چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

لاغر بی حاشیه


لاغر بی حاشیه

نگاهی به تلویزیون هوشمند UA۵۵D۸۸۸۰ سامسونگ

انقلابی که طی سه سال اخیر در دنیای تلفن‌های همراه به‌وجود آمد، باعث شده که امروز اسمارت‌فون‌ها را در دستان بسیاری از افراد جامعه از کاربران حرفه‌ای‌گرفته تا افرادعادی ببینیم. از طرفی، افزایش تعداد برنامه‌ها (یا Appها) و رقابت «برنامه‌های من بیشتر است» که در میان تولیدکنندگان وتوسعه‌دهندگان به یک مسابقه تمام‌نشدنی تبدیل‌شده، باعث شده که برای هر کاری یک برنامه وجود‌داشته باشد. اما به ظاهر این تولیدکنندگان از مسابقه بدشان هم نیامده و قصد دارند آن را در حوزه تازه‌ای راه بیاندازند؛ حوزه‌ای که سال‌ها است در عمل تغییر چندانی نداشته و در عین حال نفوذ و جایگاه مهم خود را در میان همه اقشار جامعه حفظ کرده‌است: تلویزیون‌ها. در این میان، سامسونگ نیز به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده تلویزیون قصد دارد با عرضه تلویزیون‌های هوشمند راه تازه‌ای را در تولید خود بگشاید.

عمده تغییری که در این سال‌ها در تلویزیون‌ها شاهد‌بوده‌ایم؛ شکل، ابعاد، اندازه و کیفیت پخش آن‌ها بوده‌است، اما نحوه استفاده‌مصرف‌کننده همان‌بوده که چند‌دهه پیش ‌هنگام تولد این وسیله شکل‌گرفته‌است. دو سال گذشته امکان اتصال به اینترنت و مختصر امکانات اضافه‌ای به برخی تلویزیون‌های خانگی راه یافت و استقبال چشم‌گیر مصرف‌کنندگان از امکانات بیشتر در جعبه جادوییشان، مهر تأییدی بود بر این‌که تولیدکنندگان باید برای گنجاندن امکانات جدید و ایجاد یک تحول در این وسیله گام‌های بیشتری بردارند.

سامسونگ هم گام‌های تازه خود را در سال ۲۰۱۱ برداشته و یکی از جدیدترین سری‌های خود یعنی سری ۸۰۰۰ را که ثمره همین گام‌ها است،‌ معرفی کرده است. مدل ۸۸۸۰ سامسونگ یک تلویزیون ۵۵ اینچی سه‌بعدی، با پنل LED از سری ۸ سامسونگ است که به سیستم‌عامل اختصاصی سامسونگ مجهز شده‌است. این تلویزیون در نگاه نخست یک دستگاه مدرن به‌نظر می‌رسد و قاب نازک استیل آن در کنار پایه‌های چهارتایی آشنای سامسونگ ترکیب خوشایندی را شکل می‌دهد. این قاب تصویر تلویزیون را تقریباً بدون حاشیه جلوه می‌دهد. ضخامت این مدل ۷/۲۹ میلی‌متر است و در مجموع، ظاهر جالب‌توجهی دارد، البته این مدل از لحاظ نازک بودن به چشم‌گیری سری ۹ (سال ۲۰۱۰) نیست. مدلی که به‌دست ما رسید یک کنترل از راه دور معمولی با کلیدهای استاندارد را همراه خود داشت، اما به ظاهر برخی مدل‌های این سری یک کنترل از راه دور دو طرفه دارند که در یک طرف آن کلیدهای استاندارد و در طرف دیگر مجموعه کلیدهای QWERTY به‌چشم می‌خورد. در هنگام کار متوجه شدیم که برای کارکرد بهتر کنترل باید به طورحتم در فاصله چند متری از دستگاه قرار داشته باشیم و با زیاد شدن فاصله در کارکرد کنترل، کمی مشکل پیش می‌آید.این دستگاه مانند تلویزیون‌های سری پلاسمای سامسونگ، مجموعه متنوعی از پورت‌ها را در پشت خود جای داده‌است؛ یعنی چهار پورت HDMI، یک پورت USB ۳.۰، یک پورت USB ۲.۰، اترنت، خروجی صدای دیجیتال، پورت VGA و پورت‌های کامپوننت و کامپوزیت ویدیو. از امکانات ارتباطی دستگاه هم می‌توان به وای‌فای توکار اشاره‌کرد. به این ترتیب، می‌توان گفت که از نظر امکانات ارتباطی چیزی کم نخواهید داشت. از اقلام همراه دستگاه نیز می‌توان به دو عینک سه‌بعدی Active اشاره کرد.

کیفیت تصویر مدل ۸۸۸۰ مثال‌زدنی بود. ما با اتصال یک هارد‌اکسترنال USB ۲.۰ به دستگاه، به پخش انواع ویدیوهای ۱۰۸۰p پرداختیم و در این میان حتی فایل‌های سنگین نیز روان و بدون هیچ مشکلی پخش شدند. همچنین این دستگاه در پخش زیرنویس (از جمله زیرنویس فارسی) نیز مشکلی نداشت. زاویه دید تلویزیون در عمل بسیار جالب توجه بود و می‌توان گفت که در هر زاویه‌ای تصویر بدون تغییر رنگ و نور دیده می‌شد. تصاویر سه‌بعدی نیز بدون مشکل خاصی پخش می‌شدند. اما عینک همراه دستگاه یک مشکل کوچک داشت و آن این‌که هنگام شارژ عینک نمی‌توان از آن استفاده کرد. برای فیلم‌های دوبعدی نیز امکان تبدیل خودکار دوبعدی به سه‌بعدی در نظر گرفته شده که هنگام فعال‌بودن این قابلیت تغییر قابل‌توجهی حاصل نشد.‌ علاوه بر این با فعال کردن این گزینه با مقدار کمی افت در نرخ فریم مواجه‌شدیم. یکی دیگر از مشکلات، ‌هنگام گشت‌زنی در میان ویدیوهای روی هارد‌دیسک آشکار شد که در درجه نخست کمی کند بود و در درجه دوم ساختار کاربرپسندی نداشت. در بخش ویدیوها به‌جای آن‌که فهرست پوشه‌ها پیش روی ما قرار گیرد، فهرست خود ویدیوها نمایش داده می‌شد که در چندین صفحه گنجانده شده بود و حرکت میان آن‌ها با وجود کندی بارگذاری کمی مشکل بود.

اما چه ویژگی‌هایی باعث می‌شود این سری را «هوشمند» بدانیم. دکمه‌ای روی کنترل وجود دارد با نام Smart Hub که در صورت فشردن آن وارد محیطی می‌شویم که چند بخش دارد: تصویری که از دستگاه در حال پخش است در گوشه سمت چپ بالا به‌چشم می‌خورد، پس از آن برنامه‌های جدید و پیشنهادهای سامسونگ به‌چشم می‌خورد و قسمت پایین نیز به برنامه‌های نصب‌شده اختصاص دارد. نخستین ویژگی خاص این تلویزیون مرورگر اختصاصی آن است که از HTML۵ و فلش پشتیبانی می‌کند. در مجموع، وب‌گردی با این مرورگر امکان جالب توجهی است، هر چند هنوز باگ‌های کوچکی در این مرورگر وجود دارد و در مجموع رابط‌‌کاربری این تلویزیون درمواردی کند عمل می‌کند، اما استفاده از سایت‌ها و برنامه‌های به‌اشتراک‌گذاری ویدیو یا حتی سرویس‌هایی‌مانند گوگل‌مپس روی یک تلویزیون بزرگ بسیار مفرح‌تر از نمایشگر پی‌سی است.

در برنامه‌های موجود هم موارد جالب‌توجهی به‌چشم می‌خورد. آمار ماه اکتبر ۲۰۱۱ خبر از حدود هزار برنامه در App Store تلویزیون سامسونگ و بیش از ده میلیون دانلود‌می‌دهد. اگرچه بسیاری از بازی‌های موجود ساختاری ابتدایی دارند و هنوز تا رسیدن این بازی‌ها به بلوغ کافی زمان زیادی باقی‌مانده، اما درمیان برنامه‌های گنجانده شده برنامه‌های مفیدی نیز به‌چشم می‌خورند. به‌عنوان مثال، برنامه AP جدیدترین تیترهای خبری را در اختیار شما قرار می‌دهد و حتی می‌توانید در حالی که خبرها همچنان در پایین صفحه نمایش‌داده می‌شوند، به تماشای تلویزیون نیز بپردازید. این موضوع ما را به‌یاد ویژگی دیگری انداخت که اگر در این سیستم‌عامل پیش‌بینی شود، بسیار کارآمد خواهد بود و آن هم Multitasking است. اما در میان برنامه‌های موجود، برنامه‌های فارسی مفیدی نیز به‌چشم می‌خورند. مانند برنامه دیوان‌حافظ که اشعار این دیوان را در محیط زیبایی در کنار امکان گرفتن فال حافظ در اختیار کاربر قرار می‌دهد یا برنامه ترافیک شهری که نقشه شهر را در کنار اطلاعات به‌روز ترافیک معابر مختلف نمایش می‌دهد. همچنین می‌توان به برنامه فرودگاه مهرآباد نیز اشاره کرد. نکته‌ای که هم می‌تواند مثبت و هم منفی تلقی شود، به‌روزرسانی خودکار همه برنامه‌های نصب‌شده است. مثلاً به‌محض وارد‌شدن به Hub پیغامی مبنی بر در دسترس بودن یک به‌روزرسانی برای یکی از برنامه‌ها دریافت کردیم که چاره‌ای جز تأیید آن نداشتیم و اگر هم دکمه بازگشت کنترل از راه دور را می‌فشردیم، این پیغام همچنان ظاهر می‌شد تا آن را تأیید کنیم و به‌روزرسانی مربوط دانلود و نصب شود.

در مجموع، امکانات هوشمند موجود در این تلویزیون گامی مثبت و منحصر به فرد است و گنجاندن برنامه‌ها و بازی‌های پیشرفته‌تر و کاهش قیمت این رسته از تلویزیون‌ها،‌ آغازگر راهی است که به تحول تازه‌ای در این یار همیشگی خانه‌ها منجر می‌شود. نقطه‌ای که البته چندان هم دور از انتظار نیست.

احمد‌رضا فرزان‌جم