پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ترک سیگار در انجمن نیکوتینی های گمنام


ترک سیگار در انجمن نیکوتینی های گمنام

اگر می خواهید برای همیشه نیکوتین را ترک کنید این مطلب را بخوانید

اگر سیگاری هستید تنها زمانی می‌توانید آن را ترک کنید که از لحاظ روحی و روانی آمادگی لازم را داشته باشید، یعنی نه به علت حرف دیگران بلکه با خواسته قلبی خودتان و به‌طور قاطعانه تصمیم به ترک سیگار بگیرید. باید بدانید که این کار به حفظ سلامتی و داشتن زندگی سالم و طولانی‌تر به شما کمک می‌کند و البته از احتمال بروز سرطان نیز در آینده جلوگیری می‌کند. خوشبختانه در سال‌های اخیر چندین انجمن با هدف ترک دادن افراد سیگاری در ایران راه‌اندازی شده که به صورت استاندارد و حرفه‌ای افراد را برای ترک نیکوتین تشویق می‌کند و برنامه‌های خاصی را برایشان در نظر می‌گیرد تا برای همیشه سیگار را کنار بگذارند. در اینجا ما با دو نفر از کسانی که برای ترک سیگار عضو این انجمن شده‌اند گفت‌وگو می‌کنیم تا شما از جزییات این اقدامات آگاه شوید.

حامد و مرتضی از اعضای این انجمن هستند. مرتضی مدت ۱۷ سال نیکوتین مصرف می‌کرد و الان حدود پنج است که پاک بوده و حامد هشت سال بود که نیکوتین مصرف می‌کرد اما با کمک این انجمن توانست آن را برای همیشه ترک کند و الان مدت پنج سال است که پاک شده. این دو نفر از تجربیات خود در این انجمن می‌گویند:

مرتضی: انجمنی که من در آن عضو هستم همه اعضای آن در یک چیز با هم مشترک هستند و آن هم مصرف نیکوتین است. در اینجا روش خاصی را برای ترک پیشنهاد نمی‌شود. اما یک‌سری باید‌ها و نباید‌هایی وجود دارد که اشخاص مبتلا به اعتیاد به نیکوتین باید آنها را انجام دهند، مثل پرهیز از نوشیدن چای، خوردن شیرینی و غذا‌های داغ و ملتهب‌کننده مثل غذاهای تند و به خصوص نوشیدن الکل. اولین و تنها شرط حضور هر فرد در این انجمن تمایل به ترک است و افراد باید با میل خود در این جلسات حضور پیدا کنند. در جلسات ما حتی افرادی هم هستند که سیگار را ترک نکرده‌اند و هنوز مصرف‌کننده هستند.

حامد: هرکس که تمایل دارد از اسارت نیکوتین رها شود می‌تواند به انجمن نیکوتینی‌های گمنام بپیوندد. تمایل چیزی است که همه اعضا آن را دارند. اعضای انجمن نیکوتینی‌های گمنام از نژاد، جنسیت، ملیت، شغل، درآمد و مذاهب مختلف هستند. ما به عنوان اعضای نیکوتینی‌های گمنام به تفاوت‌های یکدیگر توجه نمی‌کنیم و بر تمایل مشترک‌مان که رهایی از نیکوتین است، متمرکز می‌شویم. هدف اصلی ما حمایت از کسانی است که سعی در رهایی از نیکوتین دارند

مرتضی: این انجمن دارای ۱۲ مرحله یا گام است که بیشتر جنبه درونی دارد. اعضای جدید افرادی را به عنوان راهنما انتخاب می‌کنند تا در گذراندن این مرحله‌ها کمک‌شان کنند. راهنمایان کسانی هستند که قبلا این ۱۲ مرحله را با موفقیت طی کرده‌اند و ما به آنها رهجو می‌گوییم یعنی شخصی که راه شما را طی می‌کند. این انجمن به صورت زنجیر به یکدیگر وصل است برای مثال، من راهنمایی دارم که راهنمای من، خودش دارای راهنمای دیگری است. به عقیده ما اکثرا افرادی که به سمت نیکوتین و مواد مخدر می‌روند دچار یک خلأ روحی هستند و برای پر کردن خلأ‌های روحی‌شان باید یک‌سری پیش‌زمینه‌هایی را مهیا کنند تا با این نیرو بهتر آشنا شوند. در این انجمن تاکید زیادی بر این ۱۲ گام دارند زیرا بیشتر به مسایل روحی و روانی فرد می‌پردازند و از این طریق می‌توانند به مرور زمان خلأهای درونی افراد را پر کنند تا اعضا راحت‌تر بتوانند مصرف نیکوتین را کنار بگذارند

حامد: برای انجام دادن قدم‌ها، داشتن یک راهنما در برنامه ضروری است. راهنما، شما را در کارکرد قدم‌های ۱۲گانه راهنمایی می‌کند. راهنماها معمولا کسانی هستند که از تجربیات قبل و بعد از مصرف‌شان می‌گویند و با موفقیت قطع مصرف نیکوتین کرده‌اند. این افراد مایلند تجربه‌شان را بر اساس رابطه متقابل با دیگر اعضا به مشارکت بگذارند.

این ۱۲ گام عبارتند از:

▪ قدم اول: پذیرفتیم در برابر نیکوتین عاجز بودیم که اختیار زندگی از دست‌مان خارج شده بود.

▪ قدم دوم: به این باور رسیدیم که یک نیروی برتر می‌تواند سلامت عقل را به ما بازگرداند.

▪ قدم سوم: ما تصمیم گرفتیم اراده و زندگی‌مان را به مراقبت خداوندی که درک می‌کردیم، بسپاریم.

▪ قدم چهارم: ما یک ترازنامه اخلاقی، جست‌وجوگرانه و بی‌باکانه از خود تهیه کردیم.

▪ قدم پنجم: ما چگونگی دقیق خطاهای‌مان را در برابر خداوند، خود و یک انسان دیگر پذیرفتیم.

▪ قدم ششم: ما آمادگی کامل پیدا کردیم تا خداوند تمامی این نواقص شخصیتی ما را برطرف کند.

▪ قدم هفتم: عاجزانه از او خواستیم کمبود فضایل اخلاقی ما را مرتفع کند.

▪ قدم هشتم: فهرستی از تمام کسانی که به آنها آسیب رسانده بودیم، تهیه کردیم و خواستار جبران خسارت از تمام آنها شدیم.

▪ قدم نهم:ما در هرجا که امکان داشت از این افراد جبران خسارت کردیم، مگر مواردی که اجرای این امر به ایشان یا دیگران آسیب برساند.

▪ قدم دهم: ما به تهیه ترازنامه شخصی خود ادامه دادیم و هرگاه اشتباه می‌‌کردیم به سرعت آن را می‌پذیرفتیم.

▪ قدم یازدهم: ما از راه دعا و مراقبه خواهان ارتقای رابطه آگاهانه خود با خداوندی که درک می‌کردیم شده و فقط جویای آگاهی از خواست او برای خود و قدرت اجرایش شدیم.

▪ قدم دوازدهم:با بیداری روحانی حاصل از برداشتن این قدم‌ها کوشیدیم این پیام را به نیکوتینی‌های دیگر برسانیم و این اصول را در تمام امور زندگی خود به اجرا درآوریم.

مرتضی: ما یک سازمان پزشکی نیستیم. آنچه داریم، تجربیات شخصی ما در رابطه با وابستگی به نیکوتین و فرآیند رهایی از آن است. یکی از ویژگی‌های انجمن ما این است که برای ترک دادن افراد از هیچ دارویی استفاده نمی‌کنند. حتی به عقیده ما دوره‌های ترک نیکوتین یک دوره نقاهت ۲۱ روزه دارد. در این دوره آثار سم‌های واردشده در جسم فرد از بین می‌رود. هفت روز اول شامل مشکلات جسمانی است و بعد از آن هفت روز دوم است که بیشتر از لحاظ روحی و روانی به افراد فشار وارد می‌کند اما در هفت روز سوم یک‌سری اتفاق روحانی در افرادی که ترک کرده‌اند به وجود می‌آید. جلسات ما در اکثر نقاط ایران تشکیل می‌شود. برای نیکوتینی‌ها هفته‌ای یک‌بار است و برای معتادان گمنام هر روز برگزار می‌شود. اعضای این گروه در ایران بالغ بر چند میلیون نفر است که هم شامل آقایان است و هم بانوان است. این انجمن هر سنی را عضو می‌پذیرد از فرد ۱۵ ساله عضو می‌شوند تا ۹۰ ساله. جلسات به صورت مختلط تشکیل نمی‌شود اما گاهی اوقات در فرهنگسراها جلسات گروهی با حضور هر دو گروه تشکیل می‌شوند.

حامد: نیکوتینی‌های گمنام یک انجمن همیاری از زنان و مردانی است که به یکدیگر کمک می‌کنند تا یک زندگی رها از نیکوتین را تجربه کنند. ما تجربه‌هایمان را با یکدیگر به مشارکت می‌گذاریم و به این‌گونه می‌توانیم از این اعتیاد قدرتمند رهایی پیدا کنیم. تنها لازمه عضویت در نیکوتینی‌های گمنام تمایل به قطع مصرف نیکوتین است و برای عضویت، هزینه یا شهریه‌ای دریافت نمی‌شود. در این انجمن از هر سنی عضو می‌پذیرند اما اغلب افرادی که عضو انجمن ما می‌شوند جوانان بین ۱۹ تا ۲۳ سال هستند.

مرتضی: ما برای معرفی این انجمن از تبلیغات خاصی استفاده نمی‌کنیم زیرا ممکن است انجمن از هدف اصلی‌اش دور شود و بیشتر جنبه نمادین به خود بگیرد. به همین دلیل بیشتر تبلیغات ما به صورت سینه‌به‌سینه است و اعضای انجمن از طریق دوستان و آشنایان‌شان با این انجمن آشنا می‌شوند. به عنوان مثال من زمانی که در محیط کاری‌ام می‌بینم که بعضی از دوستانم نیکوتین مصرف می‌کنند یک‌سری از جزوه‌های جلسات نیکوتین را به آنها نشان می‌دهم. علاوه بر آن اطلاعاتی که در ارتباط با انجمن دارم را در اختیار آنها می‌گذارم و به آنها پیشنهاد می‌کنم برای رهایی از این ماده مضر در این انجمن عضو شوند. زیرا می‌دانم همان‌گونه که اعضای انجمن به من کمک کردند به آنها هم کمک می‌کنند تا در مسیر درستی قرار بگیرند. ما در این انجمن از هیچ مکانی کمک مالی نمی‌گیریم و همه هزینه‌ها توسط اعضای گروه پرداخت می‌شود. برای مثال تمام هزینه جلساتی که تشکیل می‌دهیم از هزینه اجاره جا گرفته تا قند و چایی که در آن مصرف می‌شود بر عهده اعضا هست. برای پرداخت هزینه‌ها هیچ نرخ مشخصی وجود ندارد و هر کس در حد توانش کمک می‌کند مثلا از صد تک تومانی گرفته تا صد هزار تومان.

حامد: ما علاوه بر ۱۲ گام، ۱۲ سنت هم داریم. سنت‌ها بر پیام اصلی انجمن که حمایت از مصرف‌کننده نیکوتین در جست‌وجوی بهبودی است، تمرکز دارد. این دستورالعمل‌ها به هر عضو اطمینان می‌دهد که در هر جلسه از اصول یکسان بر خوردار شود.

▪ سنت اول: منافع مشترک ما باید در راس قرار گیرد. بهبودی شخصی به وحدت نیکوتینی‌های گمنام بستگی دارد

▪ سنت دوم: در رابطه با هدف گروه ما تنها یک مرجع نهایی وجود دارد، خداوندی مهربان که به گونه ممکن خود را در وجدان گروه بیان می‌کند. رهبران ما فقط خدمت‌گزاران مورد اعتماد ما هستند، آنها حکومت نمی‌کنند.

▪ سنت سوم: تنها لازمه عضویت در نیکوتینی‌های گمنام تمایل به قطع مصرف است.

▪ سنت چهارم: هر گروه باید مستقل باشد، مگر در مواردی که بر گروه‌های دیگر یا نیکوتینی‌های گمنام در کل اثر بگذارد.

▪ سنت پنجم: هرگروه، تنها یک هدف اصلی دارد،‌ رساندن پیام به معتاد به نیکوتینی که هنوز در عذاب است.

▪ سنت ششم: یک گروه نیکوتینی‌های گمنام هرگز نباید هیچ موسسه مرتبط یا هر سازمان خارجی را تایید یا در آنها سرمایه‌گذاری کنند یا نام نیکوتینی‌های گمنام را به آنها عاریت دهند تا مبادا مسایل مالی، ملکی و شهرت ما را از هدف اصلی خود منحرف کند.

▪ سنت هفتم: هر گروه نیکوتینی‌های گمنام باید متکی به خود باشد و کمکی از خارج دریافت نکند.

▪ سنت هشتم: نیکوتینی‌های گمنام باید همیشه غیرحرفه‌ای باقی بماند، اما مراکز خدماتی ما می‌توانند کارمندان خاصی را استخدام کنند.

▪ سنت نهم: نیکوتینی‌های گمنام تحت این عنوان هرگز نباید سازمان‌دهی شوند، اما می‌توانیم هیات‌های خدماتی یا کمیته‌هایی تشکیل دهیم که در برابر کسانی که به آنها خدمت می‌کنند مسوول باشند.

▪ سنت دهم: نیکوتینی‌های گمنام هیچ عقیده‌ای در مورد مسایل خارجی ندارند و نام نیکوتینی‌های گمنام هرگز نباید به مباحث اجتماعی کشیده شود.

▪ سنت یازدهم: خط‌مشی روابط عمومی ما بنا بر اصل جاذبه است تا تبلیغ، لازم است همیشه گمنامی خود را در سطح مطبوعات، رادیو، تلویزیون و فیلم حفظ کنیم.

▪ سنت دوازدهم: گمنامی اساس روحانی تمام سنت‌های ماست و همیشه یادآور این است که اصول اخلاقی را به غرایز شخصی ترجیح دهیم.

مرتضی: از دیدگاه من معتاد به سیگار به شخصی می‌گویند که وابستگی کامل به مصرف آن ماده داشته باشد و هیچ کنترلی روی مصرف سیگارش نداشته باشد تا حدی که زندگی روزمره فرد را مختل کند. به گونه‌ای که فرد نمی‌تواند تک‌تک لحظه‌های زندگی‌اش را بدون آن تصور کند. من خودم شخصی بودم که فقط در سه وعده سیگارم خاموش می‌شد. ۱. زمانی که خواب بودم ۲. هنگام غذا خوردن ۳. وقتی در کنار پدرم بودم. در غیر این صورت بدون اغراق سیگارم همیشه روشن بود. بهتر بگویم مرض روشن نگاه داشتن سیگار داشتم. من علاوه بر کشیدن سیگار، مواد هم مصرف می‌کردم. بعد از مدتی از طریق یکی از دوستانم با انجمن معتادان گمنام آشنا شدم و توانستم اعتیادم را ترک کنم. شش روز بعد از ترک اعتیاد، نیکوتین را هم ترک کردم.

حامد: قبل از این که وارد این انجمن بشوم بارها سیگار را ترک کرده بودم اما بعد از مدتی دوباره به سمت نیکوتین باز می‌گشتم. اما زمانی که وارد این انجمن شدم توانستم نیکوتین را برای همیشه ترک کنم و الان به مدت پنج سال است که پاک هستم. افرادی که نیکوتین مصرف می‌کنند هیچ آگاهی‌ای نسبت به آن ماده ندارند چون اگر می‌دانستند که چیست قطعا هیچ وقت به سمت آن نمی‌رفتند. زیرا نیکوتین سمی هست که در حشره‌کش‌ها استفاده می‌شود. من قبل از شرکت در این انجمن اطلاعی در این‌باره نداشتم و بعد از آنکه متوجه این موضوع شدم فهمیدم که من در آن زمان داشتم خودکشی تدریجی می‌کردم.

رزیتا اشتری