوایی

وقتی هوا سرد و بارانی است، ورزش در محیط باز می‌تواند شما را نسبت به بیماری‌ها آسیب‌پذیر کند. زمانی که بدن شما خیس باشد، نمی‌توانید دمای مرکزی بدن خود را بالا نگه دارید. پوشش مناسب نیز در صورت خیس بودن بدن کمکی به شما نمی‌کند. در چنین شرایطی و زمانی که هوا بسیار سرد است، بهتر است در فضای بسته ورزش کنید یا چند روزی آن را به تاخیر بیندازید تا هوا بهتر شود.

وزش باد خنک نیز، حتی اگر لباس‌های گرمی پوشیده باشید ممکن است مشکلاتی را برای شما ایجاد کند. باد می‌تواند از لباس عبور کرده و لایه عایقی را که از هوای گرم اطراف بدن تشکیل شده است از بین ببرد. علاوه بر این، زمانی که هوا برفی یا بارانی است، از کفش‌هایی مناسب استفاده کنید تا خطر سقوط و زمین خوردن را به حداقل برساند.

● استفاده از کرم ضدآفتاب

بروز آفتاب سوختگی در زمستان به راحتی فصل تابستان است. احتمال بروز این مشکل در ارتفاعات یا هوای برفی بیشتر هم می‌شود. بنابراین بهتر است از کرم ضدآفتاب مناسب که در مقابل اشعه‌های UVA و UVB مقاوم باشد، استفاده کنید.

● نوشیدن مایعات

درست همانند روزهای گرم سال، هنگام ورزش در روزهای سرد هم باید رطوبت بدن را حفظ کنید. قبل از ورزش، هنگام ورزش و بعد از آن آب کافی بنوشید؛ حتی اگر احساس تشنگی ندارید. در روزهای سرد سال هم ممکن است در اثر عرق کردن، تنفس و دفع ادرار با کمبود آب بدن روبه‌رو شوید. اما در این روزها به راحتی روزهای گرم متوجه این مساله نخواهید شد.

● سرمازدگی

شایع‌ترین نشانه سرمازدگی روی قسمت‌هایی از پوست که در معرض سرما هستند، مانند گونه‌ها و بینی دیده می‌شود، اما این مشکل می‌تواند در دست‌ها و پاها نیز رخ دهد.

علائم اولیه هشداردهنده سرمازدگی عبارتند از: بی‌حسی، کرختی یا احساس سوزش. اگر احساس سرمازدگی می‌کنید، به سرعت از سرما خارج شده و کم‌کم ناحیه آسیب‌دیده را گرم کنید. اما دقت کنید آن قسمت را مالش ندهید چون ممکن است به پوست آن ناحیه آسیب بزنید. اگر بی‌حسی و کرختی ادامه پیدا کرد، سریع به پزشک مراجعه کنید. این نکات ساده به شما کمک می‌کنند در هوای سرد روزهای زمستان، با ایمنی بیشترورزش کرده و لذت ببرید.

اما هنگام ورزش در هوای سرد، مرتب شرایط جسمی خود را کنترل کنید تا از بروز مشکلات مرتبط با سرما نظیر سرمازدگی آگاه شوید. در روزهایی که هوا خیلی سرد است، می‌توانید در محیط‌های بسته ورزش کرده ولی بکوشید ورزش کردن را کنار نگذارید.

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی