چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پشتکار, ویژگی مهم کارآفرین هاست


پشتکار, ویژگی مهم کارآفرین هاست

در MBA هدف آموختن شیوه هایی برای مدیریت کسب و کار دیگران است یعنی شما می توانید کسب و کاری را که به عنوان مدیر آن استخدام شده اید, پیش ببرید اما در کارآفرینی, کانون تمرکز بر این است که فرد فرصت هایی را شناسایی, ارزیابی و بهره برداری کرده و آن را در قالب ایجاد فضایی برای کسب و کار و توسعه آن مورد استفاده قرار دهد

دانشکده کارآفرینی در سال ۸۶ تاسیس شد که اولین دانشکده کارآفرینی در ایران و همچنین در کشورهای حوزه خاورمیانه و شمال آفریقاست. در این دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو پذیرش می‌شود.

در مقطع کارشناسی ارشد سه رشته با گرایش های مختلف کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی کسب و کار جدید و کارآفرینی در بخش عمومی در نظر گرفته شده است که دانشجویان فارغ التحصیل در رشته های مختلف از طریق آزمون سراسری کارشناسی ارشد در این رشته ها پذیرفته می شوند.

هدف اصلی این دانشکده آموزش برای کارآفرینی است، نه آموزش درباره کارآفرینی.

یعنی هدف این است که دانش آموزان پس از فارغ التحصیلی در این رشته بتوانند کسب و کار جدیدی راه اندازی کنند. هدف دیگر، پژوهش در کارآفرینی است.

علاوه بر این، دانشگاه کارآفرینی می تواند در قالب برنامه کسب و کار خدماتی را در اختیار صاحبان صنایع و کسب و کارهای در حال رشد قرار دهد.

با دکتر محمدرضا زالی رئیس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران درباره ویژگی های یک فرد کارآفرین و فضای کارآفرینی موجود در کشور گفت وگو کرده ایم.

اغلب افراد تصور می کنند کارآفرینی همان MBA است. آیا اساسا همین طور است؟

در MBA هدف آموختن شیوه هایی برای مدیریت کسب و کار دیگران است. یعنی شما می توانید کسب و کاری را که به عنوان مدیر آن استخدام شده اید، پیش ببرید. اما در کارآفرینی، کانون تمرکز بر این است که فرد فرصت هایی را شناسایی، ارزیابی و بهره برداری کرده و آن را در قالب ایجاد فضایی برای کسب و کار و توسعه آن مورد استفاده قرار دهد. یعنی کانون اصلی توجه شناسایی و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه به جای مدیریت کسب و کار است. البته تفاوت های دیگری هم بین کارآفرینی و MBA وجود دارد که تفاوت اصلی را می توان در این ویژگی خلاصه کرد.

به نظر می رسد افرادی که در رشته کارآفرینی پذیرفته می شوند علاوه بر توانمندی های علمی باید توانمندی های دیگری هم داشته باشند. آیا شما انتظار دارید همه فارغ التحصیلان کارآفرین شوند؟

ایده آل ما این است از مجموع افرادی که در این رشته فارغ التحصیل می شوند، ۳۵ درصد افراد در بخش مربی کارآفرینی به فعالیت در این حوزه ادامه دهند، ۳۵ درصد افراد به عنوان پژوهشگر کارآفرینی فعالیت کنند و ۳۰ درصد آنها نیز خودشان کارآفرین بار بیایند. این ایده ال بوده، اما ممکن است به این ایده آل دست نیابیم. اما هدف این است که بخش قابل توجهی از فارغ التحصیلان در حوزه کارآفرینی به فعالیت شان ادامه دهند. در سیستم آموزش مجازی کارآفرینی ـ که عمدتا افرادی با دانش و تجربه پیشین که می تواند نقش مهمی در کارآفرینی داشته باشد، پذیرفته می شوند ـ از طریق مصاحبه با دانشجویان متقاضی قابلیت های کارآفرینانه این افراد، اعتماد به نفس و همچنین کارآمدی افراد برای راه اندازی کسب و کار مورد توجه قرار می گیرد.

کارآفرینی یعنی یک ایده، سرمایه گذاری، بازاریابی و فروش که رسیدن به این هدف مستلزم داشتن طرح و برنامه ای برای آینده است. هر کدام از این مراحل در کارآفرینی چگونه آموزش داده می شود؟

شاید بتوان این طور پاسخ داد که کارآفرینی فرآیند شناسایی، ارزیابی و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه است که در قالب ایجاد و توسعه کسب و کار جدید خودش را نشان می دهد. یعنی شناسایی فرصت ها از طریق ایجاد کسب و کار جدید خودش را نشان می دهد. در چهار ترمی که دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد می گذراند، سعی می کنیم این فرآیند پوشش داده شود. مثلا در درس تشخیص فرصت، مدل هایی برای تشخیص و ارزیابی فرصت ارائه می شود. در درس رفتارهای کارآفرینانه انگیزه های کارآفرینانه مطرح می شود. در درس برنامه کسب و کار، فرد با چگونگی ارائه طرح کسب و کار آشنا می شود. در هر درسی بخشی از این فرآیند تکمیل می شود و در نهایت انتظار می رود فردی که فارغ التحصیل می شود، بتواند کسب و کار جدیدی را راه اندازی کند.

یکی از نقاط ضعف سیستم آموزش عالی تئوریک بودن آن است و کار تجربی در آن کمتر دیده می شود. با توجه به این که کارآفرینی مستلزم داشتن تجربه کافی است آیا برای افرادی که در این رشته تحصیل می کنند دوره ای به عنوان دوره کارآموزی در نظر گرفته شده است یا این رشته هم محدود به دوره های تئوری است؟

برای افرادی که در این رشته تحصیل می کنند دوره ای تحت عنوان کارآموزی در نظر گرفته شده است که کم و بیش از آن استقبال می شود. اما بیشتر از این به این رشته تا حدی عملیاتی تر فکر می شود. دانشجویان از طریق بازدید های علمی و میدانی از شرکت ها و کسب و کارها می توانند این شناخت اولیه را به طور عینی به دست آورند. گاهی بازدید هایی از مـــناطق آزاد تــجاری برنامه ریزی می شود. علاوه بر این از کارآفرینان دعوت می شود به عنوان سخنران مدعو در کلاس های درس شرکت داشته باشند و تجربیات خود را به دانشجویان منتقل کنند. تجربیات کارآفرینان مملو از فرصت ها و دانشی است که ممکن است در هیچ کتابی نوشته نشده باشد. جلسات سخنرانی عمومی نیز فرصتی برای کسب تجربه است. از مجموع این راهکارها برای ایجاد ذهنیت کارآفرینانه در ذهن کارآفرینان آینده یا کارآفرینان بالقوه ـ که همان دانشجویان هستند ـ استفاده می شود. همچنین تلاش می کنیم با راه اندازی استارت آپ ویکند با هدف معرفی کسب و کارهای دانشجویی، دانشجویان را به سمت و سوی کارآفرینی دانش بنیان سوق دهیم.

آیا در کارآفرینی، هدف توسعه کسب و کار است یا این که قرار است همگام با توسعه اقتصادی توسعه علمی هم داشته باشیم؟

اقتصاد کشورها را می توان به سه دسته عامل محور که مبتنی بر یک عامل اساسی مانند نفت یا قهوه است، کارایی محور که تلاش می کنند از منابع موجود بهره برداری کنند و نوآوری محور که دارای اقتصاد دانش بنیان هستند تقسیم بندی کرد. ماهیت کارآفرینی در این سه گروه با هم متفاوت است. هرچه اقتصاد بیشتر از سنتی به نوآورمحورشدن پیش برود، کارآفرینی از کسب و کار های رایج و معمولی بیشتر فاصله گرفته و به سمت دانش بنیان شدن پیش می رود. بنابراین یکی از گروه هایی که بتازگی در این دانشکده ایجاد شده است، گروه کارآفرینی فناورانه است که هدف آن ایجاد و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان و با تکنولوژی بالاست و هدف این است که کارآفرین فناور پرورش داده شود. به این نوع کارآفرینی فناورانه گفته می شود که دانش بنیان است و در کشورهایی که عامل محور هستند، چندان مورد توجه نیست. اما در کشورهایی که اقتصاد نوآوری محور دارند از اهمیت بیشتری برخوردار است. هدف ما این است که کارآفرینی فناورانه یا نوآورانه را توسعه دهیم که در این صورت اقتصاد کشورمان به اقتصاد دانش بنیان نزدیک می شود.

به نظر شما بهتر نیست برای نزدیک ترشدن به این هدف، کارآفرینی به عنوان بخشی از دوره آموزشی همه رشته ها در نظر گرفته شود؟

این روش می تواند یکی از مکانیسم های اجرایی برای دستیابی به نگرش کارآفرینانه از طریق آموزش مبانی کارآفرینی در دانشجویان مختلف است. یعنی می توان از این طریق الفبای کارآفرینی را به دانشجویان رشته های مختلف آموزش داد. یکی از اهداف دانشگاه ها این است که دانشجویانی را پرورش دهند که کارآفرین شوند. اغلب دانش آموخته های رشته های مهندسی یا کارآفرین می شوند یا کارآفرین؛ یعنی یا اول کارآفرین می شوند یا بعد. به عبارت دیگر، اول در جایی استخدام شده و مشغول کار می شوند و بعد به دلیل نارضایتی تصمیم می گیرند از اول به سمت کارآفرینی بروند. گنجاندن درس کارآفرینی در رشته های دیگر می تواند نقش مهمی در آموزش الفبای کارآفرینی داشته باشد. در دانشگاه علمی ـ کاربردی، پیش از این در همه رشته ها درس مبانی کارآفرینی تدریس می شد. اما علاوه بر این لازم است در سطح جامعه هم جو و فضای توجه به کارآفرینی وجود داشته باشد. به همین دلیل در دیده بان جهانی کارآفرینی ـ که یک کنسرسیوم دانشگاهی بوده و ایران هم عضو آن است ـ یکی از شاخص های ارزیابی کارآفرینی توجه رسانه ای به کارآفرینی است. یعنی چقدر جامعه از طریق رسانه ها به کارآفرین توجه دارد که در کشورهای مختلف این موضوع متفاوت است. برای مثال در سال ۲۰۱۲، شاخص توجه رسانه ای در ایران ۶۱ درصد بوده است. در حالی که میانگین کشورهای عامل محور که بیشتر به کارآفرینی توجه دارند، این شاخص ۷۱ درصد است و ما به نسبت این کشورها عقب تر هستیم. یعنی این موضوع به قدری مهم است که به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی کارآفرینی در دیده بان جهانی کارآفرینی مورد توجه قرار گرفته است. در کنار توجه رسانه ای به کارآفرینی باید فضای کسب و کار نیز بهبود پیدا کند. ایجاد فضای کسب و کار می تواند نقش مهمی در توسعه کارآفرینی داشته باشد. کشور ما هم از جمله کشورهایی است که تلاش می کند فضای کسب و کار در کشور بهبود پیدا کند. بررسی ها نشان می دهد هرچه شرایط راه اندازی کسب و کار در کشور آسان تر باشد، فعالیت های کارآفرینی نوپا افزایش پیدا می کند.

گرچه وجود فضای کسب و کار مهم است، اما افرادی که در حوزه کارآفرینی آموزش دیده و فارغ التحصیل شده اند چگونه می توانند در ایجاد فضای کسب و کار تاثیرگذار باشند؟

ما نباید منتظر باشیم فضای کسب و کار وجود داشته باشد. کسی که دوره کارآفرینی دیده است، می تواند در ایجاد فضای کسب و کار نقش داشته باشد. این افراد محدودیت ها را از میان برمی دارند و پشتکار و تاب آوری مهم ترین ویژگی این افراد است. کارآفرینان به دلیل این که اشتیاق کارآفرینی دارند و به دنبال راه اندازی کسب و کار هستند، به سمت و سوی کارآفرینی پیش می روند. آموزش های کارآفرینی در توسعه این روحیه در جوانان خیلی مهم است و فرهنگ کارآفرینی را تقویت می کند.

ما در گروه دانش روزنامه جام جم ، روزانه تماس های متعددی داریم از افرادی که ایده دارند، اما نمی دانند چطور می توانند این ایده را در فضای کسب و کار فعلی به کسب و کار و در نهایت به ثروت تبدیل کنند. شما به این افراد چه توصیه ای می کنید؟

این افراد باید برای این ایده طرح کسب و کار بنویسند. برای این کسب و کار مکانیسم هایی در کشور در نظر گرفته شده است که به کمک آن می توانند ایده شان را پیاده کنند. این افراد باید سعی کنند به بانک مراجعه نکنند، بلکه با سرمایه اجتماعی و با کمک گرفتن از خانواده و دوستان منابع مالی مورد نیاز برای کسب و کارشان را تامین کنند یا این که می توانند به صندوق های ملی که با هدف خوداشتغالی راه اندازی شده اند، مراجعه کرده و از آنها کمک بگیرند.

فرانک فراهانی جم