دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

اگر نمی‌توانید به نوزادتان شیر بدهید...


اگر نمی‌توانید به نوزادتان شیر بدهید...

اگر به تشخیص پزشک اطفال، نمی‌توانید به نوزادتان شیر بدهید، باید بدانید محروم کردن کودک از شیر مادر مساوی است با ابتلای بیشتر او به اسهال و دیگر بیماری‌ها، پس باید به دلیل اینکه …

اگر به تشخیص پزشک اطفال، نمی‌توانید به نوزادتان شیر بدهید، باید بدانید محروم کردن کودک از شیر مادر مساوی است با ابتلای بیشتر او به اسهال و دیگر بیماری‌ها، پس باید به دلیل اینکه سیستم ایمنی بدن او در مقایسه با همسالانش ضعیف‌تر است، بیشتر مراقبش باشید...

اگر می‌خواهید به کودک شیرخشک بدهید و دقیقا نمی‌دانید چه شیرخشکی باید استفاده کنید یا می‌خواهید شیرخشک کودکتان را تغییر دهید، حتما با متخصص کودکان مشورت کنید. متخصص با درنظر گرفتن وضعیت سلامت کودک، سن و موادغذایی لازم برای بدن او، می‌تواند مناسب‌ترین شیرخشک را توصیه کند. متخصص کودکان همچنین از نظر واکنش به شیرخشک و دیگر نشانه‌ها، کودک را تحت نظر می‌گیرد. شما نمی‌توانید خودتان حساسیت به شیرخشک را تشخیص دهید و ممکن‌است حتی متوجه مشکلی جدی نشوید.

نکته مهم دیگر اینکه نباید بیشتر از آنچه کودک تمایل دارد، به او شیرخشک داد. متخصص کودکان مقدار شیری که کودک در ماه‌های مختلف نیاز دارد، تعیین می‌کند.

هنگام تغذیه با شیرخشک، کودک را در آغوش بگیرید، با او تماس پوستی داشته باشید و نوازشش کنید. در چشم‌هایش نگاه کنید تا شرایط او از نظر عاطفی مشابه شرایط شیرمادرخواران شود. اگر شیشه شیر را آماده کنید و بدون توجه به او شیر بدهید یا این کار را به‌ شخص دیگری بسپارید، شیرخوار علاوه بر محرومیت از مزایای شیر مادر، از نظر عاطفی هم صدمه می‌بیند. وقتی او را درست در آغوش بگیرید و به او گوش دهید و نگاهش کنید، کمتر هوا را می‌مکد. اگر او خیلی سر و صدا ایجاد می‌کند، احتمال دارد مقداری هوا همراه با شیر بخورد. برای جلوگیری از بلعیدن هوا، کودک خود را در وضعیت ۴۵ درجه در آغوش بگیرید و شیشه را در وضعیتی قراردهید که سرشیشه پر از شیر باشد. هرگز شیشه را به چیزی مثل بالش تکیه ندهید و رها نکنید زیرا ممکن است باعث خفگی شود.

کسانی که تصمیم می‌گیرند به کودکشان شیرخشک بدهند، باید به دریافت ریزمغذی‌ها و ویتامین‌های ضروری بدن نوزاد توجه کنند. تمام شیرخوارانی که از شیرمادر محروم هستند، باید با شیرخشک دارای آهن اضافی تغذیه شوند یا با مشورت پزشک قطره‌آهن دریافت کنند.

انجمن طب کودکان آمریکا توصیه می‌کند تمام کودکان سالمی‌ که شیرمادر برای آنها کافی نیست، باید تا یک سالگی شیرخشک دارای آهن اضافی مصرف‌کنند. خطر ابتلا به آنمی‌ فقرآهن (کم‌خونی ناشی از کمبود آهن) در شیرخوارانی که شیرخشک می‌خورند بیشتر است. کم‌خونی باعث کمبود اکسیژن‌رسانی به بدن نوزاد می‌شود. مطالعه‌ها نشان داده‌اند که دریافت آهن کافی در سال اول زندگی تاثیر مهمی‌ بر عملکرد آموزشی در سنین مدرسه دارد.

دکتر محمداسماعیل مطلق

متخصص کودکان،دانشیار دانشگاه جندی شاپور و مدیرکل