یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

جهان ۲۰۰۷ و چشم انداز ۲۰۰۸


جهان ۲۰۰۷ و چشم انداز ۲۰۰۸

به دنبال حملهء انتحاری که در جریان آن بی نظیر بوتو, نخست وزیر پیشین پاکستان و یکی از رهبران مخالف این کشور کشته شد, فهرست خشونت ها و حملات انتحاری در سال ۲۰۰۷ در پاکستان تکمیل شد چرا که پیش ازاین پاکستان در ماه ژوییه پس از آن که ارتش به یک مسجد در اسلام آباد حمله کرد, دچار وضعیتی خشونت بار شد

● پاکستان;سالی سرشار از درگیری و ترور

به دنبال حملهء انتحاری که‌در جریان آن بی‌نظیر بوتو، نخست وزیر پیشین پاکستان و یکی از رهبران مخالف این کشور کشته شد، فهرست خشونت‌ها و حملات انتحاری در سال ۲۰۰۷ در پاکستان تکمیل شد _چرا که پیش ازاین پاکستان در ماه ژوییه پس از آن‌که ارتش به یک مسجد در اسلام‌آباد حمله کرد، دچار وضعیتی خشونت‌بار شد.همچنین پس از بازگشت بوتو، یک بمب‌گذار انتحاری در جریان ورود وی ۱۳۹ نفر را کشت و روز سوم نوامبر پرویز مشرف، رییس‌جمهوری با اعلام وضعیت فوق‌العاده تاریخ انتخابات را ماه ژانویه اعلام کرد.این درحالی است که آمریکا که با پاکستان دربارهء مبارزه علیه تروریسم اتحاد ایجاد کرده و از اینکه تسلیحات هسته‌ای این کشور ممکن است به دست حکومتی تندرو بیفتد، ابراز نگرانی کرد.اما پیش ازاین حوادث نیز اسلام‌آباد آرام نبود، چرا که با پایان دورهء ریاست جمهوری ژنرال مشرف، قوه‌ءقضاییه این کشوربا او از در ناسازگاری درآمد و متذکرشد که او نمی‌تواند هم ریاست ارتش را وهم پست ریاست جمهوری را به عهده داشته باشد، این امرمشرف را آشفته کرد و او دستور بازداشت چودری را صادرکرد.به دنبال این امر پاکستان درگیر یک سلسله اعتصابات گسترده شد.اکثر خبرگزاری‌ها سالی را که گذشت سال درگیری و خشونت در پاکستان نامیدند و آن را این‌گونه نشان دادند:

▪ ۱۷ ژوییه: در مقابل ساختمان دیوان‌عالی در اسلام‌آباد و هنگامی که قرار بود افتخار محمد چوهدری، رییس برکنار شدهء این دیوان، برای سخنرانی حضور یابد، انفجار انتحاری ۱۶ نفر را از پای درآورد.

▪ ۱۹ ژوییه: سه انفجار انتحاری جداگانه در سه شهر به کشته شدن ۵۲نفر منجر شد.

▪ ۲۷ژوییه: انفجار انتحاری در رستورانی در نزدیکی مسجد «لال» در اسلام‌آباد باعث مرگ ۱۳تن شد.اغلب قربانیان از نیروهای پلیس بودند.

▪ چهارم سپتامبر: دو انفجار انتحاری در راولپندی به کشته شدن ۲۵ نفر انجامید.

▪ ۱۱ سپتامبر: انفجار انتحاری ۱۶ تن را در درهء اسماعیل خان، در شمال غربی پاکستان، از پای درآورد.

▪ ۱۳ سپتامبر: پانزده سرباز در جریان بمبگذاری انتحاری در پادگانی در نزدیکی اسلام‌آباد کشته شدند.

▪ ۱۹ اکتبر: در جریان بازگشت بی‌نظیر بوتو به کراچی پس از هشت سال تبعید، بر اثر انفجاری که احتمال می‌رود انتحاری بوده باشد، ۱۳۹ نفر کشته شدند.این انفجار یکی از خونین‌ترین حوادث خشونت بار در تاریخ پاکستان قلمداد شد.

▪ ۲۷ دسامبر: در یک راهپیمایی تبلیغاتی در راولپندی بی‌نظیر بوتو با شلیک گلوله مورد حمله قرار گرفت و کشته شد. پس از آن، شخص بمب‌گذار خود را منفجر کرد و دست‌کم ۲۰ تن را از پای درآورد.

▪ ۲۸ دسامبر: با نزدیک شدن مراسم تدفین بی‌نظیر بوتو در شهر لارکانه، ناآرامی‌ها در شهرهای مختلف پاکستان گسترش می‌یابد.

شهرهای کراچی، پیشاور، لاهور، حیدرآباد و مولتان هم‌اکنون با ناآرامی‌های پراکنده روبه‌رو می‌شوند.

تنها در شهر کراچی خشونت‌ها به مرگ ۲۰ نفر می‌انجامد.

● مرگبارترین سال در عراق

۲۰۰۷ با ۸۹۸ کشته از نیروهای آمریکایی مستقر در عراق مرگبارترین سال از زمان اشغال این کشور از سال ۲۰۰۳ به شمار می‌رود.به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرماندهان و سیاستمداران آمریکایی معتقدند که با وجود بالا بودن رکورد کشته‌شدگان ارتش این کشور در عراق طی سال جاری میلادی، خشونت‌های داخلی در نیمهء دوم سال ۲۰۰۷ به شدت کاهش یافت. دو عامل مهم که شامل اعلام آتش‌بس شبه‌نظامیان شیعهء طرفدار «مقتدی صدر» و تشکیل گروه‌های بیداری سنی برای مبارزه با افراط‌گرایان می‌شود، در سال ۲۰۰۷ به آرامش نسبی عراق کمک کرده‌است. پنتاگون به نیروهای امنیتی عراقی برای برقراری امنیت این کشور جنگ‌زده در ۲۰۰۸ چشم دوخته زیرا درخواست‌های داخلی و خارجی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شدت گرفته است. شمار کشته‌شدگان سربازان آمریکایی در عراق طی ماه مه با ۱۲۶ نفر به اوج خود رسید و پس از آن ارتش آمریکا حملات خود به مواضع شورشیان را تشدید کرده است. این درحالی است که ژنرال «دیوید پترائوس» فرماندهء ارتش آمریکا در عراق عنوان کرده بود، هدف از طرح افزایش نیروها در عراق که از زمستان سال قبل آغاز شد ایجاد شرایط برای آشتی سیاسی میان فرقه‌ها و جناح‌های مذهبی و سیاسی عراق دربارهء نظام فدرالیسم،‌تشکیلات دولت و توزیع منابع نفتی است اما تاکنون هیچ پیشرفتی در این راستا ایجاد نشده است و سران جناح‌ها هنوز نتوانسته‌‌اند دستورالعمل مشخصی در این راستا تدوین کنند. البته در روزهای پایانی سال هر یک ازجناح‌ها از نزدیک شدن به آشتی ملی و ایجاد دولت وحدت ملی صحبت کردند اما این امر تا پایان سال محقق نشد.اما ازحوادث مهم سال گذشتهء عراق که خبرگزاری‌های جهان به آن اشاره کرده‌اند می‌توان به اتفاقات و رویدادهای زیر اشاره کرد:

▪ ۱۰ ژانویه: جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا طرح اعزام ۲۱ هزار و ۵۰۰ نیروی مازاد آمریکایی به عراق را اعلام کرد.

▪ ۱۷ مارس: انفجار بمب‌های کلر در بغداد که باعث مجروح شدن تعداد زیادی شد.

▪ سه مه: جورج بوش، لایحه تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق را وتو کرد.

▪ سه سپتامبر: نیروهای انگلیسی از بصره خارج شدند.

▪ ششم سپتامبر: گوردون براون اعلام کرد که انگلیس شمار نیروهایش را در عراق کاهش خواهد داد.

● رییس‌جمهور اسلا‌م‌گرا در کاخ چانکایا

انتخاب عبدالله گل به عنوان اولین رییس‌جمهوری مسلمان از زمان آتاتورک تاکنون در ترکیه و ورود وی به کاخ چانکایا مهم‌ترین رویداد سیاسی ترکیه در سال ۲۰۰۷ محسوب می‌شود که توانست در بحران سیاسی شدید بین سکولارها و حزب عدالت و توسعه تحقق یابد. اما پس از این امر می‌توان برجسته‌ترین اتفاق سال گذشتهء ترکیه را حملهء نظامی این کشوربه عراق دانست. این حمله به بهانهء سرکوب گروه پ.ک.ک رخ داد.اما این حمله موج واکنش شدید ازسوی جناح‌های مختلف عراق و جامعهء جهانی بود. از اتفاقات دیگری که خبرگزاری‌ها آن را برشمردند می‌توان به نکات زیراشاره کرد:

▪ ۱۹ ژانویه: ترور هرانت دنیک، روزنامه‌نگار ترکی - ارمنی و رییس اقلیت ارمن‌ها که مقابل دفترش در استانبول ترور شد و این امر به افزایش تنش روابط ترکیه و ارمنستان و برکناری رییس اطلاعات پلیس استانبول منجر شد.

▪ ۸ مه: ایجاد نگرانی در عرصهء سیاسی ترکیه پس از انتخاب نیکولا سارکوزی به عنوان رییس‌جمهوری فرانسه به دلیل اعلام موضع‌گیری مخالف وی با پیوستن ترکیه به اتحادیهء اروپا.

▪ ۲۲ ژوییه: پیروزی چشمگیر حزب عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی.

▪ ۱۵ سپتامبر: پیش‌نویس قانون اساسی جدید که در بر گیرندهء کاهش اختیارات رییس‌جمهوری و اختیارات ارتش بود تنظیم شد. این اقدام در راستای تلاش‌های آنکارا برای تسریع در پیوستن به اتحادیهء اروپا صورت گرفت.

▪ اول اکتبر: اجرای طرح همه‌پرسی جهت انتخاب رییس‌جمهوری بر اساس رای مستقیم مردم.

▪ ۱۰ اکتبر: ایجاد بحران بین آنکارا و واشنگتن پس از اقدام کنگرهء آمریکا که ترکیه را به نسل‌کشی ارامنه در دورهء امپراطوری عثمانی متهم کرده بود. این اقدام آمریکا با واکنش و اعتراض‌های شدید ترکیه از جمله رییس‌جمهوری این کشور روبه‌رو شد که آن را اقدامی غیرقابل توجیه و غیرقابل‌قبول دانست. جورج بوش، رییس جمهور آمریکا نیز از کنگره خواست تا جهت حفظ روابط مثبت با آنکارا این طرح را ملغی کند.

▪ ۱۵ اکتبر: دولت ترکیه درخواستش را جهت صدور مجوز برای حمله به خاک عراق مطرح کرده و پارلمان نیز با آن موافقت کرد.

▪ اول دسامبر: صدور مجوز دولت ترکیه برای حملهء ارتش این کشور علیه مواضع حزب پ ک ک در مرزهای شمال عراق.

▪ ۲۶ دسامبر: جنگنده‌های ترکیه برای بار دوم مواضع حزب پ ک ک در شمال عراق را هدف قرار دادند.



همچنین مشاهده کنید