شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

دانـستـنی هـای جـاروبـرقـی


دانـستـنی هـای جـاروبـرقـی

جاروبرقی, یکی از وسایل لازم و ضروری خانه است امروزه از این وسیله پر سروصدا در بیشتر خانه ها استفاده می شود

جاروبرقی، یکی از وسایل لازم و ضروری خانه است. امروزه از این وسیله پر سروصدا در بیشتر خانه‌ها استفاده می‌شود. شاید تصور این موضوع چندان آسان نباشد که زمانی خانم‌های خانه‌دار مجبور بودند با جارو دستی خانه را جارو کنند و با پارچه گردوغبار را بگیرند...

البته این روش‌ها موجب برخاستن بیشتر گرد و غبار و انتشار آلودگی در خانه می‌شد در حالی که جاروبرقی روش بهتر و سالم‌تری برای تمیز کردن خانه است.

اولین جاروی مکنده در آمریکا در سال ۱۸۶۵ توسط مخترع شیکاگویی ساخته شد که از جنس چوب و کرباس بود و یک تلمبه دستی داشت که ۲ نفر باید آن را به‌کار می‌انداختند. محصول نادر دیگری که انقلاب صنعتی به بار آورد، حاصل یک وسواس بهداشتی و پاکیزگی بود که در پی تبلیغات موسسات پزشکی در مورد خطرات آلودگی‌های خانگی به‌وجود آمد. ضدعفونی کننده‌ها، پاک‌کننده‌های خانگی و شوینده‌ها و وسایل بهداشتی گران قیمت به طور اتفاقی همزمان با ظهور توالت‌های بهداشتی‌تر در منزل پدیدار شدند و مطمئنا جاروبرقی هم نقش مهمی در بهداشت خانواده داشت. این موج بهداشت که به طور ناگهانی ظاهر شده بود، فرصتی بود برای کارخانه‌های لوازم بهداشتی خانگی که غنیمت شمرده شد. اولین جاروی مکنده برقی آمریکایی در سال ۱۹۰۷ متولد شد. البته یک مهندس انگلیسی به نام هوبرت سیسیل بوث در سال ۱۹۰۱ یک جاروی بسیار بزرگ اختراع کرده بود که با بنزین کار می‌کرد و در خیابان پارک می‌شد تا او خرطوم جارو را از پنجره به داخل رستوران ببرد و زمین آن را تمیز کند. پس از آن تاریخ جاروها کوچک‌تر و قابل‌حمل شدند اما سیستم همه آنها هنوز بر اساس مکش ذرات گرد و غبار به داخل یک کیسه یک بار مصرف است.

● وسیله ضدحساسیت

تمیز کردن گرد و خاک خانه یکی از کارهایی است که برای خانم‌های خانه اهمیت زیادی دارد اما این گرد و خاک خانگی از چه چیزهایی تشکیل شده است؟ ما روزانه میلیون‌ها سلول مرده پوست‌مان را از دست می‌دهیم. حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد این گرد و خاک، سلول‌های مرده پوست انسان است. مو، شوره سر جانوران، مایت‌ها (جانوران بسیار کوچکی که عامل بیماری پوستی و حساسیت هستند)، ذرات گرد و غبار، خاک و شن وارد شده از بیرون خانه از راه پنجره یا کفش و لباس، همه و همه اجزایی از این غبار خانگی هستند. البته هر چقدر جارو کردن با جاروبرقی با دقت انجام شده باشد باز هم کمی گرد و غبار باقی می‌ماند. اما همان مقدار گرد و غباری که توسط جاروبرقی مکیده می‌شود، باعث می‌شود در اتاق و هوای خانه میزان کمتری از ذرات باقی بماند. تحقیقات نشان داده افرادی که حساسیت و آسم دارند، اگر به صورت مرتب جاروبرقی بکشند، کمتر اذیت می‌شوند و اگر هر روز صبح تشک و رختخواب خود را با جاروبرقی تمیز کنند، پس از ۱۰ هفته می‌توانند اثرات بهبودی را در خود مشاهده کنند. مزیت دیگر جاروبرقی بر جاروی دستی این است که لازم نیست برای استفاده از آن دو لا شده و دسته جارو را گرفته و آن ‌را محکم به زمین کشید و خلاصه جلوی خیلی از آسیب‌های مفصلی را هم می‌گیرد.

● نکته‌های کاربردی

رعایت این نکات در سلامت کارکرد و کاهش مصرف برق این وسیله مفید بسیار موثر است. جارو برقی باید همیشه کاملا تمیز باشد و لوله‌های آن گرفتگی نداشته باشد تا فشاری به موتور آن وارد نشود. کیسه آشغال جارو را همیشه قبل از پر شدن کامل، عوض کنید و فیلتر آن را لااقل دو بار در سال شست‌وشو یا تعویض کنید. هنگام استفاده از جارو حتما دقت کنید که آشغال‌های مرطوب، ته سیگار روشن، اشیای بزرگ و وسایل تیز و برنده را از سر راه دور کنید زیرا این اشیا می‌توانند به موتور دستگاه ضربه وارد کنند و توان آن را کاهش داده و به این ترتیب مصرف برق را افزایش ‌دهند. در جاروهای برقی معمولا چند درجه قدرت کشش وجود دارد. برای نظافت هر بخش خانه، از قدرت لازم و نه بیشتر استفاده کنید. از کار مداوم با جاروبرقی بپرهیزید، زیرا روشن بودن درازمدت (بیش از نیم‌ساعت) به موتور دستگاه فشار زیادی وارد می‌کند. ۱۰ دقیقه کار و سپس ۱۰ دقیقه استراحت روش مناسبی برای استفاده از جاروبرقی است. جارو برقی را نزدیک وسایل گرمازا مانند شوفاژ، اجاق گاز و نیز مواد آتش‌زا مثل نفت و حشره‌کش نگذارید. اگر تصمیم دارید جاروی جدیدی بخرید هنگام خرید به استاندارد بودن، قدرت وات متناسب با نیاز، مکش، صدا و قیمت آن توجه کنید.

● جاروبرقی و ۴ نکته

گرچه جارو برقی وسیله‌ای مناسب برای پاکیزه نگه داشتن خانه است اما باید به تمیزی و پاکی خود آن هم توجه کرد.

۱) کیسه آشغال جارو را همیشه قبل از پر شدن کامل، عوض کنید و فیلتر آن را لااقل دو بار در سال شست‌وشو داده یا تعویض کنید.

۲) بهتر است از فیلتر یکبار مصرف استفاده ‌کنید. در غیراین‌صورت هنگام خالی کردن کیسه حتما از ماسک و دستکش استفاده کنید و این کار را در فضای باز انجام دهید.

۳) خالی کردن مخزن گرد و غبار در برخی از جاروها آسان‌تر است و فرد بدون دخالت و آلوده شدن دست‌ها، با فشار دو دکمه در طرفین میله جارو، می‌تواند گردوغبار فشرده شده را تخلیه کند. هنگام خرید جارو برقی این نکته را در نظر بگیرید.

۴) نکته دیگری که معمولا به آن توجه نمی‌شود پاک کردن چرخ‌ها و بدنه جاروبرقی با یک دستمال مرطوب است. اگر دقت کنید همیشه مقداری گردوغبار به بدنه جارو می‌نشیند و در صورتی که آن را پاک نکنید، آلودگی‌ ممکن است به هر جای خانه راه پیدا کند.

محمدرضا میرغلامی