دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

کوچولوی شما هم ناخنش را می‌جود؟


کوچولوی شما هم ناخنش را می‌جود؟

چند نفر از شما دوستان از انگشت مکیدن یا ناخن جویدن بچه‌های خود عاصی‌شده و دنبال راه‌حل می‌گردید. من در ابتدا حس کردم این موضوع شایعی نیست و چون بچه‌های شما از آرین بزرگتر بودند …

چند نفر از شما دوستان از انگشت مکیدن یا ناخن جویدن بچه‌های خود عاصی‌شده و دنبال راه‌حل می‌گردید. من در ابتدا حس کردم این موضوع شایعی نیست و چون بچه‌های شما از آرین بزرگتر بودند پیگیر آن نشدم ولی خودم را به جای شما گذاشتم و گفتم اگر قرار باشد دایم بگویم آرین دستت را از دهانت در بیار چه حسی پیدا می‌کنم؟! ...

این بود که به سراغ دکتر رفتم و راه‌حل خوبی یاد گرفتم تا اگر روزی به کارم آمد از آن استفاده کنم. دکتر می‌گفت به دو علت باید این عادت ترک شود. اول دلیل اجتماعی و دوم دلایل دندانی. بچه‌های امروز در محیط‌های اجتماعی بیشتری قرار می‌گیرند و علاوه بر احتمال آسیب به نظم و تربیت دندان‌ها، این عادت زشت مکیدن انگشت ارتباط آنها با دیگران را مختل می‌کند اما یادتان باشد که نباید انتظار داشته باشید این عادت در یک شب حذف شود و صبر و پشتکار شما لازم است تا به موفقیت برسید. حالا برویم دنبال راه‌حل‌ها.

اول اینکه در مورد مکیدن دست کودک نظر ندهید. هیچ اظهارنظری چه با دید مثبت و چه منفی نکنید حتی از تلاقی نگاه با کودکی که در حال مکیدن انگشت است، خودداری کنید. پس این اشتباه است که دایم بگویند «دستت را در بیار.»

وقتی در حال مکیدن است، او را در آغوش نگیرید و حتی به او نزدیک هم نشوید ولی وقتی این کار را متوقف کرد، او را در آغوش گرفته و اظهار علاقه کنید. در این زمان، واکنش مثبت می‌تواند مفید باشد. «وقتی دستت توی دهنت نیست، خیلی بیشتر دوستت دارم و می‌خواهم بغلت کنم.»

اگر حس کردید حتی این جملات موجب تشدید مکیدن می‌شود مانند توصیه اول نادیده گرفتن را به کار ببرید. مرحله بعدی آن است که یک برنامه دقیق طراحی کنید. باید او را در روش‌های کسب آرامش یاری دهید و از عادتی که دارد آگاهش کنید. او را مجبور کنید در حال مکیدن دست، خود را در آینه ببیند. انگشت خود را بمکید و از او نظر بخواهید. در کسب روش‌های آرامش، به جای دست، شی دیگری مثل پای عروسک پلاستیکی جایگزین کنید و یا آموزش کسب آرامش بدهید و اما نکات مهم در این برنامه آن است که باید ممنوعیت مکانی در بعضی جاها ایجاد کنید که او اجازه مکیدن دست در آن مکان و زمان را نداشته باشد. مثلا در هنگام تماشای تلویزیون در اتاق‌نشیمن حق ندارد. اگر او سرپیچی کرد به مدت پنج دقیقه تلویزیون را خاموش کنید و در صورت عدم مکیدن، دوباره آن را روشن کنید. موفقیت‌هایش را روی یک برگه که در اتاقش نصب شده با علامت مشخص کنید و در مواقعی که مدرسه یا مهد است یک کارت با این مضمون که «مامان و بابای عزیز من امروز انگشتم را به دهانم نبرده‌ام» بسازید و از معلم بخواهید در صورت رعایت، کارت را علامت بزند. سپس به ازای مثلا چند علامت او را تشویق کنید. به تدریج شرایط دریافت علامت را با افزایش مکان‌ها و زمان‌های ممنوع سخت‌تر کنید تا عادت ترک شود. دکتر می‌گفت در مورد ناخن جویدن هم همین‌طور باید عمل کنید.

الهه رضاییان